Bitcoin duikt onder $25.000, wanneer houdt de FUD op?
De bitcoin koers is de afgelopen 24 uur onder de $25.000 gezakt. Het laagste punt op de Bitstamp grafiek is $24.756. In eerste instantie heeft de bitcoin koers amper gereageerd op het nieuws dat de centrale bank van Amerika, de Federal Reserve, de rente niet verhoogt. Dat is voor het eerst in 18 maanden tijd. Ook de inflatiecijfers uit de VS vielen mee. Een verklaring kan zijn dat analisten de rentepauze al zagen aankomen en dat de markt dus anticipeerde op dit rentenieuws.
FUD
Maar later op de woensdag daalde de koers toch nog onder de $25.000 en is er meer verkocht dan gekocht. Het sentiment op sociale media lijkt in ieder geval behoorlijk te dalen door de dalende koersen. Deze Twitteraar somt alle gebeurtenissen en actoren nog eens op.
Wat zeggen de technisch analisten op Twitter? Volgens deze pseudonieme analist is er door de daling weinig veranderd. Volgens hem is er sprake van een strategie (van grotere entiteiten zoals banken en vermogensbeheerders als BlackRock) om fear, uncertainty en doubt (FUD) te verspreiden om zo zwakke handen uit te schudden en hun bitcoin op te snoepen.
Volgens deze analist staat de bullmarkt weer even op pauze en moet de prijs weer boven de 200-wekelijkse prijsgemiddelde uitkomen om weer om bullish territorium te raken.
Tussen het huidige level en $21.000, zit in theorie nog wel genoeg koopkracht
om de koers niet onder de $21.000 te laten geraken, zo sust Swift de boel.
Kijken we naar de complete cryptomarkt, dan verliest de markt ook bepaalde belangrijke technische levels, zo merkt Van de Poppe op.
Hodlen gaat door
Kijken we naar een on-chainmetric, dan blijft het aantal illiquide munten, bitcoin die niet op de markt komt en gehodled wordt, groeien, zo blijkt uit cijfers van Glassnode. Op dit moment stroomt er per maand netto 119.000 bitcoin naar illiquide wallets.
Dat zijn wallets waarvan historisch bekend is dat ze niet zo snel hun bitcoin versturen na ontvangst, en zijn te classificeren als harde kern bitcoiners die zich niet laten afschrikken door volatiliteit omlaag (of omhoog).
Kijken we naar een andere belangrijke metric van het bitcoin ecosysteem, de rekenkracht van het netwerk, dan blijft deze ook stijgen. Dat is fundamenteel gezien een goed signaal.
Het is niet de eerste keer dat bitcoin in een fase zit waarin er veel onduidelijkheid is welke kant de markt opgaat en er veel nieuwsgebeurtenissen roet in het eten gooien, terwijl de onderliggende fundamentele waarden van het bitcoin netwerk (rekenkracht, spaargedrag van gebruikers) nog fier overeind staan.