Handel in bitcoin futures stil gelegd

Vanaf zondagavond 12 uur Nederlandse tijd konden beleggers voor het eerst gokken op een koersstijging of daling met bitcoin futures.
Maar de eerste handel in de digitale munt met termijncontracten op de Amerikaanse beurs CBOE verliep niet geheel soepel. De handel moest twee keer worden stilgelegd.

Circuit breakers

De CBOE kent zogeheten circuit breakers waarmee zij de volatiliteit probeert in te dammen.
Wanneer prijzen met 10 procent snel dalen of stijgen stopt zij de handel voor vijf minuten. Bij een volgende stijging of daling tot 20 procent legt zij de handel wederom stil.
De handel wordt nogmaals voor minstens vijf minuten stilgelegd wanneer de rally doorzet tot 30 procent, aldus de CBOE op haar website.
De website van de beurs kon vanwege de grote animo de handel dus niet goed bijhouden.
Toch mag dat in perspectief gezien worden.
Tijdens het eerste uur werd er voor slechts 9,1 miljoen dollar aan bitcoin futures verhandeld.
Dit terwijl bij bitcoin beurs Bitfinex, waar werkelijk bitcoins worden verhandeld, in diezelfde tijd voor 170 miljoen bitcoins van hand wisselden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Loterij

Bij bitcoin futures wordt bij het aflopen van het termijncontract niet afgerekend in bitcoins maar in euro’s of dollars.
Dit terwijl de werkelijke waarde van een bitcoin de bitcoin zelf is. Een betalingsmogelijkheid dat niet uitgegeven wordt door een derde partij.
Bij de futures handel komt er echter geen enkele bitcoin aan te pas en wordt er enkel gespeculeerd op de mogelijke koers in dollars.
Eigenlijk betreft het een grap dat de handel in futures als een volwassenwording van de bitcoin wordt gezien.
Daar waar investeringen in bitcoin vaker als een loterij bestempelt wordt voldoet de bitcoin future eigenlijk meer aan die eis.
Er wordt namelijk in niets geïnvesteerd dan de mogelijke prijs in de toekomst in een valuta die los staat van de bitcoin.
Een hoofdbreker voor velen.

Hevige schommelingen

Dit weekeinde maakte de koers van de bitcoin weer hevige schommelingen door. De munt zakte zondag naar de 13.400 dollar. Hij koerst nu weer 3000 dollar, meer dan 20 procent, hoger op meer dan 16.500 dollar.
Voor een bitcoin future op 18 januari werd tegen het eind van de handel 18.220 dollar betaald. Op de spotmarkt klom de koers naar 16.600 dollar.
Over een week opent ook de Chicago Mercantile Exchange (CME) de handel in futures. Handelaren verwachten dat de koersvorming dan soepeler zal verlopen.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times

Foto: Flickr / Marco Verch