Bitcoin Core 0.21.0 update: dit zijn de veranderingen aan het protocol

Het zal geen toeval zijn: in dit magische jaar 2021 waarin is gisteren de nieuwe versie van de Bitcoin Core client gereleased. Het gaat om versie 0.21.0 met daarin een aantal hoopvolle verbeteringen.

Bitcoin Core

Bitcoin Core is de belangrijkste software implementatie voor Bitcoin. Je zou het kunnen zien als het referentiepunt waar het hele netwerk om draait. Je kunt deze open source software gratis downloaden en installeren om mee te doen aan het netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze software kreeg gisteren een update met daarin een aantal nieuwe features. In het kort:

In totaal zijn er 600 pull request gemerged en daarmee is het één van de grootste releases van de afgelopen jaren.

De afgelopen zes maanden hebben honderden ontwikkelaars meegewerkt om Bitcoin te verbeteren. Het bovenstaande lijstje is slechts een korte weergave van wat er in de nieuwste versie is verbeterd.

Taproot en Schnorr

Het eerste stukje code dat nu wél in Bitcoin Core zit, is die van Taproot. Deze verbetering bestaat uit een aantal onderdelen.

Taproot is een specifieke methode manier om Schnorr Signatures te gebruiken. Het gebruikt een Merklized Abstract Syntax Trees (MAST) structuur, om onderdelen van constructies/contracten onzichtbaar te kunnen houden.

Klinkt dit allemaal nog erg vaag en moeilijk? Lees dan eens onze uitgebreide uitlegpagina over Taproot eens door.

Het komt er op neer dat betalingen een betere privacy krijgt, ze iets goedkoper zouden kunnen worden en dat er nieuwe soort constructies (of smart contracts) kunnen worden gebouwd (zoals Payment Pools).

De code hiervoor zit nu dus in Bitcoin Core 0.21.0, maar is nog niet geactiveerd. Omdat het een ingrijpende wijziging is, gaat er veel tijd overheen om dit proces gladgestreken te krijgen.

Want er is niet een CEO of bedrijf die hier de beslissingen in neemt.

Wel weten we dat het gros (ruim 90%) van de miners het er mee eens is dat deze verbetering er komt. Maar hoe en wanneer deze geactiveerd wordt is nog niet duidelijk.

Momenteel zijn er twee voorstellen om dit te doen: BIP8 en Modern Softfork Activation. Hierover zullen we de komende tijd meer gaan horen.

Ontwikkelaars kunnen nu dus wel gaan testen met Taproot om nieuwe features en producten vast klaar te maken voor het moment dat het geactiveerd wordt.

Tor V3

Bovendien ondersteunt Bitcoin Core nu ook de nieuwste versie het Tor, namelijk de V3-adressen.

Vóór deze update pasten Tor V3-adressen niet in data die Bitcoin nodes met elkaar delen om te verbinden. Core gebruikt nu een nieuwe methode om deze adressen te transporteren, zodat nodes er peer-to-peer-verbindingen door kunnen maken. Ook dit is een privacy-upgrade dus.

Onlangs was er nog wel een groot probleem rondom deze V3-adressen. Het lijkt niet een reden te zijn geweest om even te wachten met het doorvoeren van deze verbetering.

Nog meer privacy

De update komt ook met een nieuw systeem om blocken te filteren voor ‘light clients’. Dit zijn wallets die niet het volledige grootboek van transacties bijhouden. Doorgaans vragen ze de gegevens die ze nodig hebben op bij een specifieke full node.

In plaats van zogenaamde “bloom filters” te gebruiken voor blocks die deze wallets nodig hebben om transacties te kunnen doen, gebruikt 0.21.0 een compactere manier, namelijk “client-side block filtering”.

Deze nieuwe methode beschermt de privacy voor light-clients. Nodes kunnen hierdoor minder aflezen over wat een light client wallet wil weten.

Descriptor wallets

Verder introduceert deze nieuwe versie de zogenoemde “descriptor wallets”. Dit is een uitgebreidere manier waarop Bitcoin wallets kunnen worden beveiligd. Traditionele wallets hebben private keys nodig om transacties te ondertekenen.

De descriptor wallets werken iets anders, namelijk met scripts met daarin de private keys. Dit biedt meer flexibiliteit en ook extra mogelijkheden qua veiligheid op opslag.

Andrew Chow, een van de ontwikkelaars, stelt voor om de ‘oude’ legacy wallets in 2023 te verwijderen en volledig over te stappen op descriptor wallets.

Overige verbeteringen

Tot slot nog een aantal ‘kleinere’ aanpassingen aan het protocol. Een andere leuke verandering is dat na drieënhalf jaar de gebruikers eindelijk handmatig kunnen instellen of ze de transactiekosten willen zien in satoshis of in bitcoin. Even ter verduidelijking: 0,00001 BTC staat dan weer gelijk aan 1000 sats. 1 BTC is hetzelfde als 100 mijloen sats.

Op het Lightning Netwerk is de satoshi al de standaard. Momenteel staat één euro gelijk aan ongeveer 3150 sats.

Ook ondersteunt Core sinds de nieuwe release SigNet, een soort van stabiele testnet-in-semi-productie-omgeving.

Daarnaast zijn er verbeteringen gekomen aan Partially Signed Bitcoin Transactions, een standaard die veel gebruikt wordt bij air-gapped betalingen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro: