Video: wil de echte Satoshi Nakamoto nú opstaan?

Satoshi Nakamoto lanceerde in 2008 het idee van een digitale valuta: de Bitcoin. In 2011 verdween Nakamoto: geen emails meer of bijdragen meer aan online discussiefora. Negen jaar later weet nog niemand zijn identiteit te onthullen. Is het één persoon of een groep? Uit Japan, de VS of misschien wel Rusland?

Satoshi Nakamoto?

Nieuwszender CNBC ging op onderzoek en laat onder meer Matt Green, een professor cryptocurrency aan de John Hopkins University aan het woord. Hypothese 1 is dat Satoshi Bitcoin wilde laten groeien zonder hem. Hypothese 2, die Green aannemelijker acht, is dat Satoshi wel wil meeprofiteren van de groei, maar zo anoniem mogelijk wil blijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Crash?

Naar verluidt heeft de bedenker tussen de 1 en 1,5 miljoen Bitcoins in bezit. Green wijst erop dat dit een risico met zich meebrengt, omdat "Satoshi" in zijn eentje de koers van de Bitcoin kan beïnvloeden en een crash kan veroorzaken.

Volgens investeerder Ben Yu van Stream uit San Francisco is het handelsvolume van de virtuele munt inmiddels zo omvangrijk (ca. 2.5 miljard dollar per dag met een totale marktkapitalisatie van ruim 100 miljard dollar) dat dit geen catastrofaal effect heeft.
Gevraagd naar zijn mening over de identiteit, wijst Yu de Amerikaanse programmeur Nick Szabo aan als "Satoshi Nakamoto", maar deze heeft altijd ontkend.

Video CNBC

Bekijk de video van CNBC hieronder:

Foto: Elijah van der Giessen (Flickr.com)

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...