Stablecoins groter risico voor financiële systeem dan bitcoin, zegt Bank of Canada

Stablecoins groter risico voor financiële systeem dan bitcoin, zegt Bank of Canada

Tijdens een videoconferentie heeft Paul Beaudry, de vicepresident van de Centrale bank van Canada, zich uitgesproken over de risico’s van bitcoins en stablecoins voor het financiële systeem van het land. Hij ziet in bitcoin op dit moment geen stabiliteitsrisico, de centrale bank houdt stablecoins scherper in de gaten.

Financial System Review

Canada is een cryptovriendelijk land met een flink aandeel van de wereldwijde miningpool binnen de landsgrenzen en een sinds april van dit jaar een spot bitcoin-ETF. Het is binnen deze context dan ook geen verrassing dat de centrale bank zich genuanceerd uitlaat over bitcoin en cryptovaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De presentatie die Beaudry gisteren gaf ging over de Financial System Review (FSR) die periodiek wordt gepubliceerd. Het doel van de FSR om belangrijke kwetsbaarheden in het financiële systeem te adresseren.

Tijdens de presentatie van het rapport werd ingegaan op de economische risico’s van de Covid-pandemie tegenover de toenemende schuldenlast als een van de kwetsbaarheden van de Canadese economie.

Bitcoin vormt geen risico

Tegen de achtergrond van de FSR werd de vraag gesteld welk risico cryptovaluta vormen.

Beaudry: “Ze ontwikkelen zich niet op een manier dat ze een risico vormen voor het financiële systeem. Maar terwijl ze groeien, worden ze wel meer een risico, omdat meer mensen er in investeren. We zijn nog niet op het punt dat het een probleem is, maar het is wel iets dat we nauwlettend in de gaten houden.”

Bank of Canada ziet bitcoin vooral als store of value en als iets speculatiefs, niet als middel om mee te betalen.

“Hoewel bitcoin aangeduid wordt als iets dat een grote rol speelt in het betalingsverkeer, speelt het géén grote rol in het betalingsverkeer. Het is grotendeels speculatief. Maar als we naar stablecoins kijken, met onderliggende waarde in financiële producten, die hebben de potentie om meer een rol te spelen in het betalingsverkeer."

Hij gaat verder: "En die houden we ook in de gaten. We maken onderscheid, dat is heel belangrijk, tussen bitcoins, waar geen assets onderliggen, maar die op zichzelf staan, en stablecoins, waar wel assets onder liggen. We proberen de verschillende rollen van die twee te onderscheiden en de producten waarin ze zich zouden kunnen ontwikkelen.”

De boodschap van de BoC past het crypto-vriendelijke beleid van het land. We zien potentiële risico’s, maar vooralsnog blijven we vooral waakzaam. De eenduidigheid steekt af tegen de verschillende geluiden die in de VS klinken. Om maar niet te spreken van de ronduit vijandige toon in India.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin regulering stablecoins

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties