Al jarenlang ruzie tussen Binance en FTX
Er is een heuse oorlog ontstaan tussen de twee grootste beurzen op de cryptomarkt: Binance en FTX, respectievelijk voorgezeten door Changpeng 'CZ' Zhao en Sam Bankman Fried. Op cryptotwitter is de hashtag #whalewars deze dagen trending. Waar ligt de bron van dit conflict?
Binance besluit om zijn voorraad FTT tokens, de exchange token van concurrent FTX, te verkopen.
Onder meer een transactie van 584 miljoen dollar aan FTT tokens is onderdeel van de verkoop, zo bevestigt de CEO in een andere tweet.
Volgens 'CZ' is de verkoop nodig uit het oogpunt van risicomanagement.
Door de ontstane commotie, zo zijn er vraagtekens over de beweegredenen van Binance om specifiek deze token te verkopen, daalt de prijs van de FTT token hard. Ook de bitcoin koers (en andere munten) krijgt een dreun op de diverse beurzen.
Bovendien zou uit on-chaindata van CryptoQuant blijken dat er bijna 20.000 bitcoin uit de reserves van FTX verdwenen is. Een logische verklaring: men moet deze grote bitcoin verkopen om de koers van hun eigen token te steunen. Dat doet de bitcoin koers dalen, waarna er anderen ook verkopen, en de bitcoin verder daalt.
CEO Bankman Fried probeert ondertussen het brandje te sussen, door te wijzen op een grote hoeveelheid cash van ruim 1 miljard dollar op de balans van de cryptobeurs.
'Al sinds 2019 gaande'
Ondertussen zien marktvolgers dat het conflict flink oploopt tussen Binance en FTX. Volgens sommigen is dit geen verrassing. Al sinds 2019 is aan het borrelen, ook omdat FTX steeds meer een uitdager van de onbetwiste marktleider Binance is geworden, zo stelt Alex Valaitis in dit uitgebreide, uitstekende draadje.
Feitelijk zit Binance sinds de oprichting in 2017 op de troon. Coinbase, BitMEX, Gemini, allemaal zijn ze verslagen door Binance, dat steevast het meeste volume draait op de spot - en futuresmarkten. In mei 2019 was daar ineens een nieuwe speler: FTX aangevoerd door de zeer ambitieuze CEO Sam Bankman Fried (SBF).
In 2019 nam CZ de strategische beslissing om een minderheidsaandeel in FTX te nemen. Beide mannen schudden elkaar uitgebreid de handen. Ook zou FTX institutionele handelsproducten gaan bouwen voor Binance, iets wat nooit tot iets concreets heeft geleid. Opvallend, in een nieuwe financieringsronde van 2021 deed Binance niet meer mee.
Door de hype die eind 2020 op de markt ontstond, wist FTX het meest te profiteren. FTX is qua volume procentueel harder gegroeid dan Binance en dat leidde tot zorgen bij CZ. Dat SBF ondertussen een wit voetje wilt halen bij Amerikaanse wet- en regelgevers zorgt voor meer zorgen. Zo was SBF de nummer 2 donor van de Biden-campagne.
Hij weet dat hij CZ kan pakken op zijn zwakte: CZ is geboren in China en er zijn nog steeds geruchten dat de Chinese staat invloed uitoefent op Binance.
CZ greep onlangs twee gebeurtenissen aan om terug te slaan. Zo was er een flink backlash vanuit de cryptomarkt op de voorstellen die SBF in Washington had gedaan. De extra regels die SBF voorstelde, zou het einde betekenen van 'innovatie' op de cryptomarkt. Het imago van SBF lag ineens aan gort bij een groot deel van de industrie.
Daar komt een verhaal van Coindesk bovenop dat twijfels zaaide over de financiële positie van zusterbedrijf Alameda Research. Die bedrijf handelt voor (institutionele) klanten op de cryptomarkt en is mede opgericht door SBF. De journalist van Coindesk wist een gevoelig bedrijfsdocument in te zien, waaruit bleek dat een groot deel van de 14,6 miljard dollar op de balans Alameda uit FTT tokens bestond. Ja, tokens die men feitelijk zelf kan drukken.
Volgens Valaitis wist CZ daarom de verkoop van de FTT tokens op een vrij brisant moment te timen. Voorlopig is de FUD-veenbrand rondom FTX en Alameda nog niet over.
Het is hoe de psychologie werkt op de financiële markten en helemaal op de zeer volatiele cryptomarkt: zodra er ergens twijfel is, halen beleggers hun tegoeden snel van een beurs. Bang dat men niet hun cryptogeld terug krijgt, zie de recente drama's met Celsius en Luna. Daarmee hebben consumenten honderden miljoenen dollars verloren.
Ook nog een andere factor zou een rol spelen, hoewel dit een onbevestigd gerucht is. Binance en Sequoia Capital kregen in 2017 ruzie over een investering in Binance en die relatie is nooit meer goed gekomen.
Het is uiteindelijk Sequoia die aan SBF heeft gevraagd om Binance vanaf 2021 te weren bij toekomstige investeringsrondes. Want Binance had zich in 2019 wel ingegeten bij FTX, maar heeft daarna niet meer geïnvesteerd. Dat SBF het verzoek van Sequoiaheeft ingewilligd, heeft (opnieuw) kwaad bloed gezet bij CZ & co.
Concluderend, voorlopig is Binance de winnaar uit deze (ongelijke) strijd. De exchange heeft zijn positie op de spot - en derivatenmarkt alleen maar verstevigd, daar wijst analist Vetle Lunde van het Noorse onderzoeksbureau Arcane fijntjes op.
Een heet weekje voor de boeg, want er zijn in Amerikaanse ook tussentijdse verkiezingen voor de Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat en donderdag komt het ministerie van Arbeid met een nieuw CPI cijfer.