Goedemorgen Bitcoin: Binance heeft 475.000 BTC aan reserves

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Europa neemt nieuwe cyberwet aan, cryptosector valt onder scope

Het Europese Parlement heeft de Digital Operational Resilience Act (DORA) aangenomen, een pakket van nieuwe regels op het gebied van cybersecurity. Ook de Europese en Nederlandse crypto-aanbieders vallen onder de scope van deze wet, net zoals banken, verzekeraars en geldverwerkers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De nieuwe wet is met een ruime meerderheid van 556 stemmen voor en 18 stemmen tegen aangenomen in Straatsburg. In het kort is de wet bedoeld om alle eisen én processen om IT-veiligheidsincidenten te harmoniseren. Cryptobedrijven, ook in Nederland, zullen elk IT-veiligheidsincident moeten monitoren en rapporteren.

Een van de parlementsleden Frances Fitzgerald die het van vitaal belang vindt dat extreem gevoelige klanteninformatie goed beschermd wordt. Daarom moet de EU maatregelen nemen om deze 'dreigingen' het hoofd te bieden.

Binance toont bitcoin reserves

Binance deelt hun reserves. Eerder deze week liet Binance-leider Changpeng Zhao weten snel met cijfers te komen. Zhao riep op tot 'volledige transparantie'. Beurzen moeten aantonen dat zij ten alle tijden alle deposito's van klanten ook daadwerkelijk hebben.

Dat komt er dus op neer dat klantenfondsen netjes worden opgeslagen en met de buitenwereld gedeeld. Dat moet er voor zorgen dat er niet wordt gespeculeerd met geld van klanten. In de praktijk lost dit niet alles op. Maar de trend van 'proof of reserves' lijkt op het eerste gezicht een goede stap.

De gerapporteerde reserves van Binance:

  • Bitcoin: 475,000
  • USDT: $17,6 miljard
  • BUSD: $21,7 miljard
  • USDC: $601 miljoen
  • Ethereum: 4,8 miljoen

Gerucht: FTX start weer met opnames

FTX is weer gestart met opnames. Dat melden verschillende analisten op Twitter. De cryptobeurs zit sinds deze week flink in de problemen. Dat zorgde onder andere voor een opnamestop.

De stop lijkt nu voorlopig opgeheven. Het is onduidelijk hoe lang dit duurt. Want de problemen lijken nog niet opgelost. Directeur Sam Bankman-Fried zei eerder vandaag 'sorry'. De problemen komen voort uit verschillende vormen van mismanagement. Zo zou er gesjoemeld zijn met klantenfondsen.

Eerder deze week stroomde er al veel geld weg bij de beurs. Volgens Reuters ging het om $6 miljard in 72 uur. Dat was nog voordat de onrust echt omsloeg in paniek. Het is nu de vraag of en hoe lang FTX de boel openhoudt. Er werd eerder gesproken over een liquiditeitsprobleem.

Voor zover bekend wordt er momenteel gezocht naar investeerders om het gat te dichten.