Bitcoin schiet door $50.000, stijgt 150% in twee maanden. Maar waarom?

De bitcoin koers is zojuist door de $50.000 heen geschoten. Daarmee bereikt de cryptomunt een mijlpaal: nog nooit eerder was het een halve ton waard.

Dat MicroStrategy een nieuwe uitgifte van converteerde obligaties doet ter waarde van $600 miljoen, draagt bij aan deze nieuwe 'pump'.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin koersontwikkeling

Prijsrecords stapelen zich in hoog tempo op. Het was nog maar een maand geleden dat de koers voor het eerst door de $40.000 heen schoot. Sindsdien is er veel gebeurd: onder andere Tesla maakte bekend dat ze $1,5 miljard hebben geïnvesteerd in bitcoin. Een kort overzichtje van de koersontwikkeling:

  1. 16 december was bitcoin nog 'maar' $20.000 waard.
  2. Op 2 januari schoot de koers door de $30.000.
  3. Op 8 januari, nog geen week later, knalde de prijs door de $40.000.
  4. Nu op 16 februari schiet de koers door de $50.000.

Een snelle berekening laat zien dat bitcoin sinds het oude record vanuit 2017, de beruchte 20k, in bijna twee maanden tijd met $30.000 is gestegen. Deze groei staat gelijk aan een percentage van maar liefst 150%. Tussendoor corrigeerde de koers ook nog even met meer dan 30%, van $42.000 tot $29.000.

Op Twitter wordt de nieuwe mijlpaal weer uitbundig gevierd.

Belangrijke ontwikkelingen

Hoe komt het toch dat bitcoin momenteel zo enorm veel duurder is? Dat heeft te maken met drie dingen: de vraag, het aanbod en de valuta waarin je de activa uitdrukt. Laten we ze eens stap voor stap doornemen:

Vraag

Ten eerste is de vraag naar BTC de afgelopen maanden enorm gestegen. Waar Tesla vorige week naar schatting meer dan 40.000 BTC kocht met $1,5 miljard, zijn zij niet de enige.

De gekte begon in de herfst van 2020 al. Sindsdien investeerde MicroStrategy ook al meer dan $1 miljard in de cryptomunt. Zij hebben meer dan 70.000 BTC uit de markt opgekocht. Ook (voornamelijk Amerikaanse) verzekeraars, hedgefondsen en asset managers stapten met grote zakken geld in.

Maar het zijn niet alleen de techbedrijven die voor deze vraag zorgen. Ook banken en traditionelere partijen kopen in. Morgan Stanley kijkt bijvoorbeeld serieus naar een investering in de digitale munt. Zelfs de oude reus Deutsche Bank overweegt bitcoin te gaan verkopen en bewaren voor klanten.

Ook Bill Miller, bekend investeerder en manager van het beheerfonds Miller Value Fund heeft laten weten “te willen investeren in bitcoin via het fonds van Grayscale.”

Zelfs tot in de gemeentehuizen is bitcoin onderwerp van gesprek. De burgemeester van Miami wil graag bitcoin toevoegen aan de kasreverves van de stad. Ook willen ze een hotspot worden voor bitcoin bedrijven.

Waarom? Men ziet in dat bitcoin het allereerste digitale schaarse goed is. En schaarse activa, zijn goed in het behoud van waarde. In een wereld waar aan alle kanten nieuwe kredieten worden uitgeschreven, en waar de waarde van fiatgeld uitholt, is dit geen overbodige luxe.

Onlangs maakte PayPal ook bekend dat ze bitcoin gaan verkopen aan Britse klanten én gaan ze de cryptomunt integreren in de Venmo-app. Ook mocht de Canadese beurs de allereerst Noord-Amerikaanse Bitcoin ETF verwelkomen.

Aanbod

Maar niet alleen de enorme vraag zorgt voor de prijsstijging. Bitcoin ondergaat momenteel een zogenoemde liquidity squeeze of supply shock. Het komt er op neer dat er simpelweg te weinig bitcoin in de markt te koop is. Dit heeft weer twee redenen:

  • In mei 2020 onderging het protocol de derde halving van de geschiedenis. De hoeveelheid nieuwe munten die per 10 minuten in omloop komt, ging toen door de helft. Waar miners destijds nog 12,5 BTC per gemaakt block verdienden, krijgen ze sindsdien nog maar 6,25 BTC. Dit resulteert tot schaarste op de markt.
  • Er zijn momenteel meer en meer hodlers dan traders. Waar de markt veel gedreven werd door speculatief geld uit de portemonnee van retailers, is er momenteel een duidelijke trend zichtbaar. In verschillende on-chain indicatoren is te zien dat de speculanten zijn vervangen door of veranderd in hodlers. Het aantal coins op exchanges neemt af, het aantal coins dat in cold storage gaat neemt toe. Analist Willy Woo en Neêrlands trots PlanB spraken hier recent nog over in The Inventors Podcast.

Doordat miners minder bitcoin in de markt kunnen 'dumpen' en hodler hun bezit in eigen beheer nemen en het van beurzen afhalen, zijn er steeds minder BTC te koop. Dat laat onderstaande grafiek van CryptoQuant ook mooi zien.

Bitcoin schiet door $50.000, stijgt 150% in twee maanden. Maar waarom?

Valuta waarin je bitcoin uitdrukt

Ten derde is er nog een reden waarom bitcoin duurder is. En die ligt buiten de cryptomunt: fiatgeld devalueert. We zien immers dat er in veel meer markten records worden gebroken. Of het nu de markt is van aandelenindices, goud, vastgoed of dus bitcoin: alle koersen schieten de lucht in.

Gaat het zo goed met de economie? Nee, integendeel. Er is door corona zo enorm veel geld in de economie gestort, dat dit nu een weg begint te zoeken in (onprintbare) activa. Je zou je dus af kunnen vragen: wordt bitcoin duurder (en het antwoord is: ja), of wordt al het fiatgeld zwakker?

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
prijs