Finland bereidt zich voor op aanval met Bitcoin (BTC) ransomware

Het Finse bevolkingsregistercentrum is bezig met de voorbereidingen op een grootschalige bitcoin ransomware aanval. Op 22 november hielden ze een grote landelijke oefening. Het scenario: een grootschalige aanval op 200 steden en overheidsinstanties.

Dit is de tweede oefening en de derde staat al gepland voor later deze maand.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Reageren op hackers

Het doel van deze oefeningen is duidelijk: Finland moet klaar zijn voor een grote aanval met ransomware. Ranswome is een chantagemiddel. Vaak wordt de geïnfecteerde computer geblokkeerd tot aan de eisen van de aanvaller wordt voldaan.

De steden en organisaties moeten weten hoe ze moeten reageren op eisen van hackers. Dat meldt het Finse Yle.

235 verschillende overheidsinstanties kregen een cyberaanval voor de kiezen. De hackers vroegen om een flinke som aan losgeld in Bitcoin (BTC).

Bitcoin en ransomware

Europol kwam in oktober met een genaamd Internet Organized Crime Threat Assessment (IOCTA). Daarin vertelt de onderzoeksorganisatie over de gevaren van cryptocurrency-ransomware.

Zij zien dit als hét grootste gevaar online. Volgens het rapport komen de werknemers van Europol dit soort misdaden het meeste tegen.

Europol is stellig: ”Het counteren van cybercrime is nu belangrijk, maar we moeten ook naar de toekomst kijken. Nieuwe dreigingen komen niet alleen voort uit nieuwe technologieën, maar de fouten in bestaande technologieën zijn ook een oorzaak.”

Europol

Voor een organisatie als Europol, waar de pilotdiensten van de Europese Unie samenwerken, is het van levensbelang om de geldstromen goed in de gaten te kunnen houden. Met de opkomst van bitcoin is dat een stuk lastiger dan voorheen

Opsporingsambtenaren werden eerder dit jaar getrakteerd op een game: middels een simulatiegame moesten zij verschillende misdaden met BTC oplossen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...