Deze dark web tool Antinalysis spoort ‘vieze’ bitcoin op en is weer terug

459 totale weergaven

De dark web tool Antinalysis is na één week sluiting weer terug online, zo meldt Decrypt.

Dark web tool Antinalysis weer online

Door middel van deze tool kun je achterhalen of je bitcoin 'schoon' is en niet op een lijst staat van een opsporingsdienst dan wel een bedrijf dat werkt voor de overheid.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Na de check kun je bepalen of een adres veilig is om te gebruiken en fondsen van te versturen.

Dus stel dat jouw bitcoin adres is geregistreerd door bedrijven zoals Chainalysis en Elliptic, dan kun je dat via Antinalysis checken.

Het is dus een handige open source tool voor bitcoiners die hechten aan hun financiële privacy en anoniem transacties willen versturen zonder surveillance.

Uit onderzoek bleek echter dat ook dat verschillende witwassers hun dienst gebruiken om buiten het zicht van toezichthouders en bijvoorbeeld de politie te blijven.

De dienst werd tijdelijk opgeschort omdat de anti-witwassoftware AML Bot de verbinding met de dienst verbrak na dit nieuws.

Doorstart

De pseudonieme maker achter de software heet Pharoah kondigde al snel een doorstart aan en dat lijkt nu bewaarheid te zijn.

Volgens sommigen zit er een criminele organisatie achter. Onder meer Tom Robinson, medeoprichter van blockchain-onderzoeksbureau Elliptic, laat zich erover uit op Twitter.

Een verschil met de vorige versie: ze draaien nu een publieke webversie van de tool en deze is niet meer verstopt op het Tor netwerk, de browser die toegang geeft tot het dark web.

'Niet illegaal'

In de ogen van criticaster Tom Robinson wordt de website gebruikt door criminele organisaties, maar is de dienst niet illegaal te noemen. Hij verwacht niet dat deze opnieuw uit de lucht wordt gehaald, ook omdat de dienst nu niet meer afhankelijk is van de eerdergenoemde bot.

De dienst is niet gratis, gebruikers kunnen afrekenen met de cryptomunt Monero, ontworpen om iemands onchain identiteit te maskeren.

Uit onderzoek van onder meer Elliptic blijkt echter dat ook Monero géén volledige privacy kan garanderen.

Bitcoin is een open protocol en het netwerk is in principe inzichtelijk voor iedereen.

Dat zorgt ervoor dat we elkaar kunnen controleren, maar het zorgt er ook voor dat mensen jouw geldstromen kunnen analyseren. Sommigen zien die surveillance niet zitten en willen via deze tools hun privacy beschermen.

Tegelijkertijd hebben overheden er belang bij dat witwassen of andere criminele activiteiten opgespoord worden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsprivacy

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...