4 redenen waarom Bitcoin nog niet klaar is met stijgen

Het is 26 dagen geleden dat Bitcoin voor het laatst een recordprijs bereikte van $61.760. Gelukkig suggereert de on-chain data dat dit nog lang niet het einde is. Hier zijn 4 redenen waarom Bitcoin binnenkort een nieuwe all time high maakt

Uit de data van Glassnode haalt Cointeleraph een aantal opmerkelijke statistieken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Whales zijn klaar met verkopen

De prijs van Bitcoin stond de afgelopen twee maanden onder grote verkoopdruk van whales (wallets met meer dan 1.000 BTC erop). Dit laat on-chain data zien, dit is informatie dat voortkomt uit het bestuderen van wat er op de blockchain gebeurt.

In de grafiek hieronder is te zien dat het aantal whales sinds 8 Februari met 10% is gedaald. Dit suggereert dat in die periode veel whales een deel van hun Bitcoin hebben verkocht.

Hoewel de prijs van Bitcoin in die periode twee nieuwe all-time highs heeft gemaakt is de groei wel iets gestagneerd.

Bitcoin hikt nu tegen de de grens van $60.000 aan, de grootste verkopen door whales zijn sinds begin April gestopt.

Een reden hiervoor kan zijn dat aan het einde van elk kwartaal de portfolio’s van instituties en beleggers opnieuw moeten worden gebalanceerd.

Door de verdubbeling in het eerste kwartaal van dit jaar van Bitcoin was deze daling dus te verwachten.

Grayscale, de grootste digital asset manager met meer dan 600.000 Bitcoin heeft op 6 april laten weten dat zij hun portfolio ten koste van Bitcoin hebben aangepast. BTC was zoveel gestegen dat de percentages in verschillende portfolio’s niet meer klopte.

Als het herbalanceren daadwerkelijk een grote rol heeft gespeeld betekent dit dat de verkoopdruk van deze wallets nu klaar is.

4 redenen waarom Bitcoin nog niet klaar is met stijgen

Lange-termijn hodlers verkopen steeds minder

Om te zien wie er verkoopt wordt er gekeken naar de CDD (Coin Days Destroyed). Dit is een on-chain metriek dat de invloed van lange termijn hodlers meet. Coin days geeft het aantal dagen aan dat Bitcoin onaangeraakt stil staat.

Hoe langer de Coin Days hoe meer vertrouwen de wallet beheerder heeft in Bitcoin, anders zou deze Bitcoiner immers zijn satoshi’s verkopen. Coin Days Destroyed geeft aan hoeveel van zulke coin days reeksen wordt verbroken.

Als de CDD hoog staat geeft dat aan dat veel lange termijn hodlers aan het verkopen zijn. Staat deze laag geeft het aan dat er veel vertrouwen in de markt is en er weinig lange termijn hodlers verkopen.

Als we nu kijken naar de grafiek beneden zien we dat in eind januari de CDD even hoog stond als toen bij de 2019 top.

Sinds eind januari is de CDD gedaald wat betekent dat het vertrouwen van hodlers is gestegen en het verkopen is geminderd wat een hogere Bitcoin prijs in de toekomst aannemelijker maakt.

4 redenen waarom Bitcoin nog niet klaar is met stijgen

Miners zijn hodlers geworden 

Doordat miners voornamelijk inkomsten halen uit de nieuw gedolven Bitcoin moeten zij vaak een groot deel verkopen om de energierekening en andere kosten te betalen.

Na de halving in mei 2020 worden er elke dag zo’n 900 Bitcoins verdeeld over de miners met de beste hardware. In de grafiek beneden is te zien dat in januari miners veel aan het verkopen waren en dat sinds begin April dit is veranderd.

De laatste keer dat miners tijdelijk stopte met het verkopen van hun Bitcoin was vlak voordat de prijs een enorme sprong maakte. Het feit dat de miners niet verkopen laat het vertrouwen In Bitcoin en een toekomstige stijging in de prijs zien.

4 redenen waarom Bitcoin nog niet klaar is met stijgen

De vraag van instituties blijft hoog

Ondanks de verkoopdruk van whales blijft de vraag vanuit instituties zoals banken en beleggingsfondsen hoog. Dit is te meten door het aantal Bitcoin op handelsplatformen in de gaten te houden.

Dit aantal daalt namelijk al meer dan een jaar. In de grafiek beneden is de net transfer volume van en naar exchanges te zien. Al geruime tijd staat deze in het rood wat aangeeft dat er meer van exchanges wordt afgehaald dan dat er naar toe wordt gestuurd.

Dit is een signaal dat veel coins op exchanges worden gekocht om deze vervolgens te verplaatsen naar wallets. Doordat instituties vaak lange termijn investeringen maken is dit goed nieuws voor Bitcoin. Het liquide aanbod daalt terwijl de vraag vanuit allerlei hoeken hard stijgt.

4 redenen waarom Bitcoin nog niet klaar is met stijgen

Hieronder een grafiek die het dalende aanbod nog beter laat zien. Sinds de pandemie is het aantal Bitcoin op exchanges van 3 miljoen naar momenteel zo’n 2,3 miljoen Bitcoin gedaald.

Dit terwijl er uiteraard per block nog steeds 6,25 BTC wordt gemined. Met name het aantal op Coinbase is gedaald. Dit komt onder andere doordat veel instituties en HNWI (high net-worth individuals) via dit handelsplatform kopen.

4 redenen waarom Bitcoin nog niet klaar is met stijgen

Niet alleen is het duidelijk dat de interesse hoog is vanuit de professionele beleggingshoek door de on-chain analyses, ook Coinbase laat zelf weten er vertrouwen in te hebben dat deze trend hoogstwaarschijnlijk nog lang niet klaar is.

Lees meer over:
data