President Centraal Afrikaanse Republiek optimistisch over lange termijn bitcoin

Ondanks de beroerde marktomstandigheden, is president Faustin-Archange Touadéra optimistisch over bitcoin en over de keuze van zijn land om het te adopteren als wettig betaalmiddel.

Hart onder de riem

President Touadéra concentreert zich op de lange termijn in een tweet die gisteren online kwam.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Bitcoin begrijpen is van cruciaal belang om te kunnen onderkennen wat voor disruptieve kracht het heeft om welvaart op lange termijn te brengen,” schrijft hij. “Wiskunde houdt geen rekening met menselijke emoties. Toekomstige generaties zullen op deze momenten terugkijken om onze kracht en eenheid om in zware tijden dit pad te kiezen te vieren.”

Zware tijden zijn het, als je naar de koers kijkt, zeker. De bitcoinprijs schurkt tegen de $20.000 aan, Celsius en Three Arrows Capital hebben moeite met hun betalingsverplichtingen en volgens bitcoinexpert Jason Yanowitz begint het nog maar net echt lelijk te worden.

Zware start wettig betaalmiddel

Sinds op 27 april via de Facebookpagina van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) bekend werd gemaakt dat bitcoin wettig betaalmiddel was geworden, is de cryptovaluta 49% in waarde gedaald. De CAR is het tweede land, na El Salvador, dat bitcoin in de wet vastlegt als betaalmiddel. Het andere wettige betaalmiddel is de Centraal Afrikaanse CFA-frank (XAF), een regionale munt die wordt uitgegeven door de Banque des États de l’Afrique Centrale.

De XAF is gekoppeld aan de euro (vroeger de Franse frank) en wordt ondersteund door de Franse centrale bank. Vanuit de landen die de XAF gebruiken, naast de CAR zijn dat Kameroen, Tsjaad, Equatoriaal Guinea, Gabon en Congo, is kritiek te horen op XAF. Net als in El Salvador, hebben de deelnemende landen geen invloed op het monetaire beleid, aangezien hun munt gekoppeld is aan de euro.

Net als El Salvador heeft een van de XAF-landen nu bitcoin. Daarmee is het afhankelijk van vooraf geprogrammeerde inflatie, maar ook van de waardering door de financiële markten als risico-asset. En dus zijn het zware tijden, maar voor de komende generaties ziet president Faustin-Archange Touadéra het optimistisch in.

Lees meer over:
adoptieBitcoin nieuws