Nederlandse rechter: bitcoin is een wettig betaalmiddel

Een Amsterdamse rechter stelde, in een vonnis dat werd uitgesproken tijdens het faillissement van bedrijf Koinz Trading, op 20 maart vast dat bitcoin waarde vertegenwoordigt en dat je ermee moet kunnen afrekenen.

Volgens nieuwssite CCN en Mark Koster van Quote een vonnis dat verstrekkende gevolgen kan hebben. Bitcoin is hiermee een wettig geaccepteerd betaalmiddel geworden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Koinz Trading

Het gaat over de failissementverklaring van Koinz Trading, een bedrijf waarbij je bitcoins kon laten maken door een miningcomputer te kopen.

In de zaak tussen de schuldeiser en Koinz Trading BV, werd er in een eerder vonnis besloten dat de 0.591 bitcoins aan mining-opbrengesten aan de schuldeiser betaald moesten worden. Hier stond een dwangsom van 10.000 euro op. Koinz Trading kon die 0.591 bitcoins niet opbrengen en is daarom failliet verklaard. Het opvallende daaraan is dat in het vonnis nu uitdrukkelijk wordt vermeld dat bitcoin alle kenmerken van vermogen vertoont. De rechtbank besloot dus dat de bitcoin als vermogensrecht moet worden beschouwd.

Onduidelijkheid

Dat de rechtbank van Amsterdam de bitcoin kwalificeert als overdraagbare waarde is een feit. Maar hoewel de Nederlandse rechter mogelijk geleidelijk stappen zet om crypto te erkennen als valuta, erkennen andere organisaties het niet als zodanig. De cryptomunt is dus niet voor één gat te vangen, zo schrijft FTM. In geen van de vormen – of het nou geld, ruilmiddel of vermogensrecht is – lijkt de bitcoin lekker te passen.

Ook tijdens de G20 kwam men er nog niet helemaal uit. The Financial Stability Board (FSB) bracht op 20 maart ook een document naar buiten, waarin wordt gesuggereerd dat de FSB, cryptocurrencies als activa beschouwt in plaats van valuta. Daarbij gelden uiteraard weer hele andere regels.

Vraag daarbij is of überhaupt alle neuzen wereldwijd dezelfde richting op kunnen wijzen, wanneer enkel in Nederland er al door verschillende officiële instanties er verschillende gedachtes op na worden gehouden.

Bronnen: CCN, Quote, IEX, FTM, Rechtspraak

Foto: Flickr / Joe Gratz

Inschrijven nieuwsbrief