Willem Middelkoop over het (mislukte) geldsysteem en de rol van bitcoin (BTC)

Bitcoinmagazine.nl start een nieuwe serie columns met de bekende journalist, auteur en investeerder Willem Middelkoop. De serie is een selectie van het veelgeprezen boek ‘The Big Reset’, een boek uit 2014 maar nog steeds actueel.

In aflevering 1: een historie van ons geldsysteem en de komst van een virtuele munt bitcoin (BTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geldsysteem

De geschiedenis toont vele honderden voorbeelden van mislukte, ongedekte geldsystemen. Soms met mogelijk zeer grote gevolgen. De Romeinse Denarius devalueerde en het Romeinse Rijk viel. Het duurde ruim 500 jaar voor er weer een ontwikkelde samenleving ontstond in Europa.

In de jaren ’80 bleven de leiders van de Sovjet Unie tot het bittere eind zwaaien vanaf hun balkon op het Rode Plein. Overtuigd dat hun communistische regime op basis van zelf gedrukte Roebels voor altijd stand zou houden. Na de val van de Sovjet Unie bleven spaarders en pensioengerechtigden achter in diepe armoede.

Kapitalisme is minder ‘vrij’

Wij Westerlingen concludeerden dat ons kapitalistische systeem, gebaseerd op vrije markten, superieur was. Communistische landen bekeerden zich onmiddellijk tot het kapitalisme. Maar eind 2008 crashte ons systeem.

Net als de communistische leiders toen pretenderen ook onze leiders dat alles goed gaat komen. Ze gebruiken dezelfde methoden die we zo verachtten in het communistische systeem. Economische cijfers worden steeds vaker gemanipuleerd en ‘aangepast’ om zo een betere indruk te wekken.

Goed nieuws is vaak het werk van propaganda en het werk van spin-doctors. De economie en haar financiële markten worden steeds centraler bestuurd. Er zijn steeds minder echte vrije markten te ontdekken.

Geldpersen ronken

Rentes worden gemanipuleerd, goud be­streden, het ‘plunge protection team’ koopt (bijna in het openbaar) de Amerikaanse beurs omhoog en overal zien we de geldpersen ronken.

Welkom in het tijdperk van het Staatskapitalisme. China is een perfect voorbeeld. Net als Rusland en de VS, de EU, de Arabische wereld, het Verenigd Koninkrijk en Japan. De economieën van West en Oost zijn meer dan ooit met elkaar vervlochten.

Bitcoin als virtueel goud

Sinds de val van Lehman Brothers proberen centrale bankiers en overheden wanhopig het financiële systeem overeind te houden. Ze weten dat het hele economische systeem in elkaar zal storten als de geldpers stokt.

Dit betekent dat het mondiale QE-programma van steeds meer geld creëren door moet gaan. Hierdoor zal steeds meer van het ‘slimme geld’ gaan vluchten naar wat niet bijgeprint kan worden. Ja zelfs naar het virtuele goud bitcoin. Deze virtuele munt maakt het namelijk mogelijk je vermogen locatie-onafhankelijk op te slaan.

Voor de eerste keer in de geschiedenis is er mondiale monetaire crisis ontstaan, die kan eindigen in een wereldwijd wantrouwen van alle ‘paper assets’.

Als we niet uitkijken zal het kunnen lei­den tot een wereldwijde golf van hyperinflatie. Hierbij zullen prijzen exploderen, schulden verdampen, de wereldeconomie crasht en banken sluiten.

‘Bank holidays’ revisited?

Zogenaamde ‘bank holidays’ kwamen voor na de val van de Sovjet Unie (1991, 1998), net als na de crash in Argetinië (2001). In beide gevallen verloren spaarders bijna al hun vermogen, terwijl slimme investeerders, die hun geld in edelmetalen investeerden erin slaagden om hun kapitaal te behouden.

Kan dit bij ons niet gebeuren? President Barack Obama organiseerde in 2009, op zijn eerste dag als president, een telefonische vergadering waar hij de mogelijkheden van het uitroepen van een bank holiday besprak.

Centrale bankiers zijn zich er zeer van bewust dat het essentieel is om met een reset plan te komen voordat dit onheilsscenario zich kan voltrekken. De autoriteiten zullen al het mogelijke doen om het financiële systeem op tijd aan te passen om ervoor te zorgen dat een werkelijke systeemcrash niet zal plaatsvinden.

The Big Reset

In mijn optiek is het geen kwestie van óf, maar is de vraag wannéér zij hun reset-plannen presenteren. Als de onderhandelingen hierover, tussen de grootste handelspartners in de wereld, mislukken kan het nog griezelig worden.

Al in 2006 tekende de Amerikaanse overheid een contract van $400 miljoen met Haliburton om verspreid over de VS interneringskampen op te zetten. Deze zouden gebruikt kunnen worden om in het geval van nood een grote hoeveelheid burgers in op te sluiten. Het komende decennium zal op zijn minst spannend worden.

Het opleven van een nieuwe koude oorlog rondom de Krim geeft aan dat de neuzen geopolitiek natuurlijk niet dezelfde kant op staan. Dit zou zelfs het spreekwoordelijke spaak in het wiel voor een akkoord over een mondiale monetaire reset kunnen worden.

Om positief af te sluiten, het idee van een mondiale monetaire reset, zoals beschreven in dit boek, kan goed uitpakken. Het zou ons genoeg tijd kunnen geven om een bredere oplossing voor de wereldwijde schuldenberg te vinden zonder dat het systeem volledig in elkaar zakt.

Het lijkt erop dat de ‘centrale planners’ nog niet hebben besloten welke route zal worden gevolgd, maar de voortekenen voor de eerste stappen naar een globale monetaire reset zijn overduidelijk in dit boek vastgelegd. Maar het zal essentieel zijn om op dagelijkse basis de ontwikkelingen te gaan volgen.

Profiel Willem Middelkoop

Duizendpoot Willem Middelkoop heeft de nodige titels achter zijn naam staan: hij is onder meer journalist, schrijver, ondernemer, investeerder, hedgefondsmanager en goudexpert. Je kent hem misschien van tv als financieel expert (RTLZ), van Twitter (27.500 volgers) of van een van zijn welbezochte lezingen.

Lees het interview met Willem Middelkoop: ‘5% van mijn vermogen zit in bitcoin’

Bestel het boek ‘The Big Reset’ bij Managementboek.nl

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...