De Week van Bitcoin: prijsrecords, Taproot en Apple

De wereld van bitcoin (BTC) staat nooit stil. We hebben het belangrijkste nieuws van deze week voor je op een rij gezet!

Nieuwe all-time high voor Bitcoin: prijs door $68.000!

Bitcoin bereikte deze week een nieuwe recordprijs van $69.010 op grote cryptobeurzen als Coinbase. De prijs van bitcoin schoot door de oude all-time high van $66.930 heen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze oude recordprijs werd 20 oktober neergezet. De prijs is een gemiddelde prijs. Omdat er niet slechts één handelsplatform is waar je bitcoin kunt aanschaffen, heeft elke beurs zijn eigen prijs. Toch kunnen we nu wel stellen: het oude record is verpletterd.

Grootste bitcoin update in jaren is geactiveerd: Taproot is live!

Bitcoin is constant in ontwikkeling. Ontwikkelaars doen tal van voorstellen om het netwerk en het protocol te verbeteren. Vandaag is de grootste update in jaren voltooid. Taproot is live vanaf block 709.632.

Met Taproot wordt het mogelijk om meer met je bitcoin te doen. Met name developers kunnen hiermee aan de slag. Gebruikers van wallets en apps moeten wachten tot ontwikkelaars de optie hebben ingebouwd.

Je kunt smart contracts via Taproot aan de Bitcoin blockchain hangen. Het eerste voorstel werd ingediend door de voormalig STO van Blockstream. Gregory Maxwell is een Bitcoin Core ontwikkelaar en hij wilde de flexibiliteit van de smart contracts op Bitcoin verbeteren.

Het doel van Taproot is ook om een extra laagje privacy aan de betalingen te hangen. Ook kunnen er complexere dingen worden gebouwd bínnen de bestaande kaders van Bitcoin. Door Taproot worden de meest complexe smart contracts niet meer te onderscheiden van een normale reguliere transactie die op de blockchain wordt verwerkt.

FBI pakt $6,1 miljoen aan bitcoin af van twee jonge verdachten

Twee mannen zijn door de Amerikaanse autoriteiten gearresteerd en beschuldigd van een ransomware-aanval op softwarebedrijf Kaseya. Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.

Bij de twee verdachten, één uit de Oekraïne en één uit Rusland, is 6,1 miljoen aan bitcoin in beslag genomen.

Ze worden verdacht van het installeren van gespecialiseerde ransomware (Sodinokibi/REvil) om de IT-systemen van Amerikaanse bedrijven en overheden lam te leggen. In enkele gevallen is dat ook gelukt en is er voor miljoenen dollars aan bitcoin geëist.

‘Apple gaat géén Bitcoin kopen’, vertelt CEO Tim Cook die zelf wel cryptovaluta heeft

Tim Cook, de CEO van Apple, zegt cryptocurrency’s te bezitten. Het is de eerste keer dat Cook zich persoonlijk uitlaat over zijn bezit in cryptomunten.

De meest bekende CEO met bitcoin (en andere digitale valuta) in bezit is Elon Musk van Tesla. Daarnaast is Jack Dorsey van Twitter en Square een bekende bitcoiner.

Zimbabwaanse minister verwijst geruchten over adoptie bitcoin naar land der fabelen

De afgelopen dagen deden zich geruchten de ronde dat Zimbabwe na El Salvador weleens het tweede land ter wereld zou kunnen zijn dat bitcoin adopteert als wettig betaalmiddel. Die geruchten worden nu door de minister van informatie, Monica Mutsvangwa, de kop ingedrukt.

Mutsvangwa geeft aan dat het land meer interesse heeft in het lanceren van hun eigen digitale centralebankgeld.

Moslimraad Indonesië: ‘Bitcoin is verboden voor moslims’

Cryptocurrency’s zoals bitcoin zijn verboden voor moslims, zo heeft de Nationale Religieuze Raad van Indonesië bepaald, meldt Bloomberg.

In Indonesië (273 miljoen inwoners) is 86 procent moslim en het is daarmee de grootste islamitische gemeenschap ter wereld. Deze invloedrijke raad van religieuze leiders vindt het gebruik van cryptovaluta als betaalmiddel of belegging niet toegestaan (‘haram’).

De argumenten die de raad bezigt is dat het gebruik van cryptocurrency’s financiële onzekerheid, gokken en onheil met zich meebrengt.

‘Rechtszaak tussen Kleiman en Craig Wright gaat niet om 1 miljoen bitcoin’

Elke maand schrijft de Nederlandse bitcoin onderzoeker Arthur van Pelt een artikel met de laatste nieuwtjes rondom Craig Wright, de meest bekende, maar ook de meest bekritiseerde, Satoshi Nakamoto pretendent van dit moment.

Bitcoin als onderwerp van hoorzitting, uitleg voor Amerikaanse politici

Amerikaanse volksvertegenwoordigers kunnen volgende week in een hoorzitting meer leren over Bitcoin en de cryptomarkt in het algemeen. Democraat Don Beyer zal deze zitting leiden. Hij stelde eerder al wetgeving (en regelgevende en juridische kaders) voor digitale activa in de Verenigde Staten voor.

Nu gaat het senaat het gesprek over Bitcoin vervolgen. Het Joint Economic Committee, bestaande uit zowel Republikeinen en Democraten vanuit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zullen met elkaar praten over de cryptomarkt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...