Wordt Bitcoin de reservemunt van de wereld? Deze miljardair speculeert over nieuwe munt

381 totale weergaven

Wordt bitcoin de reservemunt van de wereld? Recente ontwikkelingen rondom de Amerikaanse dollar zorgen ervoor dat steeds meer mensen speculeren over een nieuwe wereldmunt.

Hedgefonds manager en bekende miljardair Stanley Druckenmiller heeft in een interview met CNBC’s Squawk Box een aantal interessante uitspraken gedaan. Met een vermogen van bijna 6 miljard en jaren ervaring als manager van verschillende fondsen is Druckenmiller geen kleine naam.

De belegger heeft zich tijdens het interview uitgesproken over de mogelijke vervanging van de dollar als globale wereldreservemunt. “Als het wordt vervangen dan is het waarschijnlijk een soort grootboek systeem uitgevonden door studenten van MIT, Stanford of een andere technische school. Dit is overigens nog niet gebeurd.’

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Druckenmiller zegt dat het nog niet is gebeurd, maar met bitcoin hebben we al flink wat jaren zo'n systeem.

Bitcoin als oplossing

Bitcoin is een decentraal monetair grootboek, precies denken de meesten dat Druckenmiller deze uitvinding over het hoofd ziet.

Druckenmiller reageert: ‘Nou, deze grap herinner je je waarschijnlijk niet meer, maar 5 of 6 jaar geleden zei ik dat crypto een oplossing is op zoek naar een probleem. En dat is de reden dat ik niet meedeed aan de eerste crypto golf. '' Hij dacht: We hebben de dollar, wat is het probleem?

Inmiddels ziet de fondsmanager dat anders. De reden dat bitcoin bestaat? Het monetaire beleid van overheden en/of centrale banken.

Druckenmiller: ''Het monetaire beleid waarbij momenteel het creëren van geld centraal staat. Het is Jerome Powell (hoofd centrale bank van Amerika) en alle andere centrale bankiers. Er is een gebrek aan vertrouwen. Er wordt gezocht naar een antwoord tegen dit beleid.''

Bitcoin is voor steeds meer het antwoord hierop, maar er is nog een lange weg te gaan voor BTC de titel van wereld reservemunt zou kunnen claimen. Zo ver is het niet, en we kunnen niet in de toekomst kijken. Wel is het opvallend dat mensen als Druckenmiller publiekelijk kritiek uiten op de dollar.

Druckenmiller investeerde eerder dit jaar in bitcoin. Hij ziet niets in een scenario waarin een andere cryptomunt de rol van BTC overneemt: ''Het gaat heel moeilijk zijn om Bitcoin van de troon te stoten, met name als store of value. Dit omdat het lang genoeg bestaan.'' Ook de beperkte oplage van 21 miljoen BTC spreekt de investeerder aan.

Druckenmiller ziet verder geen andere fiat munt de plaats van de dollar innemen. Met name door de chaos in Europa en ook China ziet hij dat niet doen: ''Wie gaat de Chinezen vertrouwen?''

Lees meer over:
hedgefonds