Bitcoin Focus: Powerplay om schaarse sats

Vanuit het niets herrees de bitcoin-bull uit zijn graf. Na nieuws over fondsen en adoptie bij grote institutionele partijen, steeg ook de koers van bitcoin voor het eerst in maanden weer door de $30.000 heen. Deze vrijdageditie kijken we naar BlackRock, Valkyrie, WisdomTree, Invesco, Deutsche Bank, CACEIS, de EDX Markets-beurs en nog veel meer. Oh, en Binance gaat stoppen in Nederland!

Maar we beginnen met iets luchtigs: de prijsontwikkeling van de afgelopen zeven dagen. Jeroen Blokland laat zien dat bitcoin een exceptioneel goede week achter de rug heeft, helemaal vergeleken met andere activaklassen. De koers steeg meer dan 10%.

Het precieze oorzakelijk verband vinden is onmogelijk, maar gek is deze koersontwikkeling niet: de week werd gedomineerd door veel nieuws over grote partijen die met bitcoin aan de slag willen gaan.

Deutsche Bank

Van ETF-aanvragen gaan we door naar bankennieuws. De Deutsche Bank heeft zich deze week bij de Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) gemeld voor een licentie om cryptovaluta te mogen bewaren.

De bankreus heeft een balanstotaal van meer dan €1.300 miljard en het draait een omzet van tientallen miljarden dollars. Volgens betrokkenen is deze stap richting digitale activa onderdeel van de bredere strategie van Deutsche om de inkomsten in de hoek van corporate banking te stimuleren.

Je leest een korte versie van de nieuwsbrief van Bitcoinfocus.nl

EDX Markets

Drie andere grootmachten uit de financiële wereld hebben een eigen cryptobeurs gelanceerd genaamd EXX Markets. Het gaat om Charles Schwab, Fidelity Digital Assets en Citadel Securities en ze komen met een eigen non-custodial beurs voor vier cryptovaluta.

Laatstgenoemde is een van de grootste market makers van de wereld, Fidelity is een van de grootste vermogensbeheerders van onze planeet (waarvan Fidelity Digital Assets hun aparte cryptotak is), terwijl Charles Schwab brokerage-, pensioen- en bankdiensten aanbiedt aan haar klanten met $8 miljard aan activa in beheer.

Samen komen ze met een framework voor settlements en clearing met bitcoin als middelpunt.

Van Fidelity ging deze week een gerucht rond dat ook zijn in de rij staan voor een eigen ETF-aanvraag. Deze is echter vooralsnog niet ingediend.

CACEIS

Het CACEIS heeft zich bij de Franse versie van de AFM gemeld voor cryptocustody als digital asset service provider (DASP). Het valt onder de vleugels van Credit Agricole SA en Santander. Credit Agricole SA is grootaandeelhouder met 69.5%, terwijl Santander 30.5% van de aandelen van de groep heeft.

Ze hebben $1,4 miljard euro aan activa onder beheer voor klanten en willen nu ook bitcoindiensten aanbieden.

BlackRock

De ETF-aanvraag van BlackRock mag natuurlijk niet ontbreken. Dit is waar de fondsenmania vorige week allemaal mee begon. Wat kunnen we de komende tijd verwachten?

De goedkeuring/afwijzing door de SEC moet uiterlijk plaatsvinden in februari 2024, binnen 240 dagen na indiening in het Federal Register.

De SEC heeft maximaal 45 dagen vanaf de datum van indiening om een kennisgeving van de aanvraag in het Federal Register te publiceren. Daarna is er een periode van 45 dagen voor belanghebbenden om opmerkingen in te dienen, gevolgd door een extra periode van 45 dagen voor reacties op die opmerkingen.

De approval rate van ETF’s die BlackRock heeft ingediend bij de SEC is 575 tegenover 1. Wat dat betreft is het goed nieuws voor bitcoin! BlackRock weet wat het doet als het ergens aan begint.

Daarnaast is de mediaan van het aantal dagen waarin de SEC doorgaans uitsluitsel geeft zo’n 221 dagen. We weten over een aantal maanden meer over de mogelijk eerste goedgekeurde spot bitcoin ETF van de VS!

Detail: over minder dan 300 dagen staat ook de volgende halving gepland, waarbij de block subsidie weer halveert van 6,25 BTC tot 3,125 BTC. Is dit de perfect storm?

De vraag neemt toe (met alle bovengenoemde ETF-aanvragen en bankdiensten), het aanbod van het aantal nieuwe coins halveert (door de halving), terwijl ook het schuldplafond in de VS is verdwenen (waarvan de eerste gevolgen al zichtbaar zijn).

Gaat bitcoin dezelfde beweging maken als de goudprijs nadat de eerste ETF in de VS werd goedgekeurd? Het blijft uiteraard allemaal glazen bol-kijken en géén financieel advies.

Kort rondje langs de velden

  • Ledger publiceert de langverwachte whitepaper voor de nieuwe Recovery-feature. Hierin lees je hoe de nieuwe back-up dienst werkt waarbij je je private key van je hardware wallet kunt laten opslaan op drie servers van drie bedrijven. Ze leggen de verschillende componenten van de nieuwe dienst uit; van de hardware chips, algoritmes die ze gebruiken, seed en key generators en verificatiechecks die nodig zijn.
  • Afgelopen is er een Bitcoin Equities ETF gelanceerd op Euronext Amsterdam Stock Exchange. Het komt uit de koker van de Franse investeringsmaatschappij Melanion Capital. Het volgt een op maat gemaakt mandje van Europese en Amerikaanse bitcoin-aandelen, zoals MicroStrategy, Coinbase en Hut8.
  • De overname van Prime Trust door BitGo gaat toch niet door. De custodial moest daarna zelfs besluiten om opnames te stoppen, na een bevel van de Nevada Financial Institution Division.

Binance

We sluiten weer af met een reeks aan updates over Binance. Want er gebeurde ook afgelopen week weer veel rondom een van de grootste cryptobeurzen van de wereld.

Ten eerste: Binance verlaat Nederland. Je kunt tot 17 juli handelen op het platform, waarna alleen nog maar opnames mogelijk zijn. Naar eigen zeggen is het bedrijf lange tijd bezig geweest om een registratie te krijgen bij de De Nederlandsche Bank. Het gooit nu de handdoek in de ring.

In het Verenigd Koninkrijk neemt de beurs hetzelfde besluit, terwijl het in Frankrijk wordt onderzocht beschuldigd van een “ingrijpende vorm” van het witwassen van geld. De Franse aanklagers betichten Binance van het runnen van een illegale operatie als cryptobeurs, het grootschalig witwassen van geld en het manipuleren van de markt.

Intussen is Binance US het eens geworden met de toezichthouder over het beveiligen van klantenfondsen. De toegang tot dit geld is uitsluitend beperkt tot de werknemers van de Amerikaanse zusteronderneming.

Per slot van rekening deelt topman CZ dat Binance nu ook eindelijk het lightning netwerk gaat integreren.

Over lightning gesproken. Heb je de laatste Lightning Focus van Edward al gelezen?

Lees het hele artikel hier.

Lees meer over:
Bitcoin Focus