Greenpeace stopt met accepteren Bitcoin vanwege energie-kwestie

Greenpeace houdt het voor gezien met Bitcoin. De organisatie stopt met het accepteren van bitcoin donaties. En je raadt het wellicht al welke reden erachter zit: bitcoin boiles the oceans.

Bitcoin

Deze meme is natuurlijk niet exact hoe Greenpeace het verwoordde, maar hier komt het wel op neer. De organisatie vertelde gisteren aan the Financial Times dat ze deze keuze hebben gemaakt vanwege de groeiende bezorgdheid over de impact van de bitcoin op de ecologie van onze planeet. De woordvoerder vertelt:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Naarmate de hoeveelheid energie die nodig is om Bitcoin te laten draaien voor ons duidelijk werd, werd dit beleid niet langer houdbaar."

De organisatie begon in 2014 al met het accepteren van donaties via BitPay. Ze zijn rigoureus en stoppen donaties met íedere cryptovaluta. Ze hebben zelfs de allereerste aankondiging (van toen ze donaties gingen accepteren) van de website verwijderd. Het bericht is nog wel te zien op businesswire. Destijds (in 2014) vertelde Ben Kroetz, directeur online strategie bij Greenpeace USA, nog het volgende:

"Als volledig onafhankelijke organisatie nemen we geen geld aan van bedrijven of regeringen. We zijn primair afhankelijk van individuele donaties. De reputatie van BitPay als een vertrouwde en veilige betalingsverwerker maakte het voor ons gemakkelijk om Bitcoin te accepteren, waardoor we toegang kregen tot nieuwe markten en donoren. '

Daarmee krijgt de actie van Elon Musk weer een extra gevolg. De topman sopte eerder deze maand met het accepteren van bitcoin betalingen bij zijn bedrijf Tesla. De uitspraak heeft klaarblijkelijk meer organisaties bereikt.

Groen versus Bitcoin

Er is de laatste tijd een opmerkelijke tegenstrijdigheid tussen verschillende groepen. Aan de ene kant ageren de 'groenen' zich tégen bitcoin vanwege de impact die mining zou hebben op de wereld. Het voornaamste probleem zou de energiewinning uit bruine of grijze bronnen zijn.

Aan de andere kant zijn er partijen zoals Square en Ark Investment, die denken dat juist het tegenovergestelde waar is. Ze stellen zelfs dat Bitcoin kan fungeren als batterij die groene energiewinning juist aanwakkert. Netto gezien is heeft Bitcoin wat hen betreft dus een positieve impact op onze planeet.

Gisteren publiceerde het de vermogensbeheerder van Cathie Wood nog een studie hierover:

Eerder schreven we al over de feiten en vooral fabels die er zijn omtrent het energiegebruik van bitcoin:

'Bitcoin moet dood'

Toch blijft het hardnekkige misverstand rond zingen. Larisa Yarovaya, docent aan de Universiteit van Southampton, ging zelfs zo ver dat ze suggereerde dat Bitcoin “zou moeten sterven voor het algemeen welzijn van iedereen”.

Ze vertelde aan de Financial Times het volgende:

“Bitcoin zou de eerste inefficiënte versie van een ontwrichtende technologie kunnen zijn. Het moet sterven voor het welzijn van de planeet en worden vervangen door een nieuw model. Het verbruikt meer elektriciteit dan een land. De rest is detail."

Intussen lijkt Musk wel meer het gesprek aan te gaan. Op Twitter mengt hij zich in verschillende energie-gerelateerde discussies, onder andere op bovenstaand Bitcoin-als-batterij verhaal van Ark. Wellicht dat hij zich goed laat inlichten en terug komt op z'n beslissing:

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
energiemining