Deense fiscus stuurt 20.000 bitcoin bezitters brief vanwege ‘belastingontwijking’

De Deense belastingdienst heeft een brief naar 20.000 bezitters van bitcoin (BTC) en andere crypto gestuurd. De Skattestyrelsen wil dat beleggers hun complete handelshistorie overleggen, zo meldt Coindesk.

Deense fiscus doet uitvraag

Personen die niet meewerken aan het verzoek, kunnen een (hoge) boete tegemoet zien. Dat staat in de blogpost van Koinly te lezen, een specialist in cryptovaluta en belastingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In Denemarken mag de fiscus sinds dit jaar inzage krijgen in klantengegevens van de drie cryptobeurzen in het land. Daardoor zijn 20.000 cryptobezitters in beeld gekomen.

Beleggers moeten onder meer hun complete winst – en verliesoverzichten opgeven. Met terugwerkende kracht over de jaren 2016, 2017 en 2018.

Ook een complete handelshistorie, met de precieze aan – en verkoopprijzen, is nodig. Verder wil men inzage in de alle banktransacties en het huidige crypto portfolio. Treden er verschillen op met vorige jaren, dan moet men opnieuw aangifte doen.

Bewerkelijk proces

Volgens Robin Singh, oprichter van Koinly, krijgen beleggers dit in hun maag gesplitst.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het opgeven van al je crypto transacties is een bewerkelijke klus. Beleggers gebruiken verschillende brokers en exchanges. We adviseren iedereen om zijn administratie op orde te brengen. Want dit is nog maar een eerste stap om belastingontwijking tegen te gaan.'[/penci_blockquote]

Amerikaanse IRS

Deze week kwam ook in het nieuws dat de Amerikaanse belastingdienst extra actie onderneemt. De Internal Revenue Service (IRS) stuurde in augustus een brief naar Bitcoin hodlers.

Dat leidde niet tot het gewenste resultaat, waarna de dienst een nieuw formulier uit heeft gestuurd. Daarmee vraagt men meer informatie uit zoals de aankoop, handel en verkoop van Bitcoin en andere virtuele activa.

In het Verenigd Koninkrijk voert de HM Revenue & Customs de druk op cryptobeurzen op persoonsgegevens van klanten en transactiehistorie te overhandigen.

Per 10 januari 2020 gaan zo goed als zeker aanbieders van cryptovaluta onder de Wet ter voorkoming van Witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) vallen.

Een van de bepalingen in het wetsvoorstel is dat brokers en exchanges klantendata moeten gaan delen met de fiscale opsporingsdienst.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscryptovaluta

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...