Binance reageert op waarschuwing van De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor cryptobeurs Binance. Het handelsplatform biedt cryptodiensten aan zonder de ‘wettelijk verplichte registratie’, stelt de centrale bank van Nederland.

DNB is de toezichthouder voor bitcoindiensten in Nederland. Ondernemingen die bedrijfsmatig bitcoin naar euro’s omzetten (of andersom) moeten zichzelf registreren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In dat proces wordt de organisatie doorgelicht. Zo worden directeuren gescreend en moeten de financiële zaken goed op orde zijn.

Update: een woordvoerder van Binance reageert op het bericht van De Nederlandsche Bank:

‘We zijn op de hoogte van een melding van DNB over Binance in Nederland. Als onderdeel van ons streven om onze inspanningen op het gebied van naleving te verdubbelen, is Binance bezig met het indienen van een aanvraag voor de vereiste registratie. We zullen constructief samenwerken met DNB en hopen in de nabije toekomst een positieve update te kunnen geven.

Binance neemt compliance zeer serieus en hoewel we nog niet formeel zijn geregistreerd bij DNB, hebben we een robuust complianceprogramma met tools en procedures om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. We benadrukken dat het voor Binance van cruciaal belang is dat de belangen van onze gebruikers worden beschermd.”

Als het aan Binance ligt komen zij dus snel in het register van DNB. Voorlopig is dat echter niet het geval.

Binance in Nederland

Binance ligt onder vuur in Nederland. Het platform startte in 2017 en is uitgegroeid tot de grootste speler in deze industrie op bijvoorbeeld het gebied van spotmarkten.

Volgens DNB handelt de beurs echter in strijd met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De toezichthouder noemt twee specifieke zaken op:

  1. Binance biedt diensten voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta
  2. De beurs biedt ‘bewaarportemonnees’ aan

Dat eerste punt is helder: Binance staat niet in het register en biedt diensten aan waar dat wel voor moet. Bij het tweede punt gaat het over het opslaan van jouw bitcoin, ook daar hebben ze niet de juiste papieren voor. Bewaarportemonnees is een gekke term om dit aan te geven, maar dat even terzijde.

De centrale bank van Nederland waarschuwt: ‘Klanten kunnen hierdoor een verhoogd risico lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering.

Je kunt als Nederlandse klant (voorlopig) nog steeds gebruik maken van de diensten van Binance. Wel worden die diensten langzaam aan uitgekleed. Recentelijk maakte Binance bekend dat ze stoppen met bitcoin derivaten in ons land. Nieuwe gebruikers krijgen de optie niet meer, terwijl bestaande klanten nog te horen krijgen wanneer ze hun posities gesloten moeten hebben.

Het is al maanden niet mogelijk om met iDEAL of een normale banktransactie geld te sturen naar Binance. Of en hoe deze diensten nog worden hervat is maar de vraag.

Opnamelimieten bij de beurs werden ook teruggeschroefd.. Klanten die zich niet voldoende hebben geïdentificeerd kunnen nog maar 0,06 BTC per dag opnemen. Handelaren met een Basic Account Verification konden tot voor kort tot 2 bitcoin per dag opnemen. Voor bestaande klanten ging deze maatregel in op 4 augustus, nieuwe accounts krijgen direct te maken met deze limiet.

Om in aanmerking te komen voor grote opnames van bitcoin moet je bijvoorbeeld een identiteitsbewijs opsturen. Er wordt ook gevraagd om een selfie.

Lees meer over:
BinanceDNBNederland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...