Van banken tot berichten, bitcoin is overal

“Build fast and break things.” Het is een oud Silicon Valley-motto dat voor bitcoin normaal gesproken niet echt opgaat. We hebben liever niet dat er iets kapot gaat, maar er wordt wel degelijk veel en snel rondom het protocol gebouwd.

We zien tal van technische snufjes voorbij komen. De meeste sterven een (langzame) dood, maar sommige ontwikkelingen blijven hangen en slaan aan. Van verbeteringen voor transacties tot aan nieuwe sociale netwerken die kracht worden bijgezet met bitcoin als valuta.

Met Bitcoin Focus proberen we de hoogtepunten van deze ontwikkelingen uit te lichten. Vandaag onder andere aandacht voor tienduizenden kleine transacties: zogenoemde zaps.

Wat is een zap?

Een zap is een soort van like met bitcoin op het nieuwe social media protocol-laag genaamd Nostr. Het gebruikt verschillende data uit een lightning invoice; het bedrag, wie de begunstigde is en wie de betaler is. Samen vormt dit vervolgens een nieuw event. Deze wordt weer vastgelegd door relays en weergegeven aan gebruikers binnen hun eigen nostr client.

Zaps worden gebruikt om gebruikers een fooi te geven, goederen en diensten te betalen, inhoud te ontgrendelen en zelfs als spampreventie.

Sommigen zien het zelfs als de vervanging van de welbekende likes, waarbij het signaal van de ‘waarde’ van de like ineens een schaarse betekenis krijgt. Zouden deze Zaps een veel scherper beeld kunnen geven van zaken die écht populair zijn? Bitcoin kan dienen als extra monetaire laag op een ander open netwerk.

Meer lezen over dit fascinerende onderwerp? Bekijk dan vooral: Lightning Focus: Zaps, Daric en nóg meer Nostr.

Momenteel worden er tienduizenden zaps per dag het internet opgeslingerd. Het is een indicatie dat bitcoin kan werken als dé munt voor het internet, maar we moeten afwachten of deze specifieke implementatie ook echt stand houdt.

Want het is inderdaad leuk om een like of retweet kracht bij te zetten met wat extra sats. De vraag is alleen of en hoe dat dan op grote schaal gebruikt gaat worden. Wij bitcoingekkies kunnen er mee knutselen. Maar of de gemiddelde twitteraar er op zit te wachten, is sterk de vraag.

Bankieren

Bitcoin en het lightning netwerk zijn niet exclusief voor handige knutselaars of (wannabe) wereldverbeteraars. Iedereen kan op of tegen bitcoin aanbouwen.

Xapo Bank integreert het lightning netwerk in hun dienstenpakket. Zij werken samen met Lightspark. Laatstgenoemde is relatief onbekend, maar kent een aantal opvallende namen.

Oprichter David Marcus was voorheen actief bij Facebook (nu Meta). Hij was onder andere betrokken bij het Libra-project, de poging van Zuckerberg en consorten om mee te doen in de wereld van valuta. Dat project (lijkt) compleet klaar, maar de wereld van digitale valuta knalt natuurlijk gewoon door.

Marcus wil met Lightspark partijen, zoals Xapo, in staat stellen om lightning effectief en efficiënt te gebruiken. Xapo Bank is gevestigd in Gibraltar en levert bank- en opslagdiensten aan particulieren in de industrie.

Klanten van Xapo kunnen tot $100 direct betalen bij elke winkelier die lightning accepteert als betaalmiddel. Het is een unicum voor banken in de wereld. Ook hier geldt: het is afwachten of en hoe dit gebruikt wordt. Maar het feit dat banken experimenteren met bitcoinbetalingen in hun dienstpakket is een opvallend ontwikkeling. Laten we ze maar niet vertellen dat je ook Xapo niet per se nodig hebt om zo’n betaling te doen..

Om het Lightning-onderdeel af te sluiten: Jack Dorsey en Block willen bitcoin spaarpot inzetten om het lightning netwerk te verbeteren.

Silvergate Bank

Er zijn nog altijd problemen voor de industrie. De korte samenvatting: het is voor spelers in de wereld van bitcoin niet altijd makkelijk om bankdiensten te gebruiken. De weinige partijen die het wél aanbieden zijn niet altijd de meest betrouwbare.

Silvergate Bank is een bank gevestigd in Californië die zich richt op digitale activa en cryptovaluta’s. Het bedrijf bedient klanten in de cryptospace en biedt hen een aantal voordelen, waaronder snelle en gemakkelijke stortingen en opnames en een breed scala aan financiële diensten zoals leningen en cashmanagementoplossingen.

Dat is tenminste de belofte… In de praktijk was het vooral een van de weinige banken waar men terecht kan in de industrie. Silvergate Bank was een van de dienstverleners die vorig jaar in liquiditeitsproblemen kwamen na grote crashes van bedrijven en koersen.

Het bedrijf leed eerder een verlies van $1 miljard in een kwartaal, mede doordat het gedwongen werd activa tegen afbraakprijzen te verkopen om liquide te blijven. Zo hoopte zij de gevolgen van een bankrun te minimaliseren.

De marktsituatie zorgde er voor dat veel klanten van Silvergate Bank liquiditeit nodig hadden, maar dat konden zij zelf amper opbrengen. Daarnaast lopen er waarschijnlijk tal van geldstromen waar we (nu) nog weinig van weten.

Feit is wel dat het onrustig is rondom de bank. Partners als Coinbase en anderen partijen schorten de samenwerkingen op. Het zorgt voor onzekere tijden in de markt, want heel veel gewillige bankpartners zijn er niet.

Gat in de markt

Visa en Mastercard hopen uiteindelijk een grote rol te spelen in de wereld van cryptocurrency’s. Je hoeft daarbij echter geen full bitcoin-only services en diensten te verwachten. Maar met partijen als Silvergate Bank in het achterhoofd snap je de interesse van de betaalverwerkers wel.

Reuters kwam met het nieuws dat zowel Visa als Mastercard eventjes wat gas terugnemen als het gaat om hun ‘crypto plannen’. Cuy Sheffield, Visa’s cryptodirecteur, snelde zich naar Twitter om te zeggen dat de plannen niet veranderd zijn.

Sheffield stelt dat ze blijven samenwerken met cryptobedrijven om betalingen van een naar platformen te faciliteren. Daarnaast ligt de focus op stablecoins en betaalkaarten in samenwerking met andere cryptobeurzen.

Maar ook, of juist met name, namen als Visa en Mastercard zullen ook netjes wachten op duidelijke regels rondom de crypto-industrie. Je hoeft er geen voortrekkersrol van te verwachten.

Rondje langs de velden

Een greep uit het overige nieuws van deze week:

Phishing

Het internet en criminelen zijn een goede match. Als je goed je best doet kun je elke dag je lol op met cybercrime nieuws. Een van de meest voorkomende misdaden is het zogenoemde phishing. Met deze vorm van internetfraude proberen online boefjes persoonlijke informatie te verzamelen om zo uiteindelijk van je te stelen.

In ons hoekje van het internet zijn ze dan vaak uit op je bitcoin. Er zijn talloze gelekte databases die worden ingezet om mensen te vinden en te contacteren.

Hardwarefabrikant Trezor waarschuwt voor neppe SMS’jes, emails en website. Trezor is een van de populairste hardware wallets. Zij bieden onder andere software (en dus ook hardware) aan om je fondsen te managen. Criminelen bouwen die software na om je zo te verleiden tot het delen van je private keys of andere gegevens.

De truc is om het bericht zo in te richten dat het slachtoffer in paniek raakt. In onderstaand voorbeeld zie je dat men spreekt over fondsen die kwetsbaar zijn. Voor je het weet zit je op een website waar je jouw gegevens deelt, omdat je denkt dat het je helpt.

Een aantal punten waar je op kunt letten om phishing te voorkomen:

  • Neppe inlogpagina’s: Oplichters creëren nagemaakte login-pagina’s om je inloggegevens te stelen.
  • Valse e-mails: Oplichters sturen e-mails die eruit zien als legitieme berichten van een vertrouwde organisatie om persoonlijke informatie te stelen.
  • Vervalste websites: Oplichters maken vervalste websites die er identiek uitzien als legitieme websites om persoonlijke informatie te verzamelen.
  • Neppe prijsvragen: Oplichters creëren valse prijsvragen om persoonlijke informatie te verzamelen.
  • Sociale media oplichting: Oplichters gebruiken sociale media om persoonlijke informatie te verzamelen of malware te verspreiden.
  • Valse software-updates: Oplichters creëren valse software-updates om malware te verspreiden.
  • Phishing-telefoongesprekken: Oplichters bellen je om persoonlijke informatie te verkrijgen of je te overtuigen om geld over te maken.
  • Neppe antivirusprogramma’s: Oplichters creëren nep-antivirusprogramma’s om je te laten betalen voor nutteloze software of om malware te installeren.
  • Valse donatieverzoeken: Oplichters creëren valse donatieverzoeken om je te overtuigen geld te doneren aan neppe goede doelen.
  • Phishing via sms-berichten: Oplichters sturen sms-berichten met links naar valse websites om persoonlijke informatie te verzamelen of malware te verspreiden.

En last but not least: DEEL NOOIT JE PRIVATE KEYS! Legitieme bedrijven zullen je nooit vragen om die ergens in te vullen.

9 tips van het IMF

We gaan door naar een heel ander strijdtoneel. Hoe ga je om met de adoptie van bitcoin? Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is niet bepaald fan van de opkomst van een nieuw soort (geld)netwerk. In Elements of Effective Policies for Crypto Assets kijkt men naar manieren om de opkomst van BTC in goede banen te leiden.

Dit soort rapporten worden met een bitcoinbril altijd heel cynisch en sceptisch ontvangen. Toch is het ook vooral opmerkelijk dat er tegenwoordig geen (internationale) instantie lijkt te zijn die er níets over wil of moet zeggen.

De negen punten op een rij voor beleidsmakers wereldwijd:

  1. Bescherm de monetaire soevereiniteit en stabiliteit door de monetaire kaders te versterken en crypto-activa niet de status van wettig betaalmiddel te verlenen.
  2. Bescherm je tegen buitensporige volatiliteit van kapitaaluitstroom.
  3. Analyseer de fiscale risico’s en maak eenduidige fiscale behandeling van crypto-activa.
  4. Pak juridische risico’s aan.
  5. Ontwikkel en handhaaf toezichtvereisten voor alle spelers op de cryptomarkt.
  6. Zet een gezamenlijk monitoringskader op voor verschillende binnenlandse bureaus en autoriteiten.
  7. Zet internationale samenwerkingsovereenkomsten op om het toezicht en de handhaving van regels te verbeteren.
  8. Bewaak de impact van cryptovaluta op de stabiliteit van het monetaire systeem.
  9. Versterk de wereldwijde samenwerking om alternatieve oplossingen voor internationale betalingen te ontwikkelen.

Als je dit weekend echt niets te doen hebt kun je het hele rapport hier lezen.

Hodl on,
Robin

Lees meer over:
Bitcoin Focus

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)