Bitcoin in april: pump van 30%, nieuwe records en knauw voor Bitcoin SV

December loopt op zijn einde en 2020 staat voor de deur. Tijd voor de traditionele terugblik op het jaar 2019. Wat waren de grootste nieuwtjes in het afgelopen jaar? In een reeks van maandoverzichten schrijven wij jou weer helemaal bij van alles dat Bitcoin (BTC) het afgelopen jaar heeft meegemaakt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Bitcoin (BTC) prijs

April was de maand van de ommekeer. In januari (-9%), februari (+15%) en maart (+6%) was de volatiliteit nog redelijk laag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We begonnen de maand met de prijs van $4.105. Aan het einde van april konden we een groei van 30% noteren. De koers eindigde op $5.363.

Heb je het nieuws van de eerdere maanden gemist? Lees ze snel terug:

1 april: uitstel ETF Bitcoin

We beginnen de maand april met nieuws dat eigenlijk geen nieuws is.

Het werd namelijk duidelijk dat een oordeel over de aanvragen van Bitwise en VanEck/SolidX voor een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) later zou volgen. De Amerikaanse toezichthouder, de Securities & Exchange Commission (SEC), verplaatste hiermee de uitspraak naar mei.

De SEC had 45 dagen, tot aan 1 april, om de aanvragen van Bitwise en VanEck/Soldix te beoordelen. Begin april maakten ze bekend de procedure met nog eens 45 dagen te verlengen. Inmiddels hebben we overigens nog steeds geen (!) ETF.

8 april: record aan transacties per block

We hadden ook een record te pakken. De transacties van bitcoin per block bereikte in april namelijk een all-time-high. Op een gegeven moment zaten er 2.640 transacties in één block.

Inmiddels staat dit record op 2.763, dus veel hoger is dit de acht maanden hierna niet geworden. Op dit moment zitten er zo’n 2.000 transacties in een block.

9 april: Mollie stopt met Bitcoin

In april hadden we ook nieuws van eigen bodem. Mollie maakte namelijk bekend dat het per 1 mei zou gaan stoppen met het accepteren van bitcoin. Hierdoor moesten ondernemers opzoek naar een andere provider als zij bitcoin willen accepteren.

Waar het enkele dagen bij een gerucht bleef, kregen we op 9 april de bevestiging: Mollie stopte de acceptatie van Bitcoin.

9 april: QuadricaCX failliet

De grootste cryptobeurs van Canada is in ramp tempo helemaal ingestort. Na het overlijden van de oprichter is het razendsnel bergafwaarts gegaan met de exchange.

Op 9 april werd in een rechtszaal duidelijk gemaakt dat het over en uit is met QuadrigaCX.

In het maandoverzicht van februari kon je lezen dat de beurs al officieel haar deuren sloot.

Rondom de exchange hangt sinds het overlijden van Cotten een raar sfeertje. Zo gingen er geruchten over miljoenen die zouden zijn weggesluisd voor de dood van Cotten. De exchange is sinds april dus failliet, maar daarmee was het boek niet direct dicht geslagen.

Zo werd vorige week duidelijk dat het lichaam van de voormalig CEO misschien opgegraven gaat worden om uitsluitsel te geven over de doodsoorzaak (en om hiermee ook te bewijzen dat Cotten daadwerkelijk is overleggen, want ook hierover zijn twijfels.)

12 april: Wikileaks en Bitcoin

Na de arrestatie van WikiLeaks-medeoprichter Julian Assange verdubbelde de hoeveelheid donaties in bitcoin (BTC) vanuit de cryptocommunity. Op 11 april werd Assange namelijk opgepakt door de Britse autoriteiten.

Na de arrestatie werden een aantal nieuwe bitcoin wallets geopend. Op één van deze nieuwe WikiLeaks-wallets bleef maar geld binnenstromen na de arrestatie Assange. Binnen 20 uur kwam er maar liefst 6.34 BTC binnen, met de dagprijs van april ruim $32.000.

Een van de adressen van WikiLeaks heeft in de loop der jaren al meer dan 4.000 BTC verzameld. Een gevolg omdat de meeste grote betalingsverwerkers in de VS de accounts hebben geblokkeerd.

15 april: BSV ge-delist

Binance stopte halverwege april het met ondersteunen van Bitcoin Satoshi Vision (BCHSV of BSV) op hun handelsplatform.

Oorzaak was het continue gedoe rondom Craig Wright, die beweert Satoshi te zijn.

Wright vond de grappen die over zijn claim werden gemaakt niet meer leuk en besloot mensen aan te gaan klagen. Hier kwam de community uiteraard tegen in opstand. Met name op Twitter ging het flink los.

24 april: Bitcoin als politieke tool

Alexei Navalny is de grootste politieke vijand van Vladimir Putin in Rusland. Navalny ontving echter meer dan $3 miljoen aan bitcoin in de vorm van donaties. Met bitcoin hoeft de politicus niet bang te zijn dat het wordt afgepakt, wat bij een Russische bank wel zou kunnen gebeuren.

26 april: USDT ‘printen’

Tether ‘printte’ eind april zomaar weer eens $300 miljoen aan nieuwe USDT tokens bij. Het bijdrukken was nodig om aan de groeiende vraag naar de stablecoin te voldoen. Met name in China is USDT populair.

Als het goed is, gebeurt dit bijprinten alleen als er voldoende geld op de bankrekening staat. Hierover zijn echter twijfels. Een rapport toonde namelijk aan dat het om slechts 74% zou gaan.

Het nieuws kwam op een bijzonder moment: iFinex, de firma achter Tether USDT, werd door de speciale aanklager van de staat New York in staat van beschuldiging gesteld

De aanklacht luidde onder meer er ten onrechte $900 miljoen uit de kasreserves van Tether is onttrokken om een financieel gat bij Bitfinex te dichten. De beurs uit Hongkong ontkent dat er sprake is van een financieel debacle.

Dit was april al weer. Kom gezellig langs in onze Telegram chat en praat mee over het nieuws. Wat is jou bijgebleven het afgelopen jaar en waar kijk je naar uit?

Lees meer over: