Inflatie Nederland stijgt naar 2,1%, Deutsche Bank waarschuwt voor naoorlogse taferelen

Het nieuws over heftige inflatie komt vanuit alle hoeken en gaten: Deutsche Bank geeft een waarschuwing af, Nederland bereikt de hoogste inflatie in anderhalf jaar en de huizenprijzen stijgen met 11%. Wat gebeurt er allemaal? Hoe kijk je hier met een bitcoin bril naar?

Inflatie en geldontwaarding

De drie bovenstaande voorbeelden klinken misschien willekeurig, maar het zijn artikelen die allemaal vandaag zijn gepubliceerd:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

  1. Deutsche Bank geeft een waarschuwing over inflatie in de VS, ziet economische parallellen met de jaren 1940, 1970 (Coindesk)
  2. Inflatie loopt op naar hoogste niveau in bijna anderhalf jaar (NOS)
  3. ‘Huizenprijzen stijgen dit jaar 11 procent’ (Parool)

Laten we het nieuws een stuk voor stuk doornemen:

1. Deutsche Bank waarschuwt

Deutsche Bank, de grootste geldschieter van Duitsland, zegt dat de VS misschien wel op weg is naar een van de ergste inflatieperiodes in haar geschiedenis. Debet hieraan zijn de verhoogde overheidsuitgaven. Het ruime monetair beleid zou volgens de bank omstandigheden veroorzaken die vergelijkbaar zijn met de jaren 1940 en 1970.

“Consumenten zullen zeker een deel van hun spaargeld uitgeven als de economieën weer opengaan. Dit zal een spookbeeld van consumenten-gedreven inflatie kunnen aanwakkeren."

Deutsche Bank schat dat de stimuleringspakketten in totaal meer dan $5 biljoen hebben bedragen, wat meer dan 25% van het bruto binnenlands product is. Het begrotingstekort zal waarschijnlijk uitkomen op 14% tot 15% van het bbp (in zowel 2020 als 2021). In 2009 was dat nog 10%. Rond de Tweede Wereldoorlog bleven de Amerikaanse tekorten volgens de economen vier jaar lang tussen 15% en 30%.

Je zou dus wel kunnen stellen dat de economen een spookbeeld schetsen. En onlogisch is het niet.

De Amerikaanse overheid heeft de afgelopen maanden miljarden in de economie gepompt in de vorm van stimulus cheques. Dit is echter geld dat vanuit het niets 'erbij komt'. Je kunt je voorstellen dat méér geld in omloop zijn impact heeft op de prijzen. Helemaal als de economie weer open gaat en al dit nieuwe geld in de markt ingeprijsd gaat worden. Meer geld = hogere prijzen. Producten worden duurder, geld wordt goedkoper.

In het rapport schrijven de bankiers dat het in de Tweede Wereldoorlog in ieder geval wél voor flinke inflatie zorgde. Gaat de geschiedenis zich herhalen?

"Hoewel er veel significante verschillen zijn tussen de pandemie en de Tweede Wereldoorlog, merken we op dat de jaarlijkse inflatie in 1946, 1947 en 1948 respectievelijk 8,4%, 14,6% en 7,7% bedroeg nadat de economie weer open ging en de opgehoopte vraag was vrij kwam."

2. Inflatie in Nederland

Nagenoeg rond hetzelfde moment kopt de NOS met een titel die niet tot optimisme leidt: "Inflatie loopt op naar hoogste niveau in bijna anderhalf jaar."

De prijzen van goederen en diensten stegen afgelopen maand met 2,1 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat hier om de hoogste stijging sinds december 2019.

Inflatie Nederland stijgt naar 2,1%, Deutsche Bank waarschuwt voor naoorlogse taferelen

Zoals bovenstaande afbeelding laat zien, is inflatie geen rare gewaarwording. Ieder jaar wordt spaargeld minder waard en worden producten duurder. Op zich is dat al een rare gewaarwording, gezien technologie en ontwikkelingen juist goedkopere producten zouden moeten veroorzaken.

Echter heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een mandaat om in het eurogebied de inflatie rond de 2% te houden. Hoewel ze hiermee 'prijsstabiliteit' willen bereiken, ontwaarden ze geld ieder jaar dus met ~2%.

Enfin: ook in Nederland is de inflatie voelbaar. NOS meldt dat vooral grondstoffen en voedingsmiddelen, zoals aardappelen en vers fruit, duurder werden. Ook in de woningmarkt is de gekte voelbaar.

3. Stijgende huizenprijzen

Het Parool vandaag een artikel die tot somberheid leidt. "De huizenprijzen stijgen dit jaar met 11 procent", zo melden ze. Deze stelling is afkomstig van enkele economen van de Rabobank. In een kwartaalbericht van RaboResearch noemen ze dat huizen dit jaar gemiddeld genomen 36.000 euro meer waard worden.

Het jaar daarop stijgen de prijzen minder hard: naar verwachting met 4,6 procent. In april lagen de huizenprijzen 11,5 procent hoger dan een jaar eerder. Volgens Rabobank zijn de prijsstijgingen in euro's gemeten van de voorbije maanden het grootst van wat ooit is gemeten op de Nederlandse koopwoningmarkt.

Bitcoin

Te midden van al deze ellende is er een hedge die zich manifesteert als schaars alternatief voor fiatgeld. Het ongebreidelde oprekken van de geldvoorraad doet de markt niet goed. Althans: voor iedereen die geld aanhoudt.

Een Canadese politicus zei het al eens heel mooi: "Het monetair beleid van fiatgeld zorgt ervoor dat twee dingen duurder worden. 1) Alles wat rijke mensen al in bezit hebben, en 2) Alles wat de arme mensen willen kopen."

Bitcoin is een schaars alternatief: er komen maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop, volgens een transparant en voorspelbaar schema. De inflatie in geldhoeveelheid halveert iedere vier jaar. Momenteel komen er 6,25 BTC per 10 minuten in omloop. Vier jaar terug was dat nog 12,5 BTC en in 2024 gaat deze block subsidie naar 3,125 BTC.

Op deze manier komen we steeds dichter bij de 21 miljoen terecht. Hierdoor is Bitcoin erg gelieft als spaarmiddel en hedge tegen geldontwaarding. Hoewel Bitcoin op korte termijn niet stabiel is, heeft het voor langetermijnhodlers geen windeieren gelegd.

Lees meer over het monetair beleid van Bitcoin in onze uitlegpagina:

Overigens kun je ook je twijfels hebben bij de manier waarop inflatie wordt berekend. In de consumentenprijsindex worden investeringen en beleggingen niet meegenomen. De prijsstijgingen van goud, vastgoed, aandelen en bitcoin zitten dus niet in deze index. Ironisch, want deze assets worden vaak opgezocht als manier om inflatie te ontlopen.

Hup Bitcoin

Gisteren spraken we al over het nieuws met macro-econoom Edin Mujadic die binnenkort het boek 'Keerpunt 1971' publiceert. Het beschrijft en analyseert het loslaten van de goudstandaard waardoor de Amerikaanse dollar daarna 'ongedekt' door het leven ging. De relatie met inflatie mag duidelijk zijn.

Tot wat voor economische en maatschappelijke gevolgen heeft dat besluit 50 jaar geleden geleid? Luister naar zijn verhaal in Hup Bitcoin:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
inflatie