‘11.200.000 Bitcoin (BTC) staat ruim één jaar stil, record sinds 2016’

61% van alle bitcoin (BTC) in omloop staat al meer dan een jaar stil. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2016, het jaar voordat de bitcoin prijs kort naar $20.000 steeg. Dat blijkt uit data van Glassnode.

In totaal gaat het om ruim 11 miljoen BTC van de in totaal gedolven 18,4 miljoen BTC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Prijsactie in 2020

Ondanks de onrustige wereldmarkten groeit het percentage van stilstaande BTC gestaag dit jaar. De prijsdalingen naar onder $4.000 en de stijging naar ver boven $10.000 konden veel bitcoiners niet verleiden tot het verkopen of versturen van hun cryptomunt.

Bitcoin activiteit. Data van Glassnode.

'11.200.000 Bitcoin (BTC) staat ruim één jaar stil, record sinds 2016'

‘Hodler vs traders’

Er zijn verschillende manieren om Bitcoin te benaderen. Als hodler, gebaseerd op de fundamentele uniekheid van het protocol. Je spaart bitcoin.

Of als trader, omdat het een volatiele asset is waar je winst mee kunt maken. Of als gebruiker, door bijvoorbeeld pure noodzaak.

Opvallend is dat het paradigma lijkt te veranderen. Het aantal hodlers neemt aanzienlijk toe, blijkt uit data van Glassnode.

Lange termijn bezitters

In een recente tweetstorm gaat Rafael Schultze-Kraft, de CTO bij analysebedrijf Glassnode, hier met een aantal statistieken op in. Hij laat zien dat het aantal ‘Coin Days Destroyed’ de afgelopen jaren enorm is gedaald. Het duidt op een toenemende hodling-mentaliteit in de markt, schrijft Kraft.

De definitie van Coin Days Destroyed (of CDD) is de volgende: het verwerkte Bitcoin volume vermenigvuldigd met het aantal dagen sinds de munt voor het laatst is verplaatst. Een lagere CDD is meestal een teken van een grote aanwezigheid van hodlers.

Dit getal staat nu op het laagste niveau sinds 2016, het jaar voordat Bitcoin een opleving kreeg door de inflow van nieuwe geïnteresseerden.

‘Extreem bullish’

Hij voegt daar ook de Binary Coin Days Destroyed aan toe. Dit gaat over het aantal dagen per jaar waarin meer coins zijn verplaatst vergeleken met het historisch gemiddelde. Ook dit getal ligt opvallend laag.

In zijn thread deelt hij ook statistieken over on-chain transactievolume, de Median Spent Output Lifespan (MSOL) en de zogenoemde Liveliness. Voor de liefhebber van on-chain data is zijn draadje zeker aan te raden.

Zijn conclusie, waarmee hij de eerste tweet ook begint, is dat hij extreem bullish is voor de lange termijn van Bitcoin. 61% van alle bitcoin staat al meer dan een jaar stil en 44% van de Bitcoin al twee jaar stil. Miljoenen aan bitcoin met miljarden in waarden die al jaren niet bewegen dus.

Een andere opmerkelijke statistiek: in maart van dit jaar was er het grootste aantal adressen met 1 BTC of meer ooit.

Heb je vragen over Bitcoin? Kom vooral eens langs in een van onze Telegram chats.