Greenpeace stopt met accepteren Bitcoin vanwege energie-kwestie

Greenpeace houdt het voor gezien met Bitcoin. De organisatie stopt met het accepteren van bitcoin donaties. En je raadt het wellicht al welke reden erachter zit: bitcoin boiles the oceans.

Bitcoin

Deze meme is natuurlijk niet exact hoe Greenpeace het verwoordde, maar hier komt het wel op neer. De organisatie vertelde gisteren aan the Financial Times dat ze deze keuze hebben gemaakt vanwege de groeiende bezorgdheid over de impact van de bitcoin op de ecologie van onze planeet. De woordvoerder vertelt:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Naarmate de hoeveelheid energie die nodig is om Bitcoin te laten draaien voor ons duidelijk werd, werd dit beleid niet langer houdbaar."

De organisatie begon in 2014 al met het accepteren van donaties via BitPay. Ze zijn rigoureus en stoppen donaties met íedere cryptovaluta. Ze hebben zelfs de allereerste aankondiging (van toen ze donaties gingen accepteren) van de website verwijderd. Het bericht is nog wel te zien op businesswire. Destijds (in 2014) vertelde Ben Kroetz, directeur online strategie bij Greenpeace USA, nog het volgende:

"Als volledig onafhankelijke organisatie nemen we geen geld aan van bedrijven of regeringen. We zijn primair afhankelijk van individuele donaties. De reputatie van BitPay als een vertrouwde en veilige betalingsverwerker maakte het voor ons gemakkelijk om Bitcoin te accepteren, waardoor we toegang kregen tot nieuwe markten en donoren. '

Daarmee krijgt de actie van Elon Musk weer een extra gevolg. De topman sopte eerder deze maand met het accepteren van bitcoin betalingen bij zijn bedrijf Tesla. De uitspraak heeft klaarblijkelijk meer organisaties bereikt.

Groen versus Bitcoin

Er is de laatste tijd een opmerkelijke tegenstrijdigheid tussen verschillende groepen. Aan de ene kant ageren de 'groenen' zich tégen bitcoin vanwege de impact die mining zou hebben op de wereld. Het voornaamste probleem zou de energiewinning uit bruine of grijze bronnen zijn.

Aan de andere kant zijn er partijen zoals Square en Ark Investment, die denken dat juist het tegenovergestelde waar is. Ze stellen zelfs dat Bitcoin kan fungeren als batterij die groene energiewinning juist aanwakkert. Netto gezien is heeft Bitcoin wat hen betreft dus een positieve impact op onze planeet.

Gisteren publiceerde het de vermogensbeheerder van Cathie Wood nog een studie hierover:

Eerder schreven we al over de feiten en vooral fabels die er zijn omtrent het energiegebruik van bitcoin:

'Bitcoin moet dood'

Toch blijft het hardnekkige misverstand rond zingen. Larisa Yarovaya, docent aan de Universiteit van Southampton, ging zelfs zo ver dat ze suggereerde dat Bitcoin “zou moeten sterven voor het algemeen welzijn van iedereen”.

Ze vertelde aan de Financial Times het volgende:

“Bitcoin zou de eerste inefficiënte versie van een ontwrichtende technologie kunnen zijn. Het moet sterven voor het welzijn van de planeet en worden vervangen door een nieuw model. Het verbruikt meer elektriciteit dan een land. De rest is detail."

Intussen lijkt Musk wel meer het gesprek aan te gaan. Op Twitter mengt hij zich in verschillende energie-gerelateerde discussies, onder andere op bovenstaand Bitcoin-als-batterij verhaal van Ark. Wellicht dat hij zich goed laat inlichten en terug komt op z'n beslissing:

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
energiemining

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Trump is niet meer anti-bitcoin en ‘kan ermee leven’

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zegt met bitcoin 'te kunnen leven'. Dat is een verandering...

Nieuws
Miljardenbedrijf Block maakt gigantische winst op bitcoin

Het door Jack Dorsey bestuurde miljardenbedrijf Block maakte een winst van 66 miljoen dollar op...

Nieuws
‘Zonder ETFs zou de bitcoin koers 20% lager staan’

Samson Mow, de oprichter van bitcoin-bedrijf JAN3, claimt dat de digitale munt zonder de Spot...

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Lees meer