3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Market Value Realized Value (MVRV)

De indicator MVRV is de ratio tussen de totale market cap (Market Value) en de gerealiseerde waarde (Realised Value). Het is een manier om een top en bodem van een markt (fase) te duiden.

De market cap is bekend, dat zijn de gedolven bitcoins (~18,87 miljoen, 89,9% van het totaal van 21 miljoen stuks) vermenigvuldigd met de marktprijs.

De gerealiseerde waarde is de laatst bekende waarde van alle beetjes bitcoin bij elkaar opgeteld. Heb je ooit voor 100 euro een beetje bitcoin gekocht en er niets mee gedaan, dan is de gerealiseerde waarde 100 euro.

Uit die verhouding rolt een zogenaamde Z-score. Hoe lager deze score, hoe aantrekkelijker het is om bitcoin (bij) te kopen. Hoe hoger de score, hoe dichter bij een markttop.

We zien dat de MVRV nog verwijderd is van het vorige hoogtepunt. De vorige pieken van de bullcycli laten hogere MVRV-niveaus zien. Theoretisch heeft bitcoin dus genoeg ruimte om deze top te bereiken.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin koers
bron: CryptoQuant

2. 'Bullmarkt nog niet voorbij'

Ook analist Daniel Joe deelt een aantal grafieken waarmee hij wil aantonen dat de bullmarkt nog niet voorbij is ondanks de tussentijdse correctie sub $60.000 door overleveraged longs in de markt.

Daniel Joe ziet de volgende marktbewegingen.

Lichte winstname door lange termijn investeerders (LTH, hodlers die munten minstens 155 dagen vasthouden) en miningbedrijven.

Deze winstname is echter tot nu toe veel minder dan in latere fasen van vorige bullcycli het geval is geweest.

Bovendien blijft het aantal bitcoin op centrale beurzen afnemen ondanks de terugval van 15%. Een signaal om aan vast te houden de komende maanden.

Collega-analist William Clemente III ziet ook dat bepaalde entiteiten in de dip kans hebben gezien om te accumuleren.

Uit on-chainanalyses is blijkbaar op te maken dat deze BTC naar entiteiten is gegaan die doorgaans gedrag vertonen te hodlen.

3. Realized price short term holders

In dit kader is ook de gerealiseerde prijs van korte termijn houders (STH) een interessante, zo betoogt diezelfde Clemente.

De gerealiseerde prijs is laatst bekende prijs waarvoor het beetje bitcoin over de blockchain verschoven is, feitelijk de kostprijs van de houder.

De 'gezamenlijke' kostprijs van deze houdersgroep is vaak een goede voorspeller geweest van prijsbodems in bullcycli. Die prijsbodem ligt momenteel bij $53.000, dat moet de harde bodem zijn tijdens de cyclus.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...