3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain.

De spotprijs van bitcoin is de afgelopen tot $46.759 geraakt, maar is momenteel wat teruggezakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Analist John van Meer wijst er deze ochtend op dat de koers er technisch gezien positief uitziet en anticipeert op een mogelijke stijging naar $49.000.

Welke signalen zien we on-chain?

1. Bitcoin beleggers staan weer op winst

Een van de meest dankbare indicatoren van Glassnode is de zogenaamde Spent Output Profit Ratio (SOPR). Je kunt in één oogopslag welk gedeelte van de bitcoin houders op winst of verlies staat.

De metric deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars. De uitkomst heeft een waarde boven 1 (gerealiseerde winst bij verkoop) of onder 1 (gerealiseerd verlies bij verkoop).

In hun wekelijkse update introduceert Glassnode een paar varianten op de basisindicator:

  • De Adjusted SOPR (aSOPR) geeft een preciezer beeld, want het filtert alle UTXO’s eruit met een levensduur van minder dan één uur.
  • De STH-SOPR laat de winst - en verliesrekening zien van de zogenaamde short term holders (STH). Deze houden hun bitcoin niet langer dan 155 dagen vast (een streep die Glassnode trekt tussen lange termijn en korte termijn houders).

Beide indicatoren zijn recent weer boven een waarde van 1.0 geraakt (zie de lijnen boven de rode streep), dus beleggers realiseren winst zodra ze verkopen.

Op de korte en middellange termijn is het van belang om deze metric te blijven monitoren of deze boven de 1 blijft.

Zakt deze metric binnen enkele maanden weer onder de 1, is dat een signaal dat de markt nog zwak is.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin koers
conclusie: neutraal/bullish

2. Transacties van $1 miljoen of meer nemen toe

In 2021 is het aantal transacties met een waarde van 1 miljoen dollar of meer toegenomen, zo blijkt uit on-chain onderzoek door Glassnode.

Dat is logischerwijs deels toe te schrijven doordat bitcoin in dollartermen meer waard is geworden.

De dominantie van grote transacties (~23 BTC tegen een marktprijs van $43.500 ten tijde van de analyse van Glassnode), neemt zichtbaar toe.

Sinds september 2020 is het aandeel van 30% naar een aandeel van 70% toegenomen.

Toen de marktprijs eind juli zakte sub $30.000, is er een opvallende stijging van het aantal on-chain transacties met een waarde tussen de $1 en $10 miljoen.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin koers
conclusie: neutraal

De andere kant van de medaille: het aantal 'kleine' transacties met een waarde minder dan $1 miljoen neemt af.

Glassnode verklaart deze verschuiving door meer interesse van beleggingsfondsen en zeer vermogende individuen in bitcoin.

Deze interesse is onder meer door de komst van Paul Tudor Jones, Stanley Druckenmiller en Ray Dalio en bedrijven als Tesla en PayPal zichtbaar aangewakkerd in 2020.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin koers
conclusie: neutraal

3. Supply squeeze

Glassnode blikt in haar update ook terug op het populaire onderwerp de bitcoin supply squeeze.

Met name kleine beleggers (shrimps) kochten in grote hoeveelheden bitcoin op terwijl de prijs dipte tot zelfs onder de $30.000.

Lange termijn investeerders zijn houders die hun munten 155 dagen of langer vasthouden en niet spenden op de blockchain. De voorraad van deze groep is gegroeid naar een totaal van 12.48 miljoen bitcoin.

Vergelijkbaar met de voorraad die juist de korte termijn houders in oktober 2020 in bezit hadden. De markt is compleet gekeerd in slechts een half jaar.

Zodra een groeiende groep zijn munten vasthoudt, ondanks de stijging door $45.000, is dat een bullish signaal.

Leuk feitje: van de huidige gedolven voorraad is ~19,8% verloren, dus niet beschikbaar op de markt.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin koers
conclusie: bullish

Het zijn signalen waar analisten zoals Willy Woo al sinds de dip van 19 mei op anticiperen.

Maar dat betekent niet per definitie dat door deze voorraadschok de prijs de komende maanden gaat stijgen.

Zo is de speculatie-bereidheid, vertrouwen onder speculanten en professionele handelaren, zeer laag te noemen.

Weet men meer of is bitcoin nog niet juist geprijsd? Analist Philip Swift is verbaasd dat de financieringspercentages van doorlopende futures bij beurzen zoals Bybit en FTX achterblijven bij de stijgende spotprijs.

Anderzijds ziet de Duitse analist Jan Wuestenfeld dat het volume bij de spotbeurzen weer toeneemt, zelfs in het weekend.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin koers
conclusie: bullish

Ook technisch analist Rekt Capital, een pseudoniem populair account op Twitter, ziet een positief signaal op de daggrafiek.

conclusie: bullish

Hou hier altijd rekening mee: bitcoin is een zéér volatiel beestje en de recente saga met Tesla-topman Elon Musk heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat BTC zeer gevoelig van nieuws en speculatie.

Niemand kan de markt voorspellen, géén enkele technisch of on-chain analist. Wel kun je door middel van on-chain analyse terugkijken op wat er in de markt is voorgevallen en dan van leren voor de toekomst.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...