Goedemorgen Bitcoin: ‘BlockFi bereidt faillissement voor’

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

FTX 'verkocht' neppe bitcoin aan klanten, gat van $1,4 miljard

Er worden langzaam aan meer details bekend over de omvang van de financiële problemen bij cryptobeurs FTX. Zo deelt The Block Research dat ze $1,4 miljard aan bitcoin missen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De onderzoeksafdeling van de mediagroep heeft een analyse gemaakt van de balans van de cryptobeurs. Er vallen een aantal dingen op, maar het belangrijkste is: FTX had meer verplichtingen dan activa. Het kon nooit aan de verzoeken van haar klanten voldoen als zij geld in eigen beheer wilden nemen.

De tekorten in de balans zijn niet mals. Zo zijn ze 5 miljard in Amerikaanse dollars verschuldigd, $1,4 miljard in bitcoin en $800 miljoen aan ether.

Daar komt ook nog een reeks aan andere altcoins bovenop. Maar ook aan bedrijven moet FTX nog flink wat geld terugbetalen: $220 miljoen aan BlockFi, $200 miljoen aan Genesis en $50 miljoen aan LayerZero. Tot slot: $800 miljoen aan Tether.

Cryptobeurs Liquid stopt opnames

Liquid heeft per direct alle opnames van crypto's en fiat geld stopgezet. De cryptobeurs besluit dit als onderdeel van de faillissementsprocedure van FTX, de eigenaar van Liquid. Dit meldt het officiële Twitter-account van Liquid Global.

FTX Trading Ltd. heeft in mei de Japanse Liquid Group en al haar operationele dochterondernemingen, zoals Quoine, gekocht. Destijds is er geen aankoopprijs bekend gemaakt. Wel heeft FTX Liquid eerder een lening van 120 miljoen dollar aangeboden.

Ook FTX Japan heeft aangekondigd zijn activiteiten te staken na aandringen van de financiële toezichthouder.

Update - 'BlockFi bereidt faillissement voor'

Update - BlockFi gaat snijden in haar organisatie en onderzoekt een Chapter 11 failissementsprocedure om de huidige problemen 'op te lossen'.

Dat meldt zakenkrant Wall Street Journal op basis van bronnen dichtbij het renteplatform. Het is onbekend hoeveel ontslagen er gaan vallen. Er is een sterke vervlechting met FTX.US, het failliete bedrijf dat BlockFi een lening verstrekte van 400 miljoen dollar.

Exchanges en renteplatforms hebben te maken met afnemende volumes en klanten die weglopen vanwege sterk verminderd vertrouwen in tussenpartijen.

BlockFi deelt met de wereld dat ze in de problemen zitten. In een tweet schrijft de cryptolender dat het gedoe rondom Alameda Research en FTX ook henzelf parten heeft gespeeld.