Plan B over stock-to-flowmodel: “Bitcoin prijs gaat naar $100.000 in 2021”

De Bitcoin (BTC) prijs is pas begonnen aan zijn opmars, want uiteindelijk is een prijs van $100.000 vóór eind 2021 mogelijk. Dat laat de Nederlander Plan B, de bedenker van het stock-to-flow model, op zijn persoonlijke Twitter account weten.

De anonieme analist, werkzaam bij een top 3 bank in Nederland, maakte faam met zijn statische model uit maart 2018. Daarin heeft hij namelijk de schaarste van Bitcoin gekwantificeerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit jaar publiceerde hij overigens een tweede model, het Bitcoin Stock-to-flow Cross Asset Model.

Bitcoin, schaarste en prijs

De S2F ratio is een berekening met behulp van de ‘stock’, wat staat voor de totale hoeveelheid Bitcoin die beschikbaar is. De rating komt tot stand door het product te delen door de ‘flow’ (de nieuwe productie), oftewel: S2F ratio = Stock / Flow.

Tegen de huidige prijs moet Bitcoin nog 545% stijgen om dat ongekende prijsniveau van $100.000 te bereiken. Er is een lange weg te gaan. Een model als dit is geen exacte voorspelling, maar tot nu toe houdt het wel stand.

Daarmee zou Bitcoin meer waard zijn dan Apple, het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Een waarde boven de 2.000 miljard dollar van de totale markt. Recent is de totale waarde van de cryptomunt door de waarde van onder meer PayPal en Netflix heen gegaan.

Plan B over stock-to-flowmodel: “Bitcoin prijs gaat naar $100.000 in 2021”

Waarom die prijsvoorspelling?

Het stock-to-flow model tracht om op de lange termijn prijs van Bitcoin te voorspellen op basis van de voorraad. Zoals bekend heeft Bitcoin een belangrijke eigenschap: er worden maximaal 21 miljoen stuks gedolven.

Zie hieronder de voorraad en het inflatiepercentage. Die inflatie is momenteel 1,8%.

De bitcoin voorraad (blauw) en het inflatiepercentage (oranje) over de tijd (bron).

Plan B over stock-to-flowmodel: “Bitcoin prijs gaat naar $100.000 in 2021”

En elke vier jaar is er sprake van een halving: een halvering van het aantal nieuwe Bitcoin die worden gemined. Dat maakt de voorraad en de inflatie van Bitcoin voorspelbaar, in tegenstelling tot de voorraad euro’s of dollars.

De halving heeft in ieder geval tot gevolg dat de S2F ratio van Bitcoin verdubbelt.

De logica is vrij simpel: het nieuwe aanbod op de markt neemt af en de vraag neemt toe (ervan uitgaande dat dat gebeurt) en dan zal de prijs moeten stijgen.

Uiteindelijk zal de totale market cap 5.500 miljard dollar zijn volgens het model. Dat is bijna 20 keer zo groot als de marktwaarde nu is.

“Geen twijfel”

Onder meer de Nederlandse econometrist Marcel Burger daagde het model van S2F in een artikel uit en testte de aannames van Plan B. Ook de Australiër Nick Emblow trapt tegen het model aan in een artikel getiteld “Falsifying Stock-to-Flow As a Model of Bitcoin Value — The Drunken Value of Bitcoin”.

Nadat de koers afgelopen week door de 15.000 dollar is gebroken, verklaart Plan B op Twitter nog steeds vierkant achter zijn model te staan.

Het model heeft – ook dit jaar – van collega statistici en quants de nodige kritiek ontvangen.

Op 11 mei heeft de halving plaatsgevonden, waarbij het aantal nieuwe bitcoin per dag is gehalveerd van 1.800 naar 900 Bitcoin per dag.

Sindsdien is de rekenkracht van het netwerk alleen maar gegroeid. Bovendien is ook de prijs met 78 procent gestegen. Van $8.700 op 11 mei naar $15.500 afgelopen week.

Voorraad in werkelijkheid minder

In werkelijkheid ligt de voorraad van de beschikbare Bitcoin veel lager dan het aantal gedolven Bitcoin van dit moment.

Volgens de laatste data is er iets meer dan 18,5 miljoen BTC gemined, maar deze komen niet allemaal beschikbaar op de markt.

Volgens statisticus Willy Woo zal de totale voorraad rond de 17 miljoen Bitcoin liggen.

Bitcoin maakt in 2020, waarin de wereld geteisterd is door het Coronavirus, een ongekende groei door. De koers begon bij 7.200 dollar en is inmiddels verdubbeld qua waarde. Daarmee heeft het andere assets zoals aandelen, obligaties en goud verslagen qua rendement.

Ten opzichte van andere, kleinere cryptovaluta heeft Bitcoin ook een ruime voorsprong. Het is de meest liquide cryptomunt op de markt. En de bedrijvigheid rondom het ecosysteem trekt het meeste kapitaal aan.

Let echter op, want geen enkel model kan een markt voorspellen. Een markt bestaat uit vele actoren met uiteenlopende belangen. Bitcoin valt in de hoogste risicoklasse qua beleggingen. Beleg nooit met geld dat je niet kunt missen.

De prijs in euro:

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...