De Week in Bitcoin: verbod, El Salvador en Taproot

We kijken terug op een enerverende week met nieuws over de prijs, de markt en de technologie rondom Bitcoin, de beste uitvinding sinds het Internet. Lees het weekoverzicht van week 23 van 2021.

El Salvador neemt bitcoin wet aan en gaat digitaal goud delven via aardwarmte

El Salvador beheerst het nieuws de afgelopen week: het land keurt bitcoin als betaalmiddel goed, een historische ontwikkeling voor het bitcoin protocol. Bewoners kunnen dollars ontvangen die over het Lightning Network worden verstuurd (o.a. via de Strike app en andere Lightning apps). Daarmee bespaart de lokale bevolking transactiekosten voor overzeese betalingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

President Nayib Bukele maakte direct bekend ook zelf bitcoin te gaan delven via natuurlijke bronnen in het land zoals aardwarmte afkomstig uit vulkanen. Onder het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank hebben twijfels over het duale betaal - en spaarstelsel van het land.

In de onderstaande extra aflevering van Hup Bitcoin bespreken Robin Heester en Wessel Simons samen met macro-econoom Edin Mujadic de gevolgen van dit besluit voor het land.

Grootste Bitcoin update in jaren komt er aan: Taproot bevestigd

De grootste update van Bitcoin van de afgelopen vier jaar is er officieel doorheen gekomen. Zaterdag dit weekend behaalde het netwerk genoeg aantal 'stemmen' van miners om de Taproot-upgrade te activeren.

Elke twee weken (2016 blocken in de blockchain) kalibreert het netwerk zich: zo blijft er gemiddeld één block van 1 MB komen in tien minuten. Deze periode staat ook wel bekend als een epoch. De Taproot-update gebruikt deze epochs ook om te kijken wat de consensus is onder miners.

Als 90% van de blocken in een epoch signalen vóór de update, is dat het startsein om de software in Bitcoin Core te locken. Áls deze lock-in succesvol is, dan wordt Taproot in november operationeel. Er zijn 1815 blocken nodig van de 2016 en dat is nu dus bereikt. In block 687284 was het zo ver: Taproot is locked in!

CPB-directeur Pieter Hasekamp roept op tot verbod van bitcoin

Pieter Hasekamp heeft advies voor Nederland: ' bitcoin moet in de ban'. Dat is de strekking van een recent opiniestuk van de directeur van het Centraal Planbureau (CBP). Dat is te lezen op de website van het CPB.

Hasekamp noemt bitcoin slecht geld: onduidelijke herkomst, onzekere waardering en schimmige handelspraktijken. De woorden van Hasekamp leidde nogal tot beroering op de massamedia en de socials.

Bitcoin on-chain update: whales verkleinen voorraad?

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke data geven meer inzicht in de marktsituatie van bitcoin momenteel?

De analist William Clemente III stelt de terechte vraag: kopen whales de dip waardoor de voorraad aan munten weer slinkt? Rick 'Never Gonna Give You Up' Astley is een bijnaam voor een whale die nooit verkoopt.

Tweet van de Week: El Gigi versus Robert Breedlove

Robert Breedlove is een gerespecteerde schrijver en spreker in de bitcoin community en daarbuiten. De interviewserie met Michael Saylor en Jeff Booth is een genot om naar te luisteren. Maar qua reputatie liep Breedlove een online deukje op door openlijk te vragen over het Bitclout project.

Tegen het zere been van onder meer de Duitser Der Gigi, sinds El Salvador door het leven gaand als El Gigi. Er ontstond een ware fittie in de best bitcoin pleb traditie. Bitcoiners zetten hun ziel en zaligheid in voor bitcoin en focus op andere projecten leidt in hun ogen af.

Dat leidt regelmatig tot vuurwerk op Twitter.

Podcast van de Week: Stephen Livera en Alex Gladstein

Podcast Stephen Livera had Alex Gladstein van de Human Rights Foundation voor de microfoon. Ten eerste mocht Gladstein het interview doen met Jack Dorsey, de medeoprichter van Twitter en Square. En daarnaast was er natuurlijk het nieuws rondom El Salvador.

Een mooi gesprek ontspon zich over vrijheid van individu en geld.

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop.

We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees eerdere edities van het weekoverzicht:

Lees meer over:
weekoverzicht

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...