Directeur IMF heeft moeite om ‘Bitcoin als geld te zien’

Kristalina Georgieva, directeur bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft moeite om Bitcoin als geld te zien. Dat vertelde ze aan de Bocconi University in Italië waar ze met de studenten sprak over het economisch herstel.

Is Bitcoin wel geld? 

In de vragenronde wilden de studenten graag van Georgieva weten of digitale valuta een bedreiging vormen voor de financiële stabiliteit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor Georgieva is dit een hekel thema. Het is bekend dat het IMF het niet zo heeft met cryptocurrency’s. Dit werd duidelijk toen El Salvador zich enkele maanden geleden klaarmaakte om van Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken. Ook nu uit de directrice haar twijfels:

“Het is moeilijk om ze als geld te zien”

Ze erkent wel dat digitale valuta de “makkelijke” overdracht van geld tegen lage kosten mogelijk maken. Ze merkte echter op dat we deze valuta’s duidelijker moeten definiëren. Volgens Georgieva zijn er drie categorieën:

  • Central Bank Digital Currency’s (CBDC”s) die de steun hebben van een staat;
  • Stablecoins en e-geld dat wordt gedekt door een andere activa;
  • Activa die de facto digitaal zijn, zoals Bitcoin.

Bitcoin versus CBDC’s

Ze vertelt ook dat er inmiddels 110 landen zijn die onderzoek doen naar CBDC’s. Er bestaat er momenteel één die officieel wordt erkend. Het centrale bankengeld van de Bahama’s, de Sand Dollar.

Over activa zoals Bitcoin beweert ze dat ze “particulier zijn uitgegeven” en erg volatiel zijn.

“Vanuit de geschiedenis van geld is het moeilijk om Bitcoin als geld te zien. Dus mijn grootste punt tot nu toe is dat we ze allemaal uit elkaar moeten halen, en de drie dingen niet in één moeten samensmelten als we de risico’s willen begrijpen.”

Dit is toch wel een opmerkelijke uitspraak, omdat de geschiedenis van geld juist uitwijst dat we als samenleving (uiteindelijk) altijd kozen voor het meest schaarse ruilmiddel dat we konden vinden. Van schelpen, kralen, zilver en goud lijkt dat nu Bitcoin te worden.

Nieuwe problemen

Enfin, volgens Georgieva moeten we vooral kijken naar de interoperabiliteit van de CBDC’s.

Tijdens haar lezing vertelde ze over een prototype van een multi-CBDC Bridge. In het mBridge-project experimenteerden centrale banken van Hong Kong, China, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Thailand om het probleem van interoperabiliteit op te lossen met “blockchaintechnologie”.

Ironisch genoeg is dit probleem met Bitcoin al opgelost. Of erger nog: dit probleem heeft nooit bestaan. Het werkt in de hele wereld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIMF