Stalker betaalt huurmoordenaar $13.000 in bitcoin om zijn ex om te leggen

Stalker betaalt huurmoordenaar $13.000 in bitcoin om zijn ex om te leggen

Een man uit Californië hangt een gevangenisstraf van 10 jaar boven het hoofd, omdat hij via het Dark Web zijn ex-vriendin probeerde te laten vermoorden.

Huurmoord betalen in bitcoin

Scott Quinn Berkett heeft schuldig gepleit voor het betalen van $13.000 aan een huurmoordenaar. De 25-jarige man uit Beverlely Hills betaalde via het Dark Web en gaf opdracht om zijn ex-vriendin om te leggen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CBS News ontmoette Berkett zijn vriendin in 2020. Een paar maanden daarna begonnen ze te daten. Niet lang daarna probeerde Berkett’s vriendin de relatie te beëindigen, omdat ze vond dat Berkett “seksueel agressief” was. Berkett bleef het daarna proberen en deed er alles aan om de relatie in stand te houden. Iets teveel, naar de smaak van de familie van de vrouw in kwestie. Die vroegen Berkett om haar met rust te laten en voortaan bij haar uit de buurt te blijven.

Dat deed hij niet. Sterker nog, hij benaderde een huurmoordenaar via het Dark Web. Berketts gaf hem opdracht om zijn ex te doden, hij betaalde $13.000 in bitcoin.

Gelukkig voor de ex-vriendin kwamen politiediensten de geplande misdaad op het spoor. Undercoveragenten deden zich voor als de huurmoordenaar en legden contact met Berkett. Die bevestigde de identiteit van de vrouw met foto’s en betaalde $1000 extra aan de agenten, omdat graag bewijs wilde van haar dood.

De uitspraak wordt verwacht op 13 september, de maximum gevangenisstraf is 10 jaar.

Misdaad & crypto

Een van de argumenten tegen bitcoin en andere cryptovaluta is dat illegale activiteiten faciliteert. Niet alleen dit soort misdaden, maar ook op grotere schaal voorkomende praktijken als witwassen, terrorismefinanciering en drugshandel zouden via cryptovaluta mogelijk gemaakt worden. En omdat het ongereguleerd is, is het gevaarlijk. Burgers moeten beschermd worden.

Regelmatig wordt onderzoek gedaan naar gebruik van cryptovaluta voor illegale activiteiten. En keer op keer blijkt dat crypto een onaantrekkelijke optie voor dit soort transacties is. Onderzoeksbureau Chainalysis constateerde dat in 2021 0,15% van de transacties met bitcoin en andere cryptovaluta verliep via adressen die worden geassocieerd met illegale activiteiten.

Bureaus als Chainanalysis kunnen via on-chain analyse tot op het niveau van individuele wallets in beeld brengen hoe (crypto)geldstromen lopen. Door de informatie te combineren met andere factoren als tijdzones en gegevens uit politieonderzoeken ontstaat er, soms jaren na een misdaad, uiteindelijk een beeld van een netwerk, inclusief de namen van personen.

Lees meer over:
Bitcoin criminaliteit

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties