Bitcoin Focus: Chatten, spammen en sudoku’s met sats

Misschien vermoedde je het al, ik was op vakantie. Daarom kreeg je de afgelopen drie weken (1, 2, 3) Bitcoin Focus nieuwsbrieven over privacy. Heb je er nog vragen over? Stuur mij een mailtje!

Deze week gaat het weer wat beter met de Bitcoinkoers (en het ziet er goed uit!). Ook wordt het tijd om weer echt nieuws en ontwikkelingen te bespreken. Je leest deze week alles over Keet, Micro Burns en veel meer in jouw Bitcoin Focus.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat je ook doet deze week: maak je eigen keuzes. Begrijp wat je koopt, voordat/als je koopt. Bitcoin Focus is geen beleggingsadvies.

Ook een aanrader: de interviews op de markt in El Salvador.

Doorbouwen!

  • Chatten met Keet
  • Inflatie- en economische cijfers
  • Spammen gaat geld kosten?
  • Geld verdienen met Sudoku’s
  • Sneller bitcoin kopen bij Relai
  • Meer podcasts met Lightningbetalingen
  • Kraken wordt onderzocht

Weer een chat-app met Bitcoin, maar dan nét anders

Deze week lanceerden Tether en Bitfinex een nieuwe chat-app die ook met Bitcoin werkt. We hebben het vaker gezien, zo hebben we in 2020 al Sphinx gezien.

Keet is de nieuwe app die deze week uitkwam. Het werkt anders dan andere apps, het is namelijk gebouwd met Holepunch, code waarmee ontwikkelaars makkelijk peer-to-peer applicaties kunnen bouwen.

Bij het bouwen van normale peer-to-peer applicaties is de uitdaging vaak het verbinden naar elkaar. Als ik op mijn thuiscomputer een programma start, dan is die niet voor jou (de lezer) bereikbaar. Gelukkig maar. Ik zal dingen moeten instellen om het beschikbaar te maken.

Holepunch (Hp) werkt hier omheen. Het jammere is dat Hp closed-source is, dus kunnen we niet in de code kijken wat het doet. Ook laat de site nog maar weinig informatie zien. De belofte is in ieder geval dat er geen centrale servers nodig zijn om naar elkaar te verbinden.

En wat krijg je dan? De beloftes van Keet:

  • Geen emailadres of telefoonnummer nodig om te registreren
  • Centrale servers zijn niet nodig om met elkaar te chatten of te videobellen
  • De chats zijn versleuteld
  • Je kan bestanden delen en geld naar elkaar sturen (Lightning of Tether)

Ben benieuwd wat het gaat worden. Op Telegram zien we veel spamproblemen, omdat het aanmaken van accounts makkelijk is, hoop dat ze daar aan hebben gedacht. Verder mooi te zien dat er dat er wordt gebouwd om Lightning (en bitcoin) meer in te zetten voor gebruikersapplicaties!

Geldhalvering in 6-7 jaar

Vanochtend maakte het CBS bekend dat we, volgens de Europese rekenmethode, in Nederland nu te maken hebben met 11.6% inflatie. Tegelijk worden prijzen voor bedrijven 30.4% hoger.

Een consumenteninflatie van 11.6% betekent dat je geld er tussen de 6 en 7 jaar over doet om te halveren in koopkracht.

Gisteren maakte de Europese Commissie verder bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone weer is gedaald.

Onze Europese Centrale Bank (ECB) zit ondertussen in een lastig parket: veel inflatie, maar ze kunnen het niet goed tegengaan, omdat een hoge rente de Zuid-Europese landen in de problemen brengt.

Graag had ik hier een positief verhaal van gemaakt, maar ik zie de oplossing nog niet echt, binnen het huidige systeem. Ik koop zelf maar rustig bitcoin bij. En hoop dat jij een plan hebt voor als de euro in grote(re) problemen komt.

Hashcash leeft op

Bitcoin gebruikt Proof of Work: computers laten zien dat ze hun best hebben gedaan (en dus energie hebben gebruikt), en daar krijgen ze een beloning voor.

Proof of Work (PoW) bestond al eerder, bitcoinbedenker Satoshi Nakamoto heeft het concept gebruikt in bitcoin, samen met nog meer dingen die al bestonden.

PoW is al in 1993 uitgevonden, het idee van Moni Naor en Cynthia Dwork was toen dat spam tegengegaan kon worden, als de zender wat work moest doen. In 1997 stelde Adam Back Hashcash voor, ook om spam tegen te gaan.

Spammers kunnen momenteel praktisch gratis miljarden mails sturen. Als we afspreken dat voor elke mail er 10 seconden computertijd gebruikt moet worden, dan kan je nog maar 8640 berichten in een dag versturen.

Deze week maakte het idee weer een opleving op de bitcoin-mailinglist. Namelijk: als je wat bitcoin (bewijsbaar) vernietigt, dan kan je het bewijs van vernietiging gebruiken om te mailen.

Bitcoin is schaars, en er is work nodig om het te genereren. En om het te kopen: je moet werken om geld te verdienen om bitcoin te kopen. Op de mailinglijst was er aardig wat discussie. Ook Nederlander Ruben Somsen kwam met een concept/idee.

Een conclusie is er nog niet, maar ik vind het mooi dat erover wordt nagedacht. En daarnaast: hoe meer bitcoin er wordt vernietigd, hoe hoger het percentage van het totaal iedere bitcoiner heeft (oftewel: meer waarde voor je bitcoin!)

Geld verdienen met wordle, sudoku en patience

ZEBEDEE is een bedrijf dat game-makers helpt om bitcoinbetalingen te integreren in spellen. Ze leveren een Software Development Kit (SDK) die gebruikt kan worden om bitcoinbetalingen in te bouwen.

Daarna is het aan de game-makers om ermee aan de slag te gaan.

Afgelopen woensdag werd bekend dat VIKER studios ermee gewerkt heeft: ze hebben drie spellen gelanceerd met bitcoinbeloningen!

Als je Solitaire (dat kennen we vooral als Patience), Sudoku of Missing Letters (soort Wordle) speelt, dan krijg je wat satoshi. De spellen werken hetzelfde als je gewend bent, maar nu met een bitcoincomponent!

In de Google Play Store: Solitaire, Sudoku, Missing Letters. En voor Apple: Solitaire, Sudoku, Missing Letters.

Als je al 30 sats hebt verdiend (0.7 eurocent momenteel) dan kan je opnemen.

Sneller bitcoin kopen bij Relai

Het Zwitserse bedrijf Relai, is weer lekker bezig. Waar ze in mei al aankondigden aan het werk te zijn met een betaalkaart, nu hebben ze hun “basisplatform” weer verbeterd.

Bij Relai kunnen Europeanen makkelijk bitcoin kopen, en tot een paar honderd euro per dag zonder “KYC” (zonder paspoort opsturen).

Normaal duurde het een dag voordat de banktransacties werden ontvangen door de app, maar sinds deze week doen ze aan instant transfers. Die kennen we in Nederland al best goed: als je van ING naar Rabobank overmaakt, staat het ook direct op andermans rekening.

Nu dus ook ondersteuning bij Relai, en dat kan handig zijn als je snel wil kopen.

Meer podcasts met Lightning-ondersteuning door RSS.com

RSS.com is een bedrijf dat (onder andere) podcasts verzorgt. Dus als jij een podcast hebt, dan kan je die op het RSS.com-platform zetten en dan regelen zij de hosting.

Door samenwerking met Alby, een app waarmee je Lightningbetalingen kan doen in de browser, kunnen podcasters die van het platform gebruik maken, nu makkelijk bitcoin ontvangen van luisteraars.

Hoe werkte dat ook alweer? Heel simpel gezegd komt er bij de podcastfeed wat extra informatie. Niet alleen de afleveringen, titels, en plaatjes staan in de feed, er komt ook betaalinformatie bij.

De app van de luisteraar leest de feed in, speelt de aflevering af, en geeft de luisteraar de optie om bitcoin te sturen naar de podcast!

Iedereen met een eigen node (zoals Umbrel) kan het al instellen. Podcasters zonder node konden al gebruik maken van systemen als Satoshis.Stream. En doordat RSS.com het nu als échte podcasthost aanbiedt, wordt het voor gebruikers van dat platform ook makkelijker om te ontvangen!

Kraken wordt onderzocht

Kraken is één van de oudste bitcoinhandelsbeurzen. In maart van dit jaar bouwden ze Lightningbetalingen in.

Ondertussen doet de Treasury Department van de Amerikaanse overheid sinds 2019 onderzoek naar het bedrijf.

Kraken stond het gebruikers uit Iran (en andere landen met sancties) toe om bitcoin (en andere tokens) te kopen, en dat mag niet, volgens de Amerikaanse overheid.

Steeds meer bedrijven worden aangepakt om deze sanctiewetgeving. Tegen de New York Times vertellen insiders dat Kraken waarschijnlijk een boete gaat ontvangen. De insiders willen anoniem blijven, omdat ze bang zijn in de problemen te komen.

Het hele onderwerp sancties blijf ik een lastige vinden. Veruit de meeste Kraken-gebruikers in Iran die bitcoin wilden hebben, zullen niks verkeerd hebben gedaan. Laat ze dan meedoen in dit nieuwe geldsysteem, denk ik dan.

Aan de andere kant, Kraken weet dat ze in Amerika geregistreerd zijn, en zich aan de wet moeten houden…

We gaan zien wat er gaat gebeuren!

Lees meer van dit soort artikelen op bitcoinfocus.nl

Lees meer over:
Bitcoin nieuws