De toekomst en updates van het Bitcoin Lightning Netwerk

1391 totale weergaven
|

Gisteren kwam de nieuwe versie van LND uit, de meest-gebruikte software voor Lightningnodes. In deze Bitcoin Focus leg ik je uit wat er nieuw is, en wat er aan komt.

Verder een hoop nieuws over nieuwe marktplaatsen, Michael Saylor, miners en meer!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vond je overigens het eerdere stuk over Spacechains interessant? Deze week in Bitcoin Focus Premium ook een stuk over Statechains.

Onthoud: Bitcoin Focus is géén beleggingsadvies!

De toekomst van Lightning

  • Wat was LND ook alweer?
  • Grote updates voor LND: wat is er nu beter?
  • Toekomst van Lightning
  • Simpele marktplaats met je twitteraccount en lightningwallet
  • Michael Saylor geeft 10 verbeteringen voor Bitcoin
  • Wat kost één bitcoin?
  • Geld verdienen door podcasts luisteren
  • 3e grootste olieproducent in Rusland gaat bitcoin minen

Wil je meer Focus? Neem een abonnement!

Wat is LND?

Afgelopen dinsdagavond was ik bij een videocall van Lightning Labs, de bouwers van de LND-software. Hun software is de meest gebruikte software om een Lightning node te maken. Ze vertelden wat de mooiste nieuwe dingen waren in de nieuwe versie van de software. Maar eerst, wat was LND ook alweer?

Ik vergelijk LND vaak met Bitcoin Core, wat op zijn beurt de populairste software is om een bitcoin-node te maken.

Voor zowel Lightning als Bitcoin geldt: er zijn meerdere softwarepakketten beschikbaar, maar ze moeten zich allemaal aan de regels van het bitcoin protocol houden. Bitcoin Core is populair, maar doordat het zich aan de regels houdt, kunnen ook andere implementaties meedoen als bitcoinnode.

Hetzelfde geldt voor Lightning. Er zijn afspraken: de BOLTs: Basis Of Lightning Technology. Hoewel LND de grootste is, zijn er meer implementaties. De tweede meest populaire is Core Lightning, een heel verwarrende naam (want het lijkt op Bitcoin Core, maar is iets heel anders).

Sommige mensen zijn vanwege LND-problemen overgestapt op Core Lightning. Met name de databasegroei was een probleem. Is het opgelost? Lees snel door:

Een nieuwe LND-versie

Donderdag was hij er dan: LND 0.15. Na een paar keer proefdraaien (“Release Candidates”) is hij er dan nu. Met een hoop verbeteringen:

  • Ja, de databaseproblemen zijn opgelost. Dit was één van de grootste redenen voor mensen om weg te gaan, die reden is nu weg. Iemand die de nieuwe versie probeerde, zag zijn database krimpen van 30GB naar 129MB [!]. Doordat er minder wordt opgeslagen, en er slimmer wordt omgegaan met verkleinacties, is de besparing gemiddeld 95%.
  • Taproot, de nieuwe transactiesoort, krijgt ook ondersteuning. De wallet ondersteunt in deze versie het maken van, en ontvangen op Taproot-adressen. Uiteraard kunnen ontvangen Taproot-bitcoin ook weer worden verstuurd.
  • Als je LND moet herstellen (bijvoorbeeld na een crash), dan kan je dat deels doen met de seed-woorden. Hiermee herstel je de on-chain (“echte”) bitcoin. LND scant bij zo’n herstel alle transacties, om te kijken of er bitcoin in zitten die bij de seed horen.Er moet dan steeds worden gekeken bij alle soorten adressen: oude adressen, Segwit-adressen en Taprootadressen. Veel controlewerk dus. In deze versie van LND wordt een nieuwe versie van de seed geïntroduceerd die meer context geeft over de mogelijke adressen, zodat niet meer alles gecontroleerd hoeft te worden. Het is overigens mogelijk om oude seeds over te zetten naar het nieuwe formaat, maar dat hoeft niet.
  • In samenwerking met Voltage, een partij die vele Lightning nodes host, heeft Lightning labs een nieuwe manier ontwikkeld om met Bitcoin Core te communiceren. LND heeft een ‘link’ naar de blockchain nodig. Als die link was geregeld door Bitcoin Core, dan was het Bitcoin Core die de updates stuurde naar LND. In deze nieuwe versie is er de optie om LND de informatie op te laten halen van Bitcoin Core.
  • Verbeteringen in de PSBT: Partially Signed Bitcoin Transaction, een manier om kanalen te openen met een externe wallet (bijvoorbeeld een hardwarewallet). Er is meer verificatie of alles goed gaat, en Taproot kan worden gebruikt.
  • Deze versie maakt zich klaar voor Taro, een manier om stablecoins uit te geven op het Lightningnetwerk. Het is hiervoor nodig dat er meer met Taproot gebeurt: niet alleen ontvangen en versturen, maar echt de slimmigheden van Taproot gebruiken. Door implementatie van musig2, een manier om uitgebreidere taproottransacties te maken, maakt LND zich klaar voor deze nieuwe stap van Lightning Labs.
  • Verbeteringen aan de invoices (bolt11) zorgen dat er meer metadata wordt meegestuurd met invoices. Dit zorgt dat het mogelijk wordt om Stateless Invoices te creëren. Waar de ontvanger van normale invoices de invoice moet bewaren in de database, is het met Stateless invoices mogelijk om oneindig veel invoices te maken, zonder iets op te hoeven slaan. De betaler stuurt de benodigde info bij betaling mee, in plaats dat de ontvanger dat altijd moet ontvangen. Omdat veel invoices niet betaald worden, scheelt dit een hoop opslag.
  • Voor de mensen met een light-node met Neutrino, die dus niet de hele blockchain opslaan, wordt het mogelijk om te verbinden naar Tor V3-nodes. Meer bronnen dus, voor blockchaindata!
  • Op 3 januari vroeg ik om een verbetering om het sluiten van kanalen makkelijker te maken. Dat zit er nu ook in, waarmee sluiten makkelijker wordt op de command line.
  • Een ander probleem waar ik tegenaan liep was dat invoices snel te groot werden, voor nodes met veel private channels. De melding werd gezien als een groot probleem (P1) en is opgelost.
  • Voor makers van mobiele apps: alle mogelijkheden van LND zijn nu ook mobiel beschikbaar. Dit zijn de zogenaamde “subservices”. Door beschikbaar stellen van de subservices kunnen mobiele ontwikkelaars gebruik maken van alles wat LND te bieden heeft.

Ik heb weer vol vertrouwen in LND en blijf het vrolijk gebruiken! Ik wacht een paar dagen voordat ik echt ga upgraden.

Wel aangekondigd, niet meer vindbaar?

Er zijn twee dingen die ik hoorde in de call, maar niet zomaar kan terugvinden in de release notes. Ik twijfel dus of dat er in deze versie al in zit, of dat dat er snel aan komt. Ik vind ze wel belangrijk om te benoemen.

  • Ondersteuning voor turbokanalen. Waar normale kanalen drie on-chain-bevestigingen nodig hebben, zijn turbokanalen al open/geldig als de transactie aangekondigd is, zonder bevestigingen dus. Daarom heten ze ook wel 0conf-channels.Hier is uiteraard wat vertrouwen voor nodig, en doe je dit dus alleen met mensen die je vertrouwt. Daarom is dit ‘opt-in’: het werkt alleen als je het expliciet aanvraagt. Het mooie van deze kanalen is dat je meteen aan de slag kan met Lightning.
  • Gebruik van SCID aliases. Het idee is hier dat je momenteel in invoices veel informatie meegeeft over je node. Zo staat er route-informatie in de invoice, die de betaler informatie geeft over routes. In deze route-informatie staat informatie over kanalen, dat is een soort informatielek. Met het gebruik van Short Channel ID’s (SCID’s dus), wordt er minder informatie gelekt.

Misschien kan ik niet goed zoeken, of is het er dus (nog) niet. Hoe dan ook vind ik het goede ontwikkelingen.

De volgende versie

Deze doe ik wat korter, vooral ook omdat het toekomstig is en er geen zekerheid is nog. Aangekondigd voor de volgende versie (0.16):

Schrijf je in voor de preview nieuwsbrief!

EmailInschrijven

  • Meer Taproot, kanalen gebruiken het op een betere manier. Zo gaan kanaal-transacties er uit zien als normale transacties, en wordt het onmogelijk om te detecteren wat Lightning-kanaaltransacties zijn.
  • Klaarmaken voor PTLCs, waardoor er minder states bewaard hoeven te worden: weer kleinere database.
  • Er wordt een besparing van 33% verwacht voor transacties door gebruik van Taproot en de musig2-bibliotheek. Sluit-transacties zullen bijvoorbeeld kleiner worden (minder bytes op de blockchain) en dus goedkoper zijn.
  • Verbeteringen waardoor de watchtower minder geheugen gebruikt.
  • Ondersteuning voor de migratie van de ingebouwde (bolt-)database naar Postgres* en sqlite.
  • Verbeteringen in pathfinding, door ook de kanaalcapaciteiten mee te nemen moeten betalingen betrouwbaarder worden.

* De ondersteuning voor de Postgres-database ben ik heel blij mee. In de huidige (0.15-)versie wordt de bestaande database al een stuk beter. Maar ik blijf meer vertrouwen hebben in de veel-gebruikte Postgres-database.

Er zijn meer dingen aangekondigd waar ik helaas nog niet over mag vertellen, maar als die er komen dan lees je het zeker in Bitcoin Focus!

Een nieuwe Marktplaats met Lightning

Als je dit op vrijdag leest heb je nog een paar uur om te bieden op de allereerste advertentie op Plebian Market.

Plebian Market is een laagdrempelige manier om spullen te verkopen. Ze noemen het zelf een Garage Sale, alsof je met een kleedje buiten gaat zitten en je spullen verkoopt.

Het project steunt ook bitcoinontwikkeling. Verkopers bepalen zelf hoe veel van de verkopen ze willen doneren aan open source projecten.

Met alleen een twitteraccount en Lightning wallet ben je al klaar om te verkopen.

Ik vind het mooi te zien hoeveel er ontwikkeld wordt. Zelf proberen? Dat kan hier!

Hoe wordt bitcoin sterker?

Baas van MicroStrategy, Michael Saylor, heeft een interview gehad met Bloomberg. Als bedrijf met honderdduizenden bitcoins is hem uiteraard gevraagd of hij spijt had van zijn aankoop, dat had hij niet. Hij noemt bitcoin 10x beter dan de alternatieven en herinnert de luisteraars nog even dat de geldhoeveelheid met 41% gegroeid is sinds januari 2020.

Interessanter vond ik de vraag hoe bitcoin is te verbeteren. Hij gaf 10 dingen die moeten gebeuren:

  1. Betere regels om nephandel te verbieden. Dit heet ook wel ‘washtrading’ en daarvoor is volgens Saylor een verbod nodig. Dit soort handel zorgt voor oneerlijke voordelen voor mensen die hun EIGEN bitcoin terugverkopen van markten. Zeker in Amerika zorgt dat voor belastingvoordelen.
  2. Er zijn 520 ongereguleerde beurzen waar je met 20x-hefbomen kan handelen, dat zorgt dat er grote onnodige verliezen kunnen zijn voor investeerders.
  3. Er zijn 19 000 (alternatieve) muntjes die op allerlei manieren worden gekoppeld aan elkaar en aan bitcoin. Die storten veelal in en er is veel fraude. Dat zorgt dat mensen denken dat ook bitcoin slecht is.
  4. Te grote beloftes van opbrengsten: partijen die grote ‘yields’ beloven, die niet houdbaar zijn en instorten.
  5. Gebrek aan kennis bij kranten en nieuwsbrengers, maar ook angst. Met als beste voorbeeld het aantal keer dat bitcoin al is doodverklaard.
  6. Saylor geeft aan dat we een goede stablecoin nodig hebben.
  7. Er mist nog een Spot ETF, waardoor investeerders nog makkelijker bitcoin kunnen “bezitten”.
  8. Gebrek aan verzekeringen voor investeerders en bedrijven.
  9. Te weinig wettelijke zekerheid.
  10. Te weinig hulp en begeleiding voor bedrijven die met bitcoin aan de slag willen.

Ik ben het zeker niet overal mee eens. Ik denk dat bitcoin ook kan werken zonder (veel meer) wetten en regulering. Maar Saylor loopt ook al aardig lang mee in de markt, en denkt ook na hoe het “grote geld” er in kan stappen. Daar kunnen deze stappen zeker helpen.

Wat kost het om een bitcoin te maken?

Bitcoin creëren kost energie, en je moet er machines voor hebben. Dus het kost geld.

Het is niet echt te zeggen wat het gemiddeld kost om een bitcoin te maken. Bij CryptoRank doen ze een poging, zij concluderen dat door de prijsdaling het voor sommige miners niet meer geld oplevert (kosten zijn te hoog ten opzichte van de opbrengsten).

Toch kregen we deze week inzicht in de daadwerkelijke kosten van Marathon.

Marathon is een bedrijf dat bitcoins delft. Het is een beursgenoteerd bedrijf, dus ze moeten inzicht geven in hoe het gaat met het bedrijf.

Het laatste rapport dat ze gaven was van 9 juni, waarin ze aangeven dat ze bijna 10 duizend bitcoin hebben, ze 19 duizend miners hebben en ze in mei 268 bitcoin hebben gemined.

In een interview van deze week krijgen we inzicht in de kosten per bitcoin. Communicatiebaas Charlie Schumacher vertelt aan CoinTelegraph dat het in het eerste kwartaal van 2022 ongeveer $6 200 kostte om één bitcoin te minen.

Dat ligt dus nog een stuk lager dan de huidige marktprijs, en betekent dus dat ze nog wel even door kunnen, goed nieuws! Bedenk ook dat minen recent iets makkelijker is geworden en er is geen reden tot paniek.

Zowel geld betalen als verdienen door podcasts luisteren

Vorige week vertelde ik al over ontwikkelingen in podcastbetalingen: het werd sneller en beter om als luisteraars te betalen aan podcasts.

Deze week een update over betalingen de andere kant op! App Fountain heeft een nieuwe mogelijkheid: geld verdienen door naar podcasts te luisteren.

Podcastmakers die hun podcasts willen promoten kunnen via het Fountain-platform luisteraars geld geven om te luisteren. Wat mij betreft een mooie en slimme manier om reclame te maken.

Ook is er geld te verdienen door de clip-functionaliteit. Fountain maakt het makkelijk om clipjes van shows te maken en te delen. Als mensen je clip liken dan krijg je 10 sats.

Het is mooi om te zien hoe Lightning zorgt er op nieuwe manieren wordt nagedacht over geld en betalingen. Een mooie nieuwe toekomst!

Rusland gaat minen

Gazpromneft, de derde grootste olieproducent in Rusland, gaat bitcoin minen. Ze gaan samenwerken met BitRiver, aldus de notities van een overleg in St Petersburg.

Bij zowel nieuwe olievelden, als bestaande (die ver liggen en waar transport van energie duur of onmogelijk is) worden miners neergezet. Volgens de baas van BitRiver helpt dat het energienet stabieler te worden.

BitRiver gaat Gazpromneft helpen. Ze hebben kennis van de miningindustrie. Opvallend: BitRiver stond eerder op een sanctielijst voor het ontwijken van sancties naar Rusland.

Het is niet het eerste bedrijf dat dit doet overigens, ook Exxon deed het al eerder.

Lees meer op bitcoinfocus.nl