‘Facebook lanceert Libra in januari 2021, druk op ECB voor digitale euro’

Het heeft er alle schijn van dat we binnen enkele maanden de eerste stapjes van de Libra gaan zien. Naar verwachting gaat de valuta van Facebook in januari 2021 eindelijk het daglicht zien.

Dat is niet al het nieuws op ‘valuta-vlak’. De Europese Centrale Bank (ECB) is gevraagd tempo te houden in de ontwikkeling van de digitale euro.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Libra van Facebook

The Financial Times meldt vandaag dat de langverwachte stablecoin Libra in januari 2021 moet worden uitgerold. Het wordt een door dollar gedekte digitale valuta. Naar verwachting gaan er andere soorten stablecoins die zijn gebaseerd op fiatvaluta volgen, aldus drie bronnen uit de Libra Association.

De exacte datum van de lancering van Libra is nog steeds niet bekend. Het hangt ervan af wanneer de Libra Association goedkeuring krijgt van van de regelgevende instantie, waaronder de Zwitserse toezichthouder, de Swiss Financial Market Supervisory Authority.

Regelgeving vanuit de gevestigde traditionele financiële orde gooide roet in het eten voor het project van Mark Zuckerberg. Onder andere de G7 sprak zich uit tegen het initiatief. Vanwege de tegenwerking van de regelgeving, hebben verschillende bedrijven zich teruggetrokken uit de Libra Association.

Mark Zuckerberg moest zelfs antwoorden geven tegenover het Amerikaanse congres. De lancering ergens begin 2021 zal naar verwachting een ‘light’ versie van de Libra betreffen.

ECB-coin

Vandaag kwam er ook meer nieuws over de ‘digitale euro’. Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën, houdt de druk op de ketel van de Europese Centrale Bank. Hij geeft aan dat:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ze moeten heel hard werken om hun plannen voor een digitale euro en een digitaal betalingsnetwerk af te ronden”.[/penci_blockquote]

Scholz vertelde dit in een online conferentie over de toekomst van betalingen. Het is niet alleen Libra die er voor zorgt dat de ECB haast moet maken. China is al in een ver gevorderd stadium en ook het narratief van Bitcoin wordt met de dag sterker.

?s=28

Een potentiële dominantie van een van deze andere valuta kan fataal zijn voor de positie van de euro. Of het de digitale yuan is, de Libra, Bitcoin of toch de Central Bank Digital Euro is: veranderingen lijken onvermijdelijk.

Concurrentiestrijd

Scholz krijgt bijval van Fabio Panetta, een executive board member van de ECB. Hij geeft aan dat al deze ontwikkelingen een gevaar zijn voor het euro-systeem.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Hoewel ze gemakkelijke en efficiënte betalingsoplossingen zouden kunnen bieden, zijn ze een gevaar met het oog op concurrentie, privacy, financiële stabiliteit en zelfs de monetaire soevereiniteit.[/penci_blockquote]

Hij lijkt het hier indirect te hebben over de Libra. Of Tether, USDC en andere centraal geregelde stablecoins zich écht zorgen moeten maken is vooralsnog niet duidelijk.

Bitcoin

Te midden van al deze onrust, werkt Bitcoin al meer dan tien jaar voor iedereen die dat wil. Het werkt buiten regelgevende instanties om en het heeft geen bureaucratische besluitvorming nodig om tot een conensus te komen. Het is eerder een anarchistisch systeem waarbij ieder individu zelf kan beslissen om zich bij het netwerk aan te sluiten.

Daarnaast heb je bij Bitcoin een aantal garanties ten opzichte van de alternatieven:

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: