AFM, ESMA en DNB waarschuwen voor ICO’s

Nieuwe cryptomunten zijn volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie. De Nederlandse Bank volgt markttoezichthouders AFM en de European Securities and Markets Authority (ESMA).

ICO’s

Autoriteiten waarschuwen consumenten en financiële instellingen voor zogenoemde ICO’s of Initial Public Offerings.
In plaats van een traditionele beursgang, waar je aandelen krijgt voor je geld, krijg je bij een ICO tokens. Die worden uitgegeven via de blockchain, de technologie achter bitcoin.
Tokens zijn een soort munten, waar later diensten of producten mee kunnen worden gekocht waar ze nog aan werken, of een deel van de toekomstige winst.
De kans is echter dat het nooit wat wordt met de nieuwe cryptomunt. De kans is volgens de toezichthouders ook aanzienlijk dat het om frauduleuze projecten gaat die simpelweg mensen geld aftroggelt.
Doordat er maar weinig handel is in de meeste tokens, is het daarnaast makkelijk om de koers te manipuleren, aldus de AFM.
Het is moeilijk in te schatten of het uitgevende bedrijf te vertrouwen is want in tegenstelling tot aandelen of obligaties vallen deze munten niet onder toezicht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

DNB

Wegens het anonieme en grensoverschrijdende karakter zijn volgens de AFM die ICO’s daarom een ideale voedingsbodem voor oplichters. Ook DNB geeft aan dat de instrumenten bijzonder fraudegevoelig zijn.

DNB concludeert:

Financiële ondernemingen die zich inlaten met ICO’s of de handel in tokens zullen afdoende maatregelen moeten treffen om financieel economische criminaliteitsrisico’s adequaat te beheersen, en zullen de beheersing hiervan overtuigend moeten kunnen aantonen

Dienstverlening rondom ICO’s, tokens en cryptocurrencies kan volgens DNB op gespannen voet staan met de eisen ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering.

De AFM waarschuwde al eerder, in juni dit jaar, voor de risico’s van virtuele valuta zoals de bitcoin.
Toen adviseerde zij consumenten die willen investeren in virtuele valuta om zich goed in het product te verdiepen. Nu raden zij consumenten af om in huidige omstandigheden te investeren in ICO’s.

Bronnen: AFM, DNB

Foto: Flickr / Microsiervos

Lees meer over:
AFMDNBICO's