Bitcoin in mei: Regulering laat sporen achter, de Halving 2020 en Faketoshi

De maand mei ligt al weer achter ons en dus tijd voor een terugblik. De Bitcoin (BTC) prijs opende de maand rond de $8.700. Nu, een maand later, staan we dik in het groen. De prijs hangt al een tijdje tegen de $10.000 aan.

Ben je nog geen onderdeel van onze Telegram community? Neem eens een kijkje en discussieer mee.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

5 mei: BitKassa stopt

De maand begon met treurig nieuws. Bitcoin bedrijfje BitKassa maakte bekend te gaan stoppen. Ze hadden Arnhem in de loop der jaren omgetoverd tot de meest Bitcoin-vriendelijke stad van de wereld.

In een verklaring laat BitKassa expliciet weten dat de nieuwe wet ervoor zorgt dat de Nederlandse cryptosector ‘kapot wordt gereguleerd’.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De hoofdreden is dat we ons niet langer willen committeren aan de grillen van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Ministerie van Financiën dat DNB op haar wenken bedient in het kapotreguleren van Nederlandse Bitcoinbedrijven.[/penci_blockquote]

6 mei: mining in China

Een dag later werd er een onderzoek gepubliceerd over de decentralisatie van het minen.

Het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF), een onderzoeksinstelling van de Universiteit van Cambdrige, deelde een interactieve map waarop je kunt zien waar de meeste miners zitten.

Het platform laat de gemiddelde hashrate zien van de afgelopen maanden.

Bitcoin in mei: Regulering laat sporen achter, de Halving 2020 en Faketoshi

11 mei: de Halving!

Op de 11e van de maand was er dan eindelijk het grootste nieuws van mei waar lang naar uitgekeken werd: de Bitcoin halving.

De eerste miner verwerkte een block met een subsidy van ‘slechts’ 6.25 BTC. Daarmee is Bitcoin een nieuw tijdperk in gegaan.

Op 20 mei daalde de mining difficulty voor het eerst sinds de halving, met maar liefst 6%. De eerste gevolgen werden zichtbaar, nu miner rigs winstgevend hun bijdrage aan het netwerk kunnen leveren.

17 mei: J. K. Rowling

J.K Rowling vroeg op Twitter naar informatie over bitcoin (BTC). ”Ik snap bitcoin niet, leg mij het uit.” werd het startsein voor duizenden tweets richting Rowling.

De schrijfster van de Harry Potter-boeken gaf aan er maar weinig van te snappen, maar dat kwam niet door gebrek aan inzet vanuit bitcoiners. Allerlei prominente en minder prominente Twitteraars deden een poging. Deze hype zorgt er voor dat dit nieuws zeker in het maandoverzicht hoort.

19 mei: Regulering in Japan

De Japanse cryptocurrency exchange Bitbank is begonnen met het implementeren en doorvoeren van de nieuwe wetgeving. Het gaat over ene herziene versie van de Payment Services Act (PSA) waar de Bitcoin beurs compliant aan moet zijn.

Sinds 1 mei moeten crypto-exchanges die in Japan actief zijn, het geld van hun gebruikers apart van hun eigen cashflows beheren. Dit betekent dat de gebruiker dus een externe partij moet zoeken om de fondsen bij een trustbank of een aparte bankrekening van de beurs te houden.

20 mei: Regulering in Iran

De wetgevende macht uit Iran heeft het de Bitcoin en cryptobeurzen die in het land actief zijn aanzienlijk moeilijker gemaakt. Dit deden ze door ze voorschriften op te leggen die bedoeld zijn voor de traditionele sector.

Als dit voorstel wordt aangenomen, verplicht de wet de beurzen om een licentie te hebben die bij de centrale bank van het land te verkrijgen is. Deze is nodig voor om binnen de huidige richtlijnen assets om te mogen wisselen naar ‘vreemde’ valuta.

20 mei: 11 jaar oude BTC

Halverwege de maand besloot een oldskool bitcoiner om 50 BTC naar twee adressen te sturen. Het is onbekend van wie de bitcoin zijn. En daarom zorgde het voor enorm veel opschudding. Want was dit de anonieme Satoshi?

De 50 bitcoin werden gemined op 9 februari van 2009. Op 3 januari werd het allereerste bitcoin block gemined.

Het is voor het eerst sinds augustus 2017 dat er bitcoin uit de eerste fase van bitcoin werden verplaatst. De eigenaar van deze bitcoin heeft dus ruim 11 jaar gewacht met het verzenden van de transactie.

Afgaand op de Patoshi Blocks is het onwaarschijnlijk dat het om Satoshi himself gaat. Maar zeker weten zullen we het nooit.

21 mei: Regulering in Nederland

De Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn is op 21 mei ingegaan. In de volksmond ook wel de cryptowet genoemd. Dat maakt de Nederlandsche Bank bekend op haar website.

De DNB houdt vanaf deze datum toezicht op aanbieders van cryptovaluta en wallets. Het zijn bedrijven die een product of dienst aanbieden waarbij een euro omgewisseld wordt in cryptovaluta en vice versa.

Bestaande aanbieders die vóór vandaag (21 mei 2020) een concept-registratieaanvraag hebben ingediend, vallen onder de overgangsregeling van zes maanden. Deze partijen hebben dan tot en met 20 november 2020 om hun concept-aanvraag definitief te maken.

Deze wet heeft heel wat stof doen opwaaien. Het zo niet proportioneel zijn. De registratie heeft dus ook voor verschillende slachtoffers gezorgd. Er zijn namelijk 9 bedrijven gestopt:

22 mei: Bitcoin Pizza Day

Op de 22e van de maand werd wereldwijd de tiende editie van Bitcoin Pizza Day gevierd! Hoeveel zou jij willen betalen voor twee pizza’s? Wat jij ook zou zeggen, niemand zal kunnen tippen aan Laszlo Hanyecz.

In 2010 kocht de Hongaars-Amerikaanse bitcoin programmeur twee pizza’s (Papa John’s) voor 10.000 bitcoin (!).

Elk jaar herinneren bitcoiners zich aan deze opmerkelijke gebeurtenis. Het is naar verluidt de eerste keer dat iemand met Bitcoin een aankoop deed.

25 mei: Faketoshi

Craig Wright kreg eind mei opnieuw een klap in zijn campagne voor de identiteit van Satoshi Nakomoto. Wright beweert de bedenker van bitcoin (BTC) te zijn. De Australiër probeert op allerlei manieren te ‘bewijzen’ dat hij Satoshi is, maar wordt constant gepakt op allerlei leugens.

Wright kwam met een lijst aan bitcoin adressen die in zijn bezit zouden zijn. Hij bracht deze naar voren in een lopende rechtszaak. 145 adressen die hij benoemt zijn echter niet van hem, óf hij begint via berichten tegen zichzelf te praten.

Een vroege Bitcoiner heeft namelijk van zich laten horen en liet een boodschap achter voor de Australiër.

27 mei: Goldman Sachs

Goldman Sachs, een van de grootste investeringsbanken van de wereld, besprak eind mei onder andere bitcoin (BTC) als beleggingscategorie met haar klanten.

Het advies van de bank? Blijf weg, het is geen investering waard. Volgens Zack Voell van Coindesk werd tijdens de presentatie zo’n 5 minuten ingeruimd voor goud en bitcoin.

De community heeft dit bericht met hard gelach ontvangen. Zo deelde de oprichter van Tether een stoot uit dat zijn miljoenenbedrijf in 2015 door de bank is afgewezen.

Tot zo ver het nieuws van mei. Lees ook de maandoverzichten van april en maart nog eens terug.