Bijna $22 miljard dollar aan openstaande bitcoin futures, CME profiteert hiervan

De activiteiten op de futuresbeurs CME is sinds de komst van bitcoin futures ETF's flink toegenomen. Dat blijkt uit het weekrapport van marktonderzoeker Glassnode.

Méér contracten, méér volume

Een future is een contract waarmee je speculeert op de toekomstige prijs van in dit geval bitcoin. Bovenop het contract kun je ook een hefboom toepassen, ook wel leverage genoemd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In november werd eens te meer duidelijk dat ook de spotprijs van bitcoin last kan hebben van een 'overleveraged' futuresmarkt.

Want de onderliggende bitcoin van die futurescontracten komt bij liquidatie van het contract op de markt aan de aanbodzijde. Neemt het aanbod van bitcoin op de markt plots toe, dan neemt de kans toe dat de prijs daalt.

In ieder geval voor Glassnode genoeg aanleiding om dit snelgroeiende segment aan nader onderzoek te onderwerpen, juist vanwege deze plotse marktschokken. Zij concluderen onder meer:

  • Het aantal openstaande contracten in oktober en november was met 12 tot 14 miljard dollar hoog te noemen. Met 10 miljard dollar aan open interest is dat nu enigszins genormaliseerd, ook door het aflopen van contracten op 26 november.
  • De volumes én de open interest is zichtbaar gestegen sinds de komst van de bitcoin futures etf's: ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (BTF) en VanEck Bitcoin Strategy ETF (XBTF). 
  • Momenteel wordt er 19% van de contracten verhandeld op de CME beurs uit Chicago. Een verdubbeling ten opzichte van september dit jaar (toen er nog geen bitcoin futures etf's waren)
  • Ook de open interest op CME is gestegen van 1,4% in september naar 6% eind november, zie de onderstaande grafiek. 
Bijna $22 miljard dollar aan openstaande bitcoin futures, CME profiteert hiervan
bron: Glassnode

In een tweet van vandaag wordt eens te meer duidelijk hoe populair deze producten zijn anno 2021.

Momenteel staat er 21,9 miljard dollar aan contracten nog open.

Concurrentie neemt toe

Decrypt concludeert dat de Bitcoin futures ETF's zelf matig scoorde. Slechts 15% van de huidige openstaande contracten aan 10 miljard dollar is toe te schrijven aan deze drie exchange traded funds.

De ETF van ProShares wist in twee handelsdagen 1 miljard dollar aan vermogen aan te trekken en er zit nu voor 1,4 miljard dollar in. Maar de koers van de ETF is met 13% gedaald. Ook de koersen van de ETF's van Valkyrie's en VanEck zijn respectievelijk met 7% en 4% gedaald.

Bovendien zijn er duidelijk signalen dat CME behoorlijk wat concurrentie erbij krijgt. Dan kun je denken aan namen als Coinbase, FTX en ook Crypto.com dat onlangs twee Amerikaanse derivatenbeurzen kocht.

In oktober kocht de populaire beurs FTX de gereguleerde futuresbeurs LedgerX.

Coinbase kiest een andere benadering. Het wil zélf gereguleerd worden als beurs met een volledige handelslicentie als futuresbeurs en ziet voorlopig af van overnames.

Google investeert 1 miljard dollar in CME

En dan was er ook nog Google dat onlangs een belang nam in de CME beurs. Anticipeert het techbedrijf hiermee op een toekomstige hausse in bitcoinfutures? Als verhandelbare asset is bitcoin nog een peuter in een wereld van volwassen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCMEETFfutures

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...