Blockchainexpert EXMO gegijzeld en vrijgekocht met bitcoins

Pavel Lerner, een van de mensen achter tradingplatform EXMO, werd volgens Russische en Oekraïense media afgelopen dinsdag 26 december gegijzeld.
Opvallend genoeg was de beurs donderdag ook het doelwit van een cyberaanval, het lijkt erop dat criminelen het vooral op de crypto-beurs voorzien hadden.

Ontvoering

In Oekraïne hebben ontvoerders 1 miljoen dollar losgeld gekregen voor het ontvoeren van Pavel Lerner, een blockchainexpert en analist van EXMO Finance.
Lerner werd dinsdag 26 december voor zijn kantoor onderschept door mannen met bivakmutsen en een zwarte Mercedes in gesleurd.
Over de precieze motieven van de daders was eerder nog niets bekend, maar nadat er een geldbedrag werd betaald werd Lerner gisteren vrij gelaten.
De ontvoerders ontvingen meer dan 1 miljoen dollar aan bitcoins, aldus een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.
Het is nog onduidelijk wie het losgeld uiteindelijk betaald heeft. EXMO ging ook niet in op de omstandigheden van zijn vrijlating.
Hij is nu veilig. Lichamelijk is hij in orde. Maar wel heeft hij last van de spanning“, staat enkel in een verklaring op de website.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

EXMO

Lerner had bij EXMO zelf geen toegang tot persoonlijke informatie van cliënten of de financiën van zijn gebruikers, aldus het bedrijf. Het platform opereert dan ook volledig normaal.

Wel maakte EXMO donderdag bekend dat het slachtoffer was geworden van een cyberaanval middels een DDoS aanval op hun website. Het lijkt er dus op dat de daders het op de beurs gemunt had.
EXMO is geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk, maar is voornamelijk actief in Oekraïne. Volgens de website heeft het beursbedrijf zo’n 900.000 gebruikers.

Bronnen: Reuters, The Guardian

Foto: Flickr

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsexchange