Openbaar Ministerie nam vorig jaar 8,2 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag

Bitcoin (BTC) is geld voor iedereen, ook voor vijanden. De link met bitcoin en criminaliteit wordt vaak gelegd. Bitcoin en criminaliteit zijn op de een of andere manier vaak aan elkaar verbonden. Of het nu via het darknet of via ransomware is; ‘bitcoin is voor criminelen’ hoor of zie je regelmatig voorbij komen.

Voor de autoriteiten is dit een flinke kluif. Een decentrale volledig digitale munt zonder grote machthebbers is moeilijk te beteugelen. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte onlangs bekend hoe ze met opsporingsdiensten te werk gaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cryptocriminaliteit in Nederland

In een nieuwsbericht op de site van het OM legt de overheidsinstantie uit dat ze in 2020 flinke stappen hebben gezet om ‘illegaal verdiend geld’ aan te pakken. Ze hebben naar eigen zeggen het afgelopen jaar veel contant geld en ook cryptomunten in beslag genomen.

“Deze criminele winsten kunnen via strafzaken worden afgepakt en worden teruggegeven aan de slachtoffers,” zo schrijven ze.

In totaal heeft het OM in 2020 een bedrag van 303 miljoen euro in beslag genomen. Het grootste gedeelte hiervan is contant geld, maar dus ook ‘digital cash’ in de vorm van cryptovaluta. In 2020 ging het om 8,2 miljoen euro. in 2019 was dit ‘slechts’ 1,1 miljoen euro.

Anita van Dis, landelijk officier van justitie witwassen, merkt op dat criminelen steeds vaker de weg naar virtueel geld weet te vinden: ”We zien een sterke stijging van bepaalde vormen van criminaliteit met misbruik van cryptomunten.”

Het is niet bekend waar deze criminele gelden precies vandaan komen. Randomware? Drugs? Afpersing? Witwassen? Wat wel bekend is, is dat slechts 0,34% van alle Bitcoin transacties een geurtje heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Chainalysis in januari dit jaar.

De Nederlandse overheid gebruikt tools van Chainalysis om Bitcoin betalingen te volgen, vertelde Willem van den Brandeler in onze Hup Bitcoin podcast. Er wordt geschat dat het bedrijf inmiddels $1 miljard waard is.

Voorbeelden uit Nederland

Een van de casussen die in de statistiek is meegenomen, is die van een 45-jarige man uit Naaldwijk. Hij werd begin 2020 gearresteerd als verdachte als witwasser van ruim twee miljoen euro. De man viel op omdat hij met een cryptocreditcard grote aankopen deed.

In de tweede zaak arresteerde de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) een 31-jarige man uit de provincie Groningen, samen met zijn twee handlangers. Het trio zou voor 100.000 euro aan gelden hebben witgewassen. Daarbij gebruikten ze één van de grootste cryptovaluta mixers genaamd Bestmixer.io.

De FIOD haalde in samenwerking met Europol en andere autoriteiten Bestmixer.io in mei 2019 offline.

Privacy

Het komt in deze hele zaak neer op (financiële) privacy. Kun je er teveel van hebben? Is anonimiteit een mensenrecht, of moet dit niet mogelijk zijn om anonieme betalingen te doen?

Voor opsporingsdiensten is het een doorn in het oog. Om deze reden houdt de Europol de privacywallet Wasabi in de gaten. Wasabi is een wallet met ingebouwde mixing-software, zogenoemde Coinjoins.

Dit nieuws kwam naar buiten door een gelekt document van de Europese opsporingsorganisatie. De bedoeling was om onderling van gedachten te wisselen over dit onderwerp. In dit document kwam de privacywallet dus echter ook naar voren. Ze noemen het zelfs een ‘ernstige bedreiging’.

Er zijn nog meer manieren om jouw privacy te herstellen met Bitcoin. Naast de CoinJoins zijn er ook PayJoins. Ook zijn er ontwikkelingen gaande rondom CoinSwaps en Taproot.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
privacywitwassen