3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een rustige week van consolidatie voor bitcoin met prijzen rond de $60.000. Volgens on-chainanalist 'Root' een gezonde consolidatiefase.

1. Bitcoin op beurzen gedaald naar 13%

Een van de metrics die we regelmatig onder de aandacht brengen, is het aantal bitcoin op beurzen.

Sinds 2012 zijn juist de bitcoin onder beheer bij exchanges gestegen. Maar zoals bekend is de trend van deze metric dalende sinds maart 2020.

Dat zien we in de onderstaande grafiek. Verklaringen zijn divers: mensen nemen hun bitcoin in eigen beheer (cold storage) of geven andere custodians het beheer (cold storage specialisten, renteplatforms etc)

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs
bron: Glassnode

Beperken we ons tot 2021, dan zie je de voorraad dalen tot begin mei. Toen de prijs daalde, werd een substantieel deel naar beurzen gestuurd.

Het 'Bart' patroon tussen mei en augustus dit jaar is congruent met de dalende prijs. Sinds eind juli / augustus is er een scherpe afname in bitcoins en die trend is in de maanden september en oktober alleen maar sterker geworden.

Momenteel is 13% van alle geminede bitcoin in handen van beurzen. Die bitcoin is niet van beurzen, maar is van hun klanten.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs

Minder aanbod op beurzen is een bullish signaal, want het zijn beurzen waar de spotprijs van bitcoin wordt bepaald door middel van vraag en aanbod. Door winstname van whales is de vraag enigszins getemperd de afgelopen week.

2. UTXO Realized Price Distribution (URPD)

De indicator UTXO Realized Price Distribution (URPD) geeft inzicht tegen welke prijs een bepaalde set aan UTXO's (beetjes bitcoin) zijn aangekocht.

Elk balkje is gelijk aan het aantal bitcoin dat voor het laatst binnen die prijsrange is besteed (van eigenaar verwisseld).

Het geeft belangrijke marktinformatie tegen welk prijsniveau de bestaande bitcoin is aangeschaft.

Dilutionproof meldt vandaag dat circa 8% van alle bitcoin in circulatie tussen de ~$61.000 en $63.500 is aangeschaft.

Deze kostprijzen kúnnen zorgen voor een nieuwe prijsvloer voor bitcoin, want het is in het belang van de bezitters achter deze aangekochte bitcoin om niet met verlies te verkopen en te hodlen tegen deze prijzen.

3. Virtuele winst hodlers

Kijken we naar de virtuele winst van de lange termijn investeerders (holders die hun munten 155 dagen of langer vasthouden), dan ziet dat plaatje er "gezonder" uit volgens on-chainanalist TXMC.

Want de gemiddelde kostprijs ligt hoger dan voorheen, waardoor de "behoefte" om te verkopen gemiddeld lager ligt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...