Elon Musk: ‘Bitcoin is nuttig als oppotmiddel, maar niet als betaalmiddel’

Als we Elon Musk mogen geloven, gaat zijn miljardenbedrijf Tesla cryptobetalingen accepteren voor merchandise. Het betreft echter niet Bitcoin, maar Dogecoin.

De bitcoin prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Digitaal betaalmiddel

De CEO maakt dit nieuws - zoals gebruikelijk - bekend op zijn Twitter-account. Hij ziet het als een test en experiment: "We gaan zien hoe het gaat."

De Doge-fanaten springen op het nieuws en de koers van deze kleine cryptomunt schoot binnen no-time met 30% omhoog.

Musk werd gisteren uitgeroepen tot Persoon van het Jaar door TIME. Daarbij hoorde ook een interview, waarin de miljardair onder andere doorpraatte over digitale betalingen.

"Ik kan uren over geld praten, want ik heb een significante gespeeld gehad bij PayPal. Dus ik snap goed hoe het op fundamenteel werkt, de details en de mechanismen. Er zijn maar een paar andere mensen die het beter begrijpen dan ik."

"Bitcoin is een interessant voorbeeld, maar het transactievolume is laag en de kosten voor een transactie zijn hoog. Het is nuttig als een oppotmiddel, maar fundamenteel gezien is het geen goede vervanging van een valuta voor betalingen."

"Ondanks dat het als een grap bedacht was, is Dogecoin daar wel beter voor. De totale transactieflow die je kunt doen is stukken hoger dan bij Bitcoin. Het is ook licht inflatoir (...) en dat is goed, want het stimuleert mensen op geld uit te geven."

Dogecoin

Als reactie op deze uitspraken kwam Musk dus met het idee om Dogecoin te accepteren als betaalmiddel voor merchandise voor Tesla. Geloof jij in zijn visie?

Vergeet daarbij echter de volgende essentiële aspecten niet:

 1. Bitcoin is wél schaalbaar - daarover later meer.
 2. Dogecoin heeft nauwelijks tot geen ontwikkelaars. Het is in 2013 bedacht en is in wezen een aangepaste kopie van Litecoin, wat weer een kopie is van Bitcoin.
 3. Daardoor zitten er nog veel bugs in de broncode, die bij Bitcoin al wél zijn verbeterd in de loop van de tijd.
 4. Dogecoin heeft geen eigen mining-ecosysteem, maar gebruikt 'merged mining' op Litecoin.
 5. Er komen elk jaar 5 miljard coins bij, waardoor de inflatie niet exponentieel (maar lineair) afneemt.
 6. Dogecoin werkt alleen met de base layer: alle transacties komen in de 'blockchain'. Daardoor zal deze bij veelvoudig gebruik enorm in omvang gaan groeien, waardoor het lastig zal worden om transacties te kunnen verifiëren. Ondanks dat de blockchain nu nog maar 40 GB is (ten opzichte van 300+GB van Bitcoin), is dit goed om in je achterhoofd te houden.

Hoewel het voor veel mensen duidelijk is dat Dogecoin één grote grap is, is het goed om deze aspecten toch te benadrukken. Helemaal als je dit naast bitcoin legt.

Bitcoin

In tegenstelling tot wat Elon Musk proclameert, is bitcoin als valuta wél schaalbaar. Echter niet op de basislaag, de blockchain, maar middels lagen erbovenop. Een bekend voorbeeld is: het Lightning Netwerk. Je kunt hiermee nagenoeg gratis transacties doen zónder blocktijden. Naast goedkoop zijn betalingen dus ook snel.

Lightning werkt heel anders dan Bitcoin. Het is een soort van onion-netwerk en heeft geen centrale database. Daardoor zijn transacties ook nog eens privacy-vriendelijker.

Voor snelle digitale betalingen heb je dus helemaal geen Dogecoin nodig. In wezen is PayPal - waar Musk werkzaam was - een schaalbaarheidsoplossingen bovenop de basislaag van Fedwire. Hij zal als geen ander moeten snappen dat schaalbare betaalsystemen altijd zijn opgebouwd in verschillende lagen.

Daarnaast heeft Bitcoin en het Lightning Netwerk overduidelijk het voordeel van het netwerk-effect. Het heeft meer gebruikers, een groter ecosysteem, is op veel meer plekken geïmplementeerd en zelfs voor microbetalingen is het binnen Twitter en in El Salvador een betaalmiddel. En hoe meer mensen het gebruiken, hoe waardevoller het netwerk wordt, hoe meer mensen het aantrekt, et cetera.

Ook laat monetaire geschiedenis zien dat we (tot 1971) als mensheid altijd op zoek gingen naar het meest schaarse geld in de samenleving. Of dit nu schelpen, stenen, kralen, zilver of goud was: degenen die het langst aan niet-schaars geld vasthielden, delfden het onderspit. Bitcoin werkt dus zowel beter als spaarmiddel, en via Lightning óók beter als betaalmiddel.

Verder kun je zelf een Bitcoin node draaien: Be Your Own Bank. Daardoor blijft bitcoin decentraal, zoals aangetoond tijdens de New York Agreement in 2016 en de UASF. De basislaag moet zo toegankelijk mogelijk zijn, terwijl schaalbaarheidsoplossingen buiten deze consensus-laag blijven. Bitcoin is de settlement-laag. Lightning de betaal-laag.

Uiteindelijk is Bitcoin gebouwd op een fundering van steen: stabiel, stevig en betrouwbaar. Het is een nieuw monetair systeem dat de concurrentie aangaat met centrale banken. Dogecoin is gebouwd op druifzand en het vindt haar weg in de cryptospace door de meme en het daaropvolgende speculatieve casinokarakter.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
  De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

  De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

  Nieuws
  Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

  BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

  Nieuws
  Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

  Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

  Dogecoin en meme coins Nieuws
  DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

  Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

  Nieuws
  WSJ geconfronteerd met rechtszaak wegens laster voor Tether-Bitfinex artikel

  Het gerenommeerde The Wall Street Journal (WSJ) staat een rechtszaak te wachten vanwege een artikel...

  Lees meer