Vijf redenen waarom Ripple hard stijgt

Terwijl de cryptovaluta wereld zich in rap tempo uitbreidde ging ook achterblijver Ripple (XRP) afgelopen dagen hard omhoog. De marktwaarde van XRP komt nu uit rond de 30 miljard dollar. Het staat daarmee ineens hoger dan bitcoin cash en litecoin.

Een week geleden koerste de XRP nog iets boven de 0,20 dollarcent en is inmiddels opgelopen tot net onder de 0,80 cent, een stijging van zo’n 250 procent binnen een week tijd.
Sinds begin dit jaar is de munt zelfs met meer dan 12.000 procent in waarde gestegen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Diversificatie

Volgens sommigen profiteert XRP van het feit dat beleggers willen diversifiëren.
Cryptohandelaren zouden steeds meer een diverse portefeuille van cryptomunten op willen bouwen en variatie buiten de bitcoin zoeken.
Maar belangrijk verschil met de bitcoin is dat de limiet aan het aantal uit te geven XRP een stuk hoger ligt. Op 100 miljard in plaats van de 21 miljoen aan uiteindelijke bitcoin.

Escrow

Ook één van de redenen van de koersexplosie van deze week. Ripple heeft een technische update uitgevoerd waardoor meer dan de helft, 55 miljard XRP, niet meer vrij circuleert.
Deze 55 miljard XRP zijn opgesloten in 55 smart contracts. Elke maand loopt een van deze contracten af en komen er 1 miljard XRP weer vrij op de markt.
Met deze stap is de vrije voorraad ineens meer dan gehalveerd. XRP werd met andere woorden een stuk schaarser.

Ander positief nieuws voor verschillende cryptovaluta: Bloomberg heeft drie cryptovaluta’s toegevoegd.

SWIFT

Ripple is opgezet als een betaalnetwerk voor internationale transacties, maar Ripple’s hoofddoel lijkt de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) te overtreffen.
SWIFT is een internationale coöperatieve organisatie voor het verzenden van financiële berichten. Meer dan 11.000 financiële instellingen uit circa 200 landen zijn bij SWIFT aangesloten.
Deze instellingen wisselen per dag gemiddeld 15 miljoen berichten en SWIFT klaart die berichten binnen vier dagen. Ripple kan datzelfde maar dan binnen secondes. Enkel adoptie door deze instituties staat Ripple in de weg.

Aziatisch potentieel

XRP heeft daarnaast grote namen aan boord en verschillende partnerships met grootbanken om grensoverschrijdende betalingen te faciliteren. Vooral Koreaanse en Japanse banken lijken geïnteresseerd.

Het XRP volume de afgelopen dagen wordt met 42 procent dan ook gedomineerd door de Zuid Koreaanse won.

Coinbase

Ook iets om mee te nemen: een munt dat in de top vijf aan grootste cryptomunten staat maar onder de dollar noteert geniet natuurlijk extra interesse. Het potentieel voor nieuwe investeerders lijkt daarmee hoger.

Als laatste wordt er ook nog gespeculeerd over een eventuele toevoeging van XRP aan bekende cryptobeurs Coinbase, waarmee de handel in de munt een stuk toegankelijker zou worden.

Bronnen: Brave New Coin, Forbes

Foto: Flickr