‘Bitcoin prijs had $400 miljoen per maand aan nieuw geld nodig om stabiel te blijven’

Het lijkt misschien heel normaal als de prijs van Bitcoin stabiel is, maar niets is minder waar. In feite is er veel geld nodig om de prijs van BTC te houden op wat die is. Dat laat PlanB in een tweet zien met een heel simpele berekening.

Bitcoin reward

Een belangrijk aspect van het voortbestaan van Bitcoin is de block reward. Iedere 10 ~minuten komt er nieuwe 12,5 BTC op de markt. De anonieme quant PlanB benadrukt in een recente tweet dat dit er eigenlijk ook voor zorgt dat er ieder moment nieuw kapitaal in de markt nodig is voor een stabiele prijs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de Nederlander had Bitcoin een maandelijkse instroom van $400 miljoen nodig om het prijsniveau van $7.000 sinds 2017 te kunnen behouden. Na de halving zal dit bedrag door de helft gaan: $200 miljoen per maand.

Het lijkt dus misschien alsof we sinds 2017 niets zijn opgeschoten, maar in feite is het netwerk (als je alleen kijkt naar de prijs van BTC) enorm veel verder dan destijds. Ongemerkt groeit de marktkapitalisatie namelijk wel gewoon door.

Die $400 miljoen is gebaseerd op de volgende berekening: er zijn 30 dagen per maand en 24 uur per dag. Vermenigvuldig dit met 6 blocks per uur en 12,5 BTC nieuwe per block en doe dit keer de prijs van $7.000, dan komt dit neer op een inflow in de markt van $400 miljoen aan nieuw kapitaal.

Als je er van uit gaat dat alle handel een zero sum game, kost het dus een flink wat geld om de prijs van Bitcoin ondanks deze nieuwe inflow op hetzelfde prijsniveau te houden.

Het is wel belangrijk om een nuance aan te brengen. Niet iedere geminede BTC komt op de markt terecht en ook niet voor iedere nieuwe BTC wordt de marktprijs betaald. Er zijn meer variabelen die hier op van toepassing zijn en het ligt complexer dan dat hier geschetst wordt.

Risicoprofiel Bitcoin

PlanB krijgt bijval van een andere grote naam uit de industrie. Adam Back, CEO van Blockstream, beantwoordde op de tweet en benadrukte dat gebruikers na de halving dingen ook anders in gaan schatten.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Plus some activity is uncertain “waiting to see what happens with the halvening”. and if there is positive movement, the media talks about it and creates a positive reflexivity loop. looking forward to the quantitative hardening event, when bitcoin’s rate of coin supply halves![/penci_blockquote]

Wat hij schrijft komt eigenlijk neer op de Efficiënte Markt Hypothese (EMH). Als het netwerk een maand na de halving nog steeds goed werkt, schat men risico’s wellicht heel anders. Er zijn volgens Back mensen die dan wél in de markt durven te stappen.

Als miners bijvoorbeeld niet capituleren en niet in een death spiral komen, schatten de critici het voortbestaan van Bitcoin misschien wel heel anders in. Hierdoor kan er meer vraag komen, terwijl het aanbod door de halving al door de helft ging.

Lees in een eerdere uitleg meer over de Efficiënte Markt Hypothese. Hierin gaat het over de risk-reward inschatting van Bitcoin.

Verkoopdruk bij halvings

Als je terugkijkt lag de sell pressure reduction tijdens de vorige halvings veel lager. De block reward mag dan wel hoger zijn geweest, de prijs van één BTC was destijds veel lager. Daardoor was er véél minder nieuw geld nodig om de prijs stabiel te houden. Dat laat Moon Capital ook zien in een tweet.

Om de komende vier jaar dus rond de $7.000 te blijven schommelen is $200 miljoen per maand nodig. De block rewards is dan 6,25 BTC per ~10 minuten.

Echter, PlanB is ook de man achter het inmiddels wel bekende Stock-to-Flow model. Bij een halvering van de block reward wordt BTC schaarser en daardoor gaat stijgt de prijs van BTC volgens het model. En om op dat moment een stabiele prijs te kunnen behouden, is er logischerwijs ook een hogere inflow nodig per maand dan de $200 miljoen die nu genoemd wordt. Die is gebaseerd op een stabiele prijs van $7.000.

Ben je door alle getallen de draad kwijt? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

frogwifhat Nieuws
Nieuwe Crypto Meme Frogwifhat Live, Volgende Volgende Dogwifhat Of PEPE?

Vandaag is de nieuwe Frog Wif Hat token ($FWIF) gelanceerd op de decentrale exchange Uniswap....

Nieuws
‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken...

Bitcoin bekende vs. onbekende crypto Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogste punt sinds december 2021

De prijs van Bitcoin, de grootste cryptocurrency, heeft een indrukwekkende sprong gemaakt. De prijs van...

Nieuws
Verenigd Koninkrijk wil cryptocurrency’s als eigendom erkennen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt significante stappen richting de integratie van cryptocurrency's in zijn rechtssysteem....

Bitcoin Nieuws
Analist: ‘Bitcoin staat voor zijn traditionele parabolische rally’

Als we de populaire analist Kevin Svenson mogen geloven, dan staat bitcoin op het punt...

Lees meer