Ontwikkelingen bovenop Bitcoin in 2020: DLC, PayJoin, Signet en Vaults

Vorige week brachten de makers van de Optech nieuwsbrief zoals gewoonlijk weer een aflevering uit waarin ze terugblikken op alles dat rondom Bitcoin en Lightning is gebouwd. In een ander artikel zullen we terugkijken naar Bitcoin Core als protocol. In dit artikel: de ontwikkelingen bovenop, met en van Bitcoin!

1. Discreet Log Contracts (DLC)

Verschillende ontwikkelaars begonnen in januari aan een specificatie voor het gebruik van Discreet Log Contracts (DLC’s).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een Discreet Log Contract is een bepaald type smart contract. Je gebruikt daarbij data uit de real-time wereld met een oracle om een contract te laten uitvoeren. Je kunt op deze manier op een decentrale en automatische manier geld inzetten op bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, verkiezingen of andere uitslagen.

Nadat het evenement heeft plaatsgevonden, publiceert het oracle een commitment over de uitkomst van het evenement wat de winnende partij kan gebruiken om hun geld op te eisen. Dit soort transacties zouden zelfs bínnen een Lightning betaalkanaal kunnen plaatsvinden.

In de loop van het jaar zijn er meerdere van deze DCL’s contracten afgesloten tussen ontwikkelaars. Zo verloor Nicolas Dorier een weddenschap over de verkiezing van Donald Trump.

We spraken hier al eens over met Gert-Jaap Glasbergen in onze Hup Bitcoin podcast (vanaf minuut 52). Hij is bij het MIT werkzaam als onderzoeker naar nieuwe mogelijkheden voor onder andere de mining industrie en het Lighnting Network.

2. Payjoin

Hoewel het protocol al sinds 2018 bestaat, kregen PayJoins in april dit jaar een enorme boost. BTCPay implementeerde destijds namelijk als eerste partij deze privacy-feature. Later in het jaar volgde ook BlueWallet. We zouden dus kunnen stellen dat 2020 het jaar is van de doorbraak van de Payjoins.

PayJoin is een manier om coins te mixen. Het is gebaseerd op Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 78. Je zou het kunnen zien als een CoinJoin tussen twee partijen, maar dan vóórdat de betaling wordt uitgevoerd. Het heet ook wel P2EP (pay-to-end-point) en het mixt de UTXO’s. Deze feature is onder andere door Blockstream ontwikkeld.

Vergeleken met de andere manieren om een CoinJoin te doen, laat een PayJoin transactie niets achter op de blockchain wat te achterhalen is. De transactie lijkt namelijk gewoon op een reguliere Bitcoin betaling. De truc zit hem hierbij in de inputs en outputs van de betaling.

3. Bitcoin Vaults

April was ook de maand van de komst van Vaults. Ontwikkelaar Bryan Bishop kwam destijds met het eerste idee hierover naar buiten. Later kwamen Kevin Loaec en Antoine Poinsot met een eigen versie van deze vaults met de naam ‘Revault. Het spitst zich toe op een model waarbij je jouw bitcoin opsplitst onder meerdere personen met multisigs.

Daarnaast werkte Jeremy Rubin aan een programmeertaal (Sapio) om deze vaults makkelijk te kunnen opzetten en beheren.

De ‘kluizen’ die Bishop voor ogen heeft bieden een plan B voor het geval dat jouw gegevens (seeds of private key) lekken of worden gestolen. In zo’n geval geeft de kluis een mogelijkheid om terug te komen van je fout.

In de praktijk kun je met deze oplossing jouw Bitcoin opsplitsen in verschillende delen en kan er maar één deel van worden verstuurd. Zo kan slechts een klein deel van jouw BTC worden verstuurd, zelfs als iemand anders de seeds over ál jouw Bitcoin heeft. Je kunt zelf instellen hoeveel tijd er tussen de bitcoin transacties mag zitten.

Vaults zijn momenteel nog in ontwikkeling en niet heel erg gangbaar. Unchained Capital is al ver met het aanbieden van deze dienst.

4. Implementatie CoinSwap

In mei hoorden we voor het eerst ineens over CoinSwaps. Naast CoinJoins en PayJoins was dit ineens a new kid in the block. Chris Belcher deelde destijds het eerste ontwerp van een implementatie van deze CoinSwaps.

Hij legde daarin uit hoe dit nieuwe protocol extra privacy zou toevoegen aan het Bitcoin netwerk.

In december creëerde de prototype van de software van Belcher dat de swaps van coins op testnet nauwelijks aan elkaar te koppelen waren. Met deze software kun je voorkomen dat het te herleiden is wie de eigenaar is van het adres die de bitcoin ontvangt.

Als CoinSwap wordt geïmplementeerd in populaire wallets (bestaande of nieuwe) dan verhoogt dat de privacy voor iedereen op het netwerk. Hoe dit allemaal precies werkt staat uitgelegd in een artikel over deze CoinSwaps.

5. Signet

2020 was ook het jaar waarin Signet officieel van de grond kwam. Na meer dan een jaar van ontwikkelingen werden in augustus de laatste specificaties van Signet gemerged. Dit is een protocol dat ontwikkelaars kunnen gebruiken als testomgeving.

Er was al wel een publiek testnet, maar deze was erg instabiel. Signet is een testversie van de blockchain waarbij de miners als het ware een aantal permissioned partijen zijn. Daardoor is de uitgifte van blocken stabiel, is het ‘vandalisme’ op het netwerk gering en is ook het probleem rondom economische concurrentie rondom Proof-of-Work ‘opgelost’.

De mogelijkheid om signet optioneel in te schakelen is in september eindelijk aan Bitcoin Core toegevoegd. Signet stond vorig jaar ook al op de lijst van de Optech nieuwsbrief, maar we kunnen wel stellen dat het in 2020 haar doorbraak had.

Samenvatting

Het zijn allemaal stuk voor stuk verbeteringen die níet op protocol niveau zijn doorgevoerd. Het zijn allemaal dingen die bovenop de al bestaande standaarden van Bitcoin zijn gebouwd. Privacytools (PayJoin en CoinSwaps), manieren om bepaalde condities te geven aan een hoeveelheid Bitcoin (DLC’s en Vaults) en zelfs een manier om nieuwe toepassingen zoals Taproot te kunnen testen, via Signet.

Het laat als te meer zien dat je geen altcoins of andere blockchains nodig hebt voor sexy toepassingen. Zelfs met Bitcoin als basislaag kun je heel veel dingen programeeren.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC