Twee bestuurders Bitcoin beurs handelden met geld dat niet bestond

Twee bestuurders van de Zuid-Koreaanse bitcoin beurs Komid moeten beiden minstens twee jaar brommen. Choi Mo en Park Mo handelden met neppe accounts tegen hun eigen klanten. Ze maakte daarmee zo’n $25 miljoen buit, maar ze zijn inmiddels betrapt en opgepakt. Dat meldt het lokale nieuwsplatform Kakao.

Nep geld

In januari 2018 gingen de bestuurders van de beurs van start: zij begonnen met het oppompen van het handelsvolume op hun platform. Op deze manier proberen beurzen de activiteit op hun netwerk hoger over te laten komen dan het is, wat resulteert in meer aandacht van buitenaf.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is niet de bedoeling dat je dit doet met eigen geld, maar zeker niet met geld dat niet eens bestaat. Volgens de onderzoekers was dit volume niet alleen nep, het geld dat op hun accounts stond bestond helemaal niet.

50 miljoen won

De accounts hadden zo’n 50 miljard Zuid-Koreaanse won op de balans. Door daarmee te handelen wisten zij uiteindelijk 30 miljard won ($25 miljoen) aan echt geld te vergaren.

De rechtbank bevond Choi Mo en Park Mo schuldig: Meneer Choi en anderen hebben fraude gepleegd over een lange periode, gericht op een groot aantal niet geïdentificeerde slachtoffers.” De slachtoffers in deze zaak zijn de mensen die tijdens het handelen geld verloren aan een partij die fraude pleegde.

Coulance

De rechtbank toonde wel enige coulance voor de heren. Mede omdat zij een deel van het geld terug hebben gegeven wisten ze aan een hele lange celstraf te ontkomen.

Ook op andere beurzen in Zuid-Korea vinden dit soort praktijken plaats. Eerder deze week viel de politie bijbitcoin beurs Coinbit binnen vanwege ‘99% aan nepvolume’.

Beurzen zijn sowieso een mikpunt voor allerlei overheden. Jarenlang konden beurzen ongereguleerd en redelijk makkelijk hun gang gaan, maar door de toename aan regels en richtlijnen vallen steeds meer beurzen door de mand.

Een ander voorbeeld hiervan is een situatie tussen Amerika en een aantal beurzen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil beslag leggen op 280 accounts bij verschillende bitcoinbeurzen. Deze accounts zouden worden beheerd door een groep Noord-Koreaanse hackers.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...