3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin koers

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Weer een bewogen dag vandaag op de bitcoinmarkt: een correctie naar (uiteindelijk) $37.684 maar liefst. Terwijl de koers gisteren nog een topje van $43.519 bereikte. Het kan verkeren.

Er is al langer angst in de markt met lage scores op de Crypto Fear & Greed Index.

Overheden zoals Rusland en Zweden zien liever niet dat er groene stroom wordt gebruikt voor het minen van bitcoins. Ook de Europese financiële waakhond ESMA wijst herhaaldelijk op het hoge energieverbruik van het proof-of-workprotocol. De Nederlandsche Bank deed recent hiertoe ook een duit in het zakje.

Op macrolevel draaien centrale banken de rentekraai weer voorzichtig open. De rendementen van staatsobligaties laten daardoor weer een voorzichtig plusje zien. Maar 'risicovollere' assets zoals aandelen en ook bitcoin corrigeren juist.

Dan heeft de spotprijs van bitcoin ook nog regelmatig 'last' van liquidaties op de aanhangende derivatenmarkten. De prijzen van deze derivaten zijn gebaseerd op de spotprijs.

Marketmakers proberen hun posities op derivatenmarkten te beperken door tegendraadse trades te plaatsen op de spotmarkt en vice versa.

Hoe kijken de analisten naar het koersverloop?

Deze analist wijst er fijntjes op. Het sentiment op de derivatenmarkten was juist positief (stijgend financieringspercentage), maar de onderliggende spotprijs ging de andere kant op. Miljarden dollars aan liquidaties van futurescontracten zijn het gevolg.

Analist TXMC wijst er wel op dat de situatie momenteel redelijk genormaliseerd lijkt ('no ape retail').

Bloomberg-analisten vermoeden dat er een bodem is bereikt op basis van de technische indicator RSI, die al een tijdje in een oververkochte zone zit.

1. NUPL

Kijken we naar de Net Unrealized Profit/Loss (NUPL), dan verkeert deze nog steeds op een laag niveau.

Deze indicator vergelijkt de huidige bitcoin prijs met de prijs van het moment dat de UTXO voor het laatst is verstuurd. Een soort winst - en verliesmeter voor het bitcoin netwerk.

De huidige NUPL-score is 0,41, het laagst niveau in winstgevendheid van het netwerk sinds juli 2021. Een score boven de 0 betekent dat de median van het netwerk virtueel op winst staat.

Die NUPL-score is dus logischerwijs dalende, maar we zitten nog niet in de angst - en capitulatiezone. In die zin kun je beargumenteren dat de bodem nog niet is bereikt. Aan een bodem moet je denken bij een score van 0,25 of lager.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin koers
bron: Glassnode

2. Realized HODL Ratio (RHODL)

De RHODL is de verhouding tussen de bitcoin van één week oud en bitcoin tussen de 1 en 2 jaar oud.

De rode zone staat gelijk aan een oververhitte markt, een markt waar een gevoel van fear of missing out heerst. Retail komt in grote getale naar de markt en begint de 'top' te kopen.

We hebben hiervan aan het begin van 2021 een lichte vorm van meegemaakt. Sterker: in Nederland zijn er ruim 700.000 nieuwe houders van crypto's bijgekomen in vergelijking met 2022 volgens TNS Kantar.

De groene zone staat bekend als een bearmarkt, een koop-de-dip kans. Ook daar is met een huidige RHODL-score van ~2.200 nog lang geen sprake van.

Alle levels onder 500 op de RHODL kun je classificeren als 'bodem'-materiaal. Dus: we kunnen dieper dippen op basis van deze indicator.

Zodra dat scenario een feit wordt, dan wordt deze huidige bullcyclus feitelijk voortijdig afgekapt. Dan heb je zwart scenario waarbij de aandelenkoersen in elkaar duikelen en bitcoin meegesleurd wordt in de malaise.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin koers

3. Grayscale Bitcoin Trust

Tenslotte aandacht voor het verval van het Grayscale Bitcoin Trust. De aandelen van het bitcoin fonds zijn al een tijdje minder waard dan de onderliggende bitcoin prijs.

Een negatieve premium betekent dus dat deze aandelen tegen een korting worden verhandeld. Momenteel ligt die korting op ruim 27%, zo concludeert de Duitse on-chainanalist terecht.

Dit verval is al sinds medio november 2021 gaande, een hard gelag voor de houders van deze aandelen omdat deze verplicht zijn om de aandelen een bepaalde tijd aan te houden wat de prijs ervan ook doet.

Houders van GBTC speculeren erop dat Grayscale zijn bitcointrust gaat ombouwen in een spot ETF vehikel. Zodra men de aandelen GBTC kan inwisselen tegen aandelen in een spot ETF, dan heeft men relatief goedkoop een positie kunnen krijgen in deze (nog goed te keuren) ETF.

Het risico is echter dat de huidige GBTC aandelen qua prijs exposure hebben aan de bitcoin marktprijs. Nu deze scherp daalt, worden de aandelen ook minder waard.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.