Bitcoin beurs Binance onderzocht door Amerikaanse belastingdienst
Binance krijgt te maken met onderzoek vanuit de Amerikaanse belastingdienst en het ministerie van Financiën. Dat meldt Bloomberg. De overheidsorganisaties hebben Binance niet aangeklaagd.
Het gaat specifiek op Binance Holdings LTD. Deze tak van de grote cryptobeurs ligt onder een vergrootglas bij de Internal Revenue Service (IRS) en dus het ministerie van Justitie. Het doel laat zich raden: de organisaties zijn opzoek naar 'criminele activiteiten'.
Binance
Als onderdeel van de onderzoeken zijn er verschillende mensen bezig met het uitvogelen van alle informatie over de beurs. Denk aan onderzoek naar de geldstromen van verschillende partijen, waaronder Binance zelf.
Op vragen als 'hoe zit de business van Binance in elkaar?' willen de instanties een antwoord. Bloomberg meldt dit op basis van anonieme bronnen.
Nogmaals: er is geen spraken van een specifieke aanklacht, maar de organisatie wordt wel doorgelicht. Het bedrijf staat onder leiding van Changpeng Zhao (of CZ voor insiders).
Bloomberg omschrijft de ondernemer als volgt: 'een charismatische directeur die tokens promoot op Twitter en in interviews'. Het bedrijf is relatief jong en startte pas in 2017. Qua volumes en aanwezigheid in de markt treft Binance bijna alle concurrenten op meerdere vlakken af.
CZ reageert via Twitter op het nieuws:
Volgens Bloomberg komt Binance onder veel overheidsbemoeienis uit door hun officiële stalplaats: de Kaaimaneilanden. Volgens data van Chainalysis komt er via Binance meer 'crimineel geld' de markt in dan via welke andere beurs dan ook.
Een woordvoerder van Binance reageerde per mail met een standaard antwoord: het bedrijf wil op alle mogelijke manieren meewerken met regelgevers. Zij werken dus ook mee met dit soort onderzoeken.
Mensen met ruzie met de Amerikaanse belastingdienst of andere delen van de overheidsorganisaties kunnen overigens wel beginnen met zweten. Hoe meer data er wordt opgevraagd en bekeken, hoe groter de kans dat je gepakt wordt.
Tegelijkertijd worden bij dit soort processen ook vaak een hele hoop mensen plotseling opgenomen in een dataset, terwijl ze niets fout hebben gedaan.
Binance heeft naast bitcoin ook nog tal van andere producten in de aanbieding. Het gaat bij dit soort onderzoeken niet alleen om bitcoin, maar om alle transacties op een ha
Amerika
Waar je ook zit in de wereld, als financiële instelling moet je verantwoording afleggen aan tal van toezichthouders uit de Verenigde Staten. Bloomberg meldt ook dat niet alle bronnen praten over aankondigingen of eventuele wangedrag.
Onder andere ambtenaren van de 'bank integretiy unit' van het ministerie van Financiën hielp mee aan het onderzoek. Zij richten zich bijvoorbeeld op instanties met complexe geldstromen. Ook aanklagers uit Seattle deden mee.
Onderzoeken vanuit de Amerikaanse overheid en Binance zijn niets nieuws. Er komt vaker nieuws naar buiten over onderzoeksacties rondom het handelsplatform. Niet voor niets heeft de organisatie met Binance US een aparte Amerikaanse tak opgericht.
Het kan voor Binance een probleem worden wanneer blijkt dat zij Amerikanen voorzien van bijvoorbeeld verboden digitale tokens rondom aandelen en/of financiële producten zoals futures.
Binance US
Binance US is de vooruitgeschoven pion als het gaat om de Amerikaanse markt. Het bedrijf trok in korte tijd verschillende Amerikaanse zwaargewichten aan. Brian Brooks is er daar een van, hij toonde zich eerder deze maand nog strijdvaardig.
Brooks en 'zijn' Binance US willen de strijd aangaan met de grootste beurs van het land: Coinbase.
Also read
Binance trekt topbankier aan om Amerikaanse dochter te leiden
Binance in het vizier van Europese toezichthouders door aandelen Tesla en Coinbase
Bitcoin markt in Amerika opgeschud: Binance US zet de aanval in
Onderzoeken
Wereldwijd proberen overheden en andere organisaties grip te krijgen op de nieuwe geldstromen die bitcoin mogelijk maken. Een relatief makkelijk doelwit om veel data te vergaren is een beurs of broker. Het aantal aanvragen om klantendata neemt dan ook wereldwijd toe.
Een ander recent voorbeeld daarvan komt ook uit Amerika: transacties van $20.000 of meer worden allemaal gemeld.