‘Realistische prijs’ Bitcoin (BTC) bereikt recordhoogte, dominantie boven 65%

De waarde van bitcoin (BTC) heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Huh, denk je misschien, we zijn toch nog niet terug bij de $20.000 van eind 2017? Daar heb je helemaal gelijk in.

Op dit moment is een bitcoin te koop voor een prijs rond de $13.000. Het nieuwe record gaat over de gemiddelde prijs die holders betalen voor de munten. Deze berekening is ook een indicator om de tops en bottoms van BTC te vinden. Hoe dit precies zit, lees je in dit artikel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wil je weten hoe het met de actuele koers gaat? Check onze analyse.

Marktkapitalisatie

Een gemiddelde cryptoliefhebber gebruikt de marktkapitalisatie (of market cap) om de ‘grootte’ van een bepaalde munt te bekijken. Dit is ook het criterium waarop websites als coinmarketcap al de verschillende cryptovaluta rangschikt.

Echter geeft dit een scheef beeld van de realiteit. Deze methode is namelijk vanuit de traditionele markten over komen waaien naar de cryptomarkt. De marktkapitalisatie staat gelijk aan het aantal coins die er zijn vrijgegeven (circulating supply) vermenigvuldigd met de prijs waarop de munt op dat moment verhandeld is.

Deze methode heeft echter ook enkele mindere kanten.

Grote hoeveelheden coins die zijn kwijtgeraakt en kleine stukjes dust in portemonnees die kleiner zijn dan de benodigde transactiekosten worden namelijk gewoon meegenomen in deze traditionele berekening.

Een interessant voorbeeld is bijvoorbeeld het adres van Satoshi Nakamoto, de anonieme maker van Bitcoin. Deze bevat 980.000 BTC, wat gelijk staan aan 5,5 procent van het huidige aanbod en 4,7 procent van het maximale aanbod van aan bitcoin. Er zijn traders die deze munten als verloren beschouwen en dus zou dit niet meegerekend moeten worden in de marktkapitalisatie.

Realistisch(er) beeld van de markt

Hoe zouden de cryptolijstjes eruit zien als we een realistisch beeld van de markt willen schetsen? Hiervoor is de realized market capitalization in leven geroepen.

Deze methode is ontwikkeld door Coinmetrics en zij willen hiermee de waarde van het Bitcoin netwerk op een betere manier kunnen weergeven. Er wordt gekeken naar de waarde van alle coins die in circulatie zijn tegenover de prijs waarop ze op dat moment verhandeld worden.

Nic Carter, de mede-oprichter van Coinmetrics beschrijft het als “on-chain volume-weight average price of BTC”.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]Realized capitalization: coin supply @ price at time of movement * coins involved in move[/penci_blockquote]

De traditionele marktkapitalisatie van bitcoin staat op $230 miljard, terwijl de realized capitalization een waarde van 99 miljard dollar aangeeft.

Bitcoin op recordhoogte

Als we de getallen van deze herziene rangschikking erbij pakken, blijkt dat Bitcoin op dit moment op een nieuwe all-time-high is aanbeland. Gebaseerd op deze data betaalde de gemiddelde hodler op dit moment $5.180 voor één BTC.

Het klink je misschien raar in de oren, maar dit is dus de all-time-high waar we eerder in dit artikel naar refereerde. Sinds de piek in 2017 is de circulation supply met 3,78% gestegen (door de vergoedingen die de miners hebben gekregen). Dit staat gelijk aan bijna 650.000 nieuwe BTC.

'Realistische prijs' Bitcoin (BTC) bereikt recordhoogte, dominantie boven 65%
Klik hier om de grafiek van Coinmetrics op hun eigen website te bekijken.

Indicatie voor de markt

Door deze prijs te vergeleken met de marktprijs zoals wij die hanteren, kan er een indicatie worden gemaakt die de status van de markt laat zien. Hiermee is te zien of de markt de bodem heeft bereikt of dat er nog rek in zit om door te stijgen omhoog.

Nic Carter laat het in onderstaande tweet zien: de rode lijn geeft aan wat de aangepaste prijs van Bitcoin is, terwijl het gemarkeerde vlak de prijs laat zien zoals wij die allemaal op onze tickers bekijken.

We hebben net een periode achter de rug waarin je (volgens deze methode) nieuwe Bitcoin móest kopen. Inmiddels is de traditionele en reguliere prijs van Bitcoin echter weer boven de aangepaste prijs terechtgekomen.

Dominantie

Op moment van schrijven is de dominantie van bitcoin ook doorgedrongen tot bóven de 65%. Hiermee bereikt de dominantie het hoogste punt sinds april 2017. De altcoins moeten tot dusver nog het onderspit delven tegenover de koning van de markt. Wat denk jij?

Gaan we binnenkort weer een altseason in of moeten de Bitcoin-minimalisten nog even geduld hebben? Praat mee in onze discussiechat op Telegram!

'Realistische prijs' Bitcoin (BTC) bereikt recordhoogte, dominantie boven 65%

Bron: Cryptoslate

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCrecord

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Crypto wallet Nieuws
  Meer dan 97% Bitcoin-Adressen Winstgevend: Correctie in Aantocht?

  De waarde van bitcoin heeft onlangs een punt van winstgevendheid bereikt dat we sinds november...

  Venture Capitalists Nieuws
  Februari Ziet Explosieve Groei van Investeringen in Crypto Startups door Venture Capitalists

  De interesse van investeringsfondsen in cryptostartups is de laatste tijd toegenomen, vooral in februari was...

  NFT Nieuws
  Explosieve Groei: NFT Markt Doorbreekt $400 Miljoen in Één Week

  Recente gegevens van Cryptoslam.io laten zien dat de markt voor niet vervangbare tokens (NFT's) aanzienlijk...

  Ethereum koers Nieuws
  Waarom Analisten Lichte Terugval van Ethereum Verwachten Voordat Het de $4000 Raakt

  De cryptomarkt begon maart met meer schommelingen, vooral omdat de prijsstijging van bitcoin stopte rond...

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Lees meer