4 cijfers die nu relevant zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. De prijs is naar een niveau onder $33.000 gezakt en leverde bijna 10% in afgelopen 24 uur.

Mogelijk heeft het nieuws vanuit de Amerikaanse overheid hier een rol in gespeeld, waardoor er meer angst op de markt is gekomen. Dat sentiment was al laag. Maar er spelen ook meer structurele oorzaken een rol: miners verkopen en een opdrogende vraag bij professionele partijen in Amerika.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Exodus: 22.250 BTC van beurzen gehaald

Glassnode weet precies welke wallets in handen zijn van derde partijen zoals beurzen. Een van de indicatoren die ze gebruiken is de 'net transfer volume from/to exchanges'. We zien in de onderstaande grafiek dat deze flink negatief in het rood uitschiet.

Volgens Lex Moskovski is er ~22.250 bitcoin bij exchanges opgenomen. Het is de grootste netto opname van 2021.

Dat duidt erop dat marktpartijen hun bitcoin in eigen beheer gaan nemen en exchanges over minder BTC kunnen beschikken. Dit kunnen fondsen zijn die bitcoin als onderliggende asset moeten aanhouden om bijvoorbeeld een bitcoin exchange traded product (zoals een ETF of ETN) te kunnen aanbieden.

Of bedrijven die bitcoin aanhouden als kasreserve en bij een custodian laten opslaan. Minder liquide voorraden op centrale beurzen is doorgaans een bullish signaal, want zo heeft de aanbodzijde minder munitie in handen.

We zien echter op de Amerikaanse markt ook een andere beweging, zo merkt William Clemente III op. Bij een beurs als Coinbase, veelgebruikt door professionele Amerikaanse marktpartijen, worden de munten naar de beurs gestuurd.

Hij concludeert daaruit dat de vraag onder instituties (beleggingsfondsen, hedgefondsen, assetmanagers, financieel adviseurs) tanende is.

Bovenop de opdrogende vraag onder instituties, zien we dat mining pools aan het herbalanceren zijn en ook verkopen, zo bleek uit de update van gisteren. Het zijn factoren waar de spotprijs van bitcoin last van heeft, naast de FBI -, energie- en Elon Musk-FUD.

Die fear, uncertainty & doubt zorgt met name bij retail beleggers voor paniek en angst. Men verkoopt in paniek of men is te angstig om (bij) te kopen want men vreest een la met vallende messen (een verder zakkende koers naar $20.000).

Kijken we naar de liquide en illiquide balansen tijdens deze bullmarkt, dan gaat één vergelijking met die van 2013 en 2017 in ieder geval mank. Want de vorige bullmarkten kenden in ieder geval 3 liquidatiegolven na het bereiken van een nieuw prijsrecord.

Wil je de vergelijking trekken, dan heeft de bullmarkt van 2021 pas één liquidatie event gehad, zo concludeert Dilutionproof. Anderen zien de huidige fase waarin de markt verkeert, als de fase van medio 2019.

2. Institutionele vraag droogt op

Een opgedroogde vraag vanuit de institutionele kant is ook het beeld wat rijst uit nieuwe cijfers van Coinshares, een aanbieder van zogenaamde bitcoin exchange traded producten zoals een ETP, ETF of ETN. Dat zijn trackers dan wel indexfondsen die de prijs van bitcoin volgen en geprijsd zijn en te verhandelen zijn als een aandeel bij vrijwel elke serieuze broker.

Coinshares ziet in haar rapportage dat er $141 miljoen uit bitcoin producten is gehaald afgelopen week.

4 cijfers die nu relevant zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Dat betekent niet dat er niets op institutioneel vlak gebeurt. MicroStrategy heeft maandag aangekondigd om nog eens 400 miljoen dollar uit de markt te willen trekken om in bitcoin te stoppen. Het is de derde obligatie-emissies van Michael Saylor.

3. Nieuwe groep aan hodlers?

De Nederlandse pseudonieme analist Dilutionproof komt wederom met een paar aardige metrics op de proppen.

Hij heeft gekeken naar de verhouding tussen het absolute aantal nieuwe 'entiteiten' en de bitcoin prijs. Met een entiteit bedoelt Glassnode een 'gebruiker' van het netwerk. Ze gebruiken een aantal andere kenmerken om te bepalen of achter één adres één entiteit schuilgaat of dat meerdere adressen achter één entiteit schuilgaat. Uit die analyse distilleren ze een absoluut aantal entiteiten.

Momenteel komen er ~100.000 nieuwe entiteiten op het bitcoin netwerk en dat aantal lag in januari 2021 ruim anderhalf keer hoger (roze lijn). In absolute zin komen er minder mensen naar het netwerk.

Maar kijken we naar de netto groei van de entiteiten (groene lijn), dan is de netto groei vergelijkbaar met januari 2021. Nog niets aan de hand in de ogen van Dilutionproof, want zodra het aantal entiteiten netto groeit, betekent dat er meer mensen actief bitcoin (kunnen) kopen.

4. Open interest bij Binance neemt toe

Bijna contrair aan de duikeling, neemt het aantal openstaande long posities bij marktleider Binance weer toe. Dat betekent dat handelaren bereid zijn om flink risico te nemen om met geleend geld te speculeren op een hogere koers. Ze lopen het risico dat hun positie geliquideerd raakt door een verdere vallende prijs.

Maar blijkbaar is het vertrouwen in herstel van goud 2.0 zo groot dat men deze positie inneemt.

Tenslotte, houd er te allen tijde rekening mee dat niemand de richting van de markt kan voorspellen.

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop.

We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Lees meer