Gerommel in Amerika: ‘Wij zijn de toezichthouder op de bitcoin markt’

Politici en andere regelmakers hebben wereldwijd moeite met de wettelijke kaders en richtlijnen voor de handel in bitcoin (BTC). Ook in de Verenigde Staten is er nog altijd (veel) onduidelijkheid. Wie moet er eigenlijk toezicht houden op dit opkomende ecosysteem?

Volgens Christopher Giancarlo is de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) de enige toezichthouder in het land die de markten rondom bitcoin en andere cryptocurrency's moet reguleren. Giancarlo is niet onpartijdig, hij is ex voorzitter van diezelfde commissie. Hij vindt dat alleen 'zijn' organisatie de ervaring heeft om het in goede banen te leiden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Toch speelt ook een andere organisatie een rol. De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft namelijk ook invloed en wat te zeggen over bitcoin en aanverwanten. De SEC is namelijk de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen.

Bitcoin is een nieuw fenomeen dat eigenlijk niet past in al bestaande definities. Mede daardoor is er veel onduidelijkheid, ook bij beleidsmakers.

Bitcoin en toezicht

Ook Brian Quintenz van de CFTC doet een duit in het zakje. Hij vindt dat de SEC geen recht van spreken heeft zo lang het gaat om een 'commodity' (bulkgoederen) zoals goud, olie, granen en ook 'crypto assets' oftewel bitcoin.

Effecten (zoals aandelen of obligaties) vallen wél onder toezicht van de SEC. Maar volgens Quintenz blijft het daar bij, zij hebben volgens hem geen bevoegdheid om in deze categorie van handelswaar invloed uit te oefenen.

Deze reacties komen daags na een oproep van Gary Gensler. Hij is, je raadt het al, betrokken bij de SEC als voorzitter. Hij riep op om de regulering van de industrie rondom bitcoin en cryptocurrency verder uit te breiden.

Tot nu toe worden bitcoin (en ether) níet gezien als effect in de VS, maar dat weerhoudt organisaties als de SEC er niet van om zich met de zaken te bemoeien.

Kortom: dit wordt nog meer getouwtrek. Zeker nu het ecosysteem in het land steeds verder groeit zullen verschillende belangen gaan spelen en willen meer partijen hun zegje doen. Een toezichthouder op de financiële markten of effectenbeurzen heeft andere ideeën dan een commissie die zich richt op de markt van bulkgoederen.

Bitcoin in Amerika

Bitcoin is vaak onderwerp van gesprek in Amerika. De politiek probeert de juiste wettelijke kaders te vinden, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Er zijn verschillende belangen en tal van partijen spelen inmiddels een rol in de industrie in het land.

Fondsbeheerders en andere bedrijven willen graag een bitcoin exchange-traded fund (ETF) lanceren. Een ETF is een indextracker, een populair beleggingsproduct die de prijs van de onderliggende asset volgt. Tot nu toe houdt de SEC alle aanvragen tegen, er lopen meer dan 10 aanvragen momenteel.

Ook miners krijgen (letterlijk) steeds meer voet aan de grond in de VS. Mede door een ware exodus uit China zoeken ondernemers hun heil in de Verenigde Staten. Dat uit zich in investeringen van honderden miljoenen in en van verschillende bedrijven.

Staten in Amerika zijn relatief autonoom en kunnen binnen de landelijke kaders veel zelf invullen. Zo zien we een relatief positief beleid rondom bitcoin in staten als Texas, Wyoming en Florida. Politici voeren inmiddels zelfs campagne met 'pro bitcoin' standpunten.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)